Adopterad i Australien hittar syskon i Danmark genom MyHeritage DNA

Adopterad i Australien hittar syskon i Danmark genom MyHeritage DNA

David Oliver från Australien föddes och adopterades bort i England 1960. Genom en DNA-matchning på MyHeritage upptäckte han att hans biologiska pappa var dansk, och han fick kontakt med och träffade sina 3 halvsyskon!

Beställ ett MyHeritage DNA-kit

David växte upp i Warwickshire, England. ”Jag hade en kärleksfull, stabil och trygg uppväxt”, säger han. ”Jag hade en bra utbildning och allt jag behövde. Jag fick veta om min adoption i tidig ålder, men detta diskuterades inte ofta genom åren. Båda mina adoptivföräldrar har nu gått bort.”

David Oliver

David Oliver

Davids adoptivföräldrar berättade för honom att hans biologiska mor var dansk, men han hade alltid antagit att hans far var brittisk. Han hittade sin sin biologiska mamma ganska fort, genom att skaffa de officiella adoptionsdokumenten från Church of England, som blev tillgängliga som ett resultat av en lagändring 1971. ”Jag förstår hur min biologiska mor kan ha känt inför detta”, säger David . ”När hon skrev under papper för att adoptera bort mig, var hon säker på då, 1960, att det aldrig skulle finnas något sätt jag eller någon annan skulle kunna spåra henne i framtiden. Hon har avböjt att träffas hittills, vilket jag respekterar fullständigt.”

”Det var en omedelbar känsla”

När David fick sitt födelsebevis insåg han att hans biologiaska far också hade varit dansk. ”Jag tog först ett DNA-test med en annan tjänst men jag fick inga intressanta resultat. Sedan laddade jag upp min DNA-data till MyHeritage och bokstavligen så fort jag gjorde det började jag få matchningar”, säger David. – Helt plötsligt fick jag en matchning med en kusin som bor i Danmark. Och det var så exakt att det spikade fast den exakta platsen där jag senare fick reda på att jag blev till – staden Fredericia. Så framgångsrikt var MyHeritage.”

David kontaktade sin andre kusin, Peter. ”Det var en omedelbar känsla, då man bara vet att man är släkt”, säger David. ”Min DNA-forskning på MyHeritage-plattformen resulterade i att jag knöt kontakt med Peter Hammer i Danmark, som satte mig i kontakt med sin mamma, Jette Hammer, sin faster Janne och sin farbror Jesper, som bor i Sydafrika, som alla är mina första kusiner. Detta följdes snabbt av mina egna syster och bröder, Anne-Mette, Axel och Svenn.”

Anne-Mette berättar att hon sent på kvällen fick ett mejl från sin bror Axel där han frågade om hon var vaken. ”Det var väldigt ovanligt”, säger hon. ”Han frågade om han kunde ringa mig.” Anne-Mette berättar att några av hennes släktingar tog DNA-tester genom MyHeritage för att kontrollera de eventuella spanska rötterna till hennes bortgångna mormor. Men så blev Peter kontaktad av David.

Peter och Jette gissade direkt att Davids biologiska far var Anne-Mettes pappa, Palle. ”Jag hade en halvsyster i USA som min far inte kände till före 1996, så vi var lite bekanta med den här typen av situation”, säger Anne-Mette. ”Jette förstod att David var en halvbror till oss och bad David skicka bilder på sig själv. Jag fick en bild samma kväll. Jag skrattade; han ser ut som mina bröder.”

Davids biologiska far, Palle. Fotot är färglagt och förbättrat med MyHeritage
Davids biologiska far, Palle. Fotot är färglagt och förbättrat med MyHeritage
Davids biologiska far, Palle. Fotot är färglagt och förbättrat med MyHeritage

”Min far var en väldigt snygg man”, säger Anne-Mette. ”Som mycket ung man var han en del av motståndsrörelsen som kämpade mot tyskarna. Han hade flyglicens. Alla kvinnor blev kära i honom.” Hon tror att han inte visste om Davids existens.

David kom också i kontakt med sin bortgångne bror Oles fru och barn, och dottern till en annan syster, Linda, som tyvärr dog 2012.

”Jag har aldrig känt mig så välkommen i mitt liv”

På grund av pandemin kunde David inte resa för att träffa sin nyfunna familj, men de höll kontakten via videochatt. Slutligen, i augusti förra året, reste David till Danmark med sin fru Nicola för att träffa alla. ”Vi hade en underbar månad där”, säger David. ”Det var fantastiskt. Det kändes som att jag har känt dem i hela mitt liv. Jag har aldrig känt mig så välkommen någonsin. En familj som jag inte visste fanns och som jag känner att jag är en del av och jag tror att de känner likadant.”

David och Nicola besökte först sina nyfunna kusiner från hans mammas sida av familjen med deras föräldrar. ”Vi möttes av äkta värme och gästfrihet och njöt av en underbar familjegrillning tillsammans”, säger David.

Sedan bodde de hos Anne-Mette i en månad nära staden Fredericia på Jylland, där hon bor. Under vistelsen där träffade även hans bröder Axel och Svenn dem vid flera tillfällen.

Left to right: Nicola, David, and Anne-Mette

Vänster till höger: Nicola, David, och Anne-Mette

“Vi hade en underbar tid,” säger Anne-Mette.

”Jag blev djupt berörd av den värme och tillgivenhet som Nicola och jag visades under vår resa till Danmark”, säger David. ”Den konstigaste känslan från min sida är att det kändes som om jag och min familj hade känt varandra i många år.”

David (center) with his sister-in-law Merete (left) and his sister Anne-Mette (right)

David (mitten) med sin svägerska Merete (vänster) och hans syster Anne-Mette (höger)

”Jag är nu i den privilegierade positionen att ha inte bara en familj i Storbritannien, utan en annan stor familj främst i Danmark, men utspridda över hela världen”, säger David. ”Det har varit en underbar upptäckt.”

Om du själv har gjort en underbar upptäckt med MyHeritage vill vi gärna höra om det! Skicka den till oss via detta formulär eller via e-post på historia@myheritage.com.

Beställ ett MyHeritage DNA-kit