Nya förbättringar för cM Explainer™

Nya förbättringar för cM Explainer™

Förra månaden på RootsTech 2023 tillkännagav vi lanseringen av cM Explainer™, en kraftfull funktion som uppskattar släktslap mellan DNA-matchningar. För varje DNA-matchning ger cM Explainer™ förutsägelser om möjliga relationer mellan de två personerna och deras respektive sannolikheter. cM Explainer™ använder ett nytt tillvägagångssätt som beräknar förhållandets förutsägelser med hjälp av individers åldrar, förutom mängden delat DNA. Som med alla MyHeritage-funktioner förfinar vi ständigt cM Explainer™ för att förbättra dess noggrannhet. Idag delar vi gärna med oss av flera förbättringar vi har gjort av cM Explainer™, för att förbättra dess prediktionsnoggrannhet för avlägsna DNA-matchningar.

Förbättrade förutsägelser för avlägsna DNA-matchningar

DNA-matchningar på MyHeritage visas, som standard, i fallande ordning, från den största mängden delat DNA till den minsta. När en liten mängd delat DNA är närvarande blir det svårare att skilja mellan avlägsna relationer. När antalet möjliga samband ökar kan det bli ännu svårare att förutsäga det exakta förhållandet mellan två individer.

Vi har nyligen finjusterat vår prediktionsmodell för att bättre hantera låga centimorgan (cM)-värden. Som ett resultat kommer vissa DNA-matchningar nu att få förutsägelser som indikerar ett mer avlägset förhållande än tidigare. Till exempel kan matchningar som tidigare förutspåddes som troliga tremänningar nu visas som troliga fyrmänningar, och fyrmänningar kan nu visas som troliga femmänningar. Denna förbättring av cM Explainer™-modellen gäller relationsförutsägelser för DNA-matchningar på MyHeritage, och även vid analys av matchningar med det fristående verktyget cM Explainer™.

En annan förändring som vi har gjort är att för alla matchningar med 100 cM eller mindre av delat DNA, hänvisar vi nu till relationsförutsägelsen som ett ”uppskattat förhållande” snarare än ett ”troligt förhållande”. Vi gjorde denna förändring eftersom förutsägelser oundvikligen är mindre exakta för låga centimorganvärden.

Estimated relationships for matches of less than 100cM

Uppskattade relationer för matchningar på mindre än 100 cm (klicka för att zooma)

Mer exakta förutsägelser för avlägsna matchningar av Ashkenazi-judiskt ursprung

Bland endogama populationer, där det finns en hög förekomst av giftermål inom samma samhälle, kan två individer ha gemensamt DNA från flera gemensamma förfäder. Detta resulterar i en större mängd delat DNA än vad som förväntas för deras relation. Ursprungligen tog inte cM Explainer™ hänsyn till DNA-matchningarnas etniska ursprung vid beräkning av relationsförutsägelser, vilket innebar att de troliga sambanden mellan vissa matchningar verkade närmare än vad de egentligen är.

Som en del av den här uppdateringen har vi finjusterat relationsförutsägelserna för DNA-matchningar på MyHeritage med Ashkenazi-judisk etnicitet, på grund av endogamis historia inom denna gemenskap. Denna justering tillämpas på avlägsna DNA-matchningar med färre än 200 cM delat DNA. cM Explainer™ använder nu en formel utvecklad av vårt vetenskapsteam som tar hänsyn till graden av Ashkenazi-judisk etnicitet inom en DNA-matchning, och justerar det delade DNA som används av algoritmen för att erbjuda en mer exakt relationsförutsägelse. Ju mer Ashkenazi etnicitet de två personerna delar, desto större anpassning till algoritmen. MyHeritage är det första och enda företaget som tillhandahåller relationsförutsägelser som står för endogami. Denna justering är inte tillgänglig i det fristående cM-verktyget eftersom verktyget inte tar hänsyn till etnicitetsdata.

I exemplet nedan är en matchning 44 år gammal och har 90,7 % Ashkenazi etnicitet, och den andra är 54 år gammal och 96,4% Ashkenazi, och de har 70 cM delat DNA. Den ursprungliga relationsförutsägelsen för denna match indikerade ett troligt tremänningsförhållande. Efter den allmänna förbättringen av förutsägelsemodellen, tillsammans med de tillagda justeringarna för två matchningar med betydande Ashkenazi-judisk etnicitet, förutspår cM Explainer™ nu ett femmänningsförhållande och kallar det ”uppskattat” snarare än ”sannolikt”.

Improved prediction for distant matches with Ashkenazi Jewish ethnicity

Förbättrad förutsägelse för avlägsna matchningar med Ashkenazi-judisk etnicitet (klicka för att zooma)

Vi kommer att finjustera algoritmen i framtiden för att ge mer exakta förutsägelser för ytterligare endogama populationer.

Sammanfattning

Vi förbättrar kontinuerligt cM Explainer™ för att förbättra noggrannheten i relationsförutsägelser. Vi hoppas att dessa förbättringar gör att du kan hantera dina DNA-matchningar mer effektivt och bättre förstå familjerelationer.