80 år efter att hennes fästman omkom i en bilkrasch, fann deras ättlingar varandra

Den nya dokumentsamlingen som nyligen har lagts till i MyHeritage, litauisk-judiska poster från LitvakSIG, 1795–1940, är ​​av särskild betydelse för människor som härstammar från det judiska samfundet i Litauen och dess omgivningar. Idag vill vi lyfta fram en fascinerande och bitterljuv berättelse från MyHeritage-användaren Eli Rabinowitz, som är av litauisk-judisk härkomst.

Eli Moses Rabinowitz är en filmskapare, webbutvecklare och fotograf som föddes i Kapstaden, Sydafrika och för närvarande bor i Perth, Australien. Många medlemmar av det judiska samfundet i Sydafrika har litauiska rötter. Eli började intressera sig för släktforskning 1992 och har spårat sina släktlinjer tillbaka till flera judiska samhällen i Europa. Till exempel var hans tredje farfarsfar, Avraham Shlomo Zalman Zoref, en anhängare av Gaon of Vilna (en välkänd visman från Litauen) och emigrerade till Jerusalem 1811 från sitt hemland Kėdainiai, Litauen. Avraham var en pionjär när det gäller att återuppbygga den judiska staden Ashkenazi i den gamla staden i Jerusalem och spelade en avgörande roll när det gäller att få tillstånd att rekonstruera den berömda Hurva-synagogen.

När Eli började forska i sin familj visste han väldigt lite om sin farbror vars namn han fått – Moshe. Vad han visste var att Moshe hade dött i en bilrolycka 6 veckor innan han skulle gifta sig, någon gång i slutet av 1920-talet eller början av 1930-talet.

Men vad hände exakt med Moshe? Och vad hände med den unga kvinnan som borde ha blivit Elis moster?

Ett foto av Moshe Rabinowitz med sin fästmö, Paula Lichtzier, färglagd och förbättrad på MyHeritage

Ett foto av Moshe Rabinowitz med sin fästmö, Paula Lichtzier, färglagd och förbättrad på MyHeritage

Då Eli spårade sin familjehistoria tillbaka till de judiska samfunden i Europa fick han veta att hans farfar, Nachum Mendel Rabinowitz, föddes 1887 i Orla – en liten by nära Bialystok, Polen – och så småningom migrerade söderut till det dåvarande Palestina och bosatte sig i Sydafrika. Nachums bror Moshe, efter vilken Eli namngavs, anslöt sig till sin bror i Sydafrika 1921.

I november 2010 skrev en polsk forskare vid namn Wojciech Konończuk en bok om det judiska samfundet i Orla och stötte på Elis forskning online. Wojciech tog kontakt med Eli och frågade om han kunde dela vittnesmål eller bilder från Orlas gren i sin familj, och Eli började dela sin forskning med honom.

Cirka 6 månader senare gkorde Eli en kulturarvsresa i Lettland, Litauen, Polen, Ungern och Turkiet. På väg hem till Australien stannade han för att besöka sin sista överlevande moster, Sarah, i Jerusalem. Under besöket gav Sarah honom ett fotografi som hon hade från Orla: ett skolfoto med eleverna som hade en skylt som läste ”Orla Folk School II” på jiddisch, och med året 1920 skrivet på baksidan. Hon pekade ut läraren i det nedre vänstra hörnet på fotot: Moshe, Elis farbror.

Det fotografi som Sarah gav Eli

Det fotografi som Sarah gav Eli

Eli skannade fotot och skickade det till sin familj – och till den polska forskaren Wojciech.

En månad senare skrev Wojciech till Eli om en udda tillfällighet: han hade fått ett fotografi från en forskare i London som såg mycket ut som Elis.

Mary, som forskade i en annan familj än Orla, visste inte namnen på någon i bilden, men hade delat det för att Orla nämns på bannern. När Wojciech såg fotot kände han genast igen läraren uppe till vänster som Moshe Rabinowitz – samma person på bilden som Eli hade skickat honom en månad tidigare.

Wojciech hjälpte Eli och Mary att pussla ihop bitarna: när han nämnde Moshes namn till Mary svarade hon att det var namnet på mannen som hade varit förlovad med Paula Lichtzier från Orla – en medlem av en av familjerna som hon forskat i. Hon tillade att Moshe hade dödats i en bilolycka 6 veckor innan bröllopet med Paula skulle ha skett. Någon tid efter Moshes död hade Paula gifte sig med en man vid namn Joe Pinn, och de fick en dotter: Ray Hengy, som bodde i Freiburg, Tyskland.

Mary satte Eli i kontakt med Ray, och Ray skickade honom några foton, inklusive några av Paula med Moshes familj.

”Det var lite kusligt att få fotografier av min familj från en främling i Tyskland”, säger Eli. ”Rays mor, Paula, uppenbarligen upprätthöll ett nära förhållande med Moshes familj i Kapstaden efter Moshes tragiska död.” Elis moster Sarah skrev i sin memoar att hon stannade nära Paula efter Moshes död, och att Paula till och med sydde henne en bröllopsklänning när Sarah gifte sig.

Eli träffade Ray för första gången i Warszawa i maj 2012. Tillsammans med sina makar och Wojciech reste de till Bialystok, Orla och Treblinka – där en minnessten står till minne av Orlas samhälle.

Eli och Ray i Treblinka

Eli och Ray i Treblinka

När de träffades visade Ray Eli något på fingret: en gammal förlovningsring.

Ray berättade för Eli att detta var förlovningsringen Moshe hade gett Paula, och att Paula hade behållit den under hela sitt liv.

Senare kunde Eli samla mer information om Moshes död genom att kontakta den judiska begravningsorganisationen för att få reda på det exakta dödsdatumet och använda det för att söka i de lokala tidningsarkiven. Han hittade två tidningsutklipp som rapporterade om det, inklusive följande, som gav en detaljerad redogörelse för olyckan:

“En ung judisk lärare i hebreiska vid namn Rabinowitz, bosatt på Coghill’s Hotel, Wynberg, skadades allvarligt i en kollision mellan en bil och en buss vid Salt River klockan 12:40 idag,” står det i rapporten. Den beskriver omständigheterna vid olyckan och nämner att Moshe var bror till ”Rev. Herr Rabinowitz, en judisk minister. ” I slutet står det: ”Han var förlovad med en ung kvinna som nyligen kom från Palestina.”

Moshe Rabinowitz, färglagt och förbättrat foto från ett fotoalbum

Moshe Rabinowitz, färglagt och förbättrat foto från ett fotoalbum

Tyvärr dog Paulas dotter Ray och hennes man Heinrich förra året. Men Eli är oerhört tacksam för att han hade möjlighet att träffa dem och sluta cirkeln som lämnades så smärtsamt öppen av hans farbrors alltför tidiga död. Vi föreställer oss att Moshe skulle ha varit så stolt över sin namne för all ansträngning han gjorde för att avslöja sin historia.

Eli säger att han har funnit MyHeritages omfattande databashantering och DNA-hantering mycket användbart i sin forskning och att han är särskilt imponerad av fotofunktionerna. ”Jag har delat några av mina färglagda foton på mina nätverk med mycket positiv feedback”, säger han.

På frågan om han har några tips för andra släktforskare säger Eli: ”Var tangentiell – var öppen och följ dina ledtrådar, även om de verkar gå i en annan riktning; fråga experterna – var trevlig! Säg snälla och tack så kommer du att få mer bemötande och mer information än om du är arrogant och visa att du är en expert; ha tålamod och var grundlig, var beredd på att resa för att fylla i sammanhangen och den allmänna historien och geografin. ”

Du kan läsa mer om Elis forskning på hans blogg: https://elirab.me/

Har din familj också rötter i de judiska samhällena i Litauen och de omgivande regionerna? Vem vet vilka historier du kan avslöja i vår nya historiska dokumentsamling! Sök nu litauisk-judiska register från LitvakSIG, 1795–1940.

Does your family also have roots in the Jewish communities of Lithuania and the surrounding regions? Who knows what stories you might uncover in our new historical record collection! Search Lithuanian-Jewish records from LitvakSIG, 1795–1940 now.