Del 5: Oskars liv i Forster

Del 5: Oskars liv i Forster
Oskars dotter, Thelma Amelia Thompson 18 år gammal 1921.

Oskars dotter, Thelma Amelia Thompson 18 år gammal 1921.

Efter en viss tids tystnad från mig har jag nu äntligen kommit igång igen. Den senaste tiden har varit fullproppad med jobb och flytt därav min från- varo. Men jag är nu tillbaks med ett nytt inlägg och denna gång tänkte jag berätta lite närmare om Oskars liv i Forster.

För dig som har missat de tidigare delarna av Annas släktberättelse kan hitta dem här:

Läs del 1: Resan mot Australien
Läs del 2: Först kontakten
Läs del 3: En livsavgörande händelse
Läs del 4: Två bröder

Forster var en liten men växande by på cirka 800 invånare när Oskar bosatte sig där. De huvudsakliga industrierna var sjöfart, skeppsbygge, timmer och fiske. Den 26 december 1900, tio år efter sin ankomst, gifter Oskar sig med Gertrude Hardy. Gertrude var barnbarns barnbarn till Matthew James Everingham som var en del av besättningen i den första flottan som anlände till Sydney från England den 24 januari 1788 och som sedan bosatte sig och koloniserade Australien.

Oskars fru Gertrude Sarah Hardy

Oskars fru Gertrude Sarah Hardy.

Oskar och Gertrude ägde ett hus på ett halvt tunnland på 5 Wallis Street i Forster. Huset var av timmer, med plåttak och en öppen veranda som sträckte sig runt tre sidor av huset. De fick fyra barn; Aubrey Charles (f. 1901), Thelma Amelia (f. 1903), Lillah May (f. 1904) och Oscar William II (f. 1907). Familjen var själv-försörjande och hade på gården en ko, höns, grisar och ankor. De odlade sina egna grönsaker och hade massvis med fruktträd på gården. Barnen hade en häst som deras farbror John såg efter på sin gård. Eftersom Forster var en välkänd fiskeby, fanns det rikligt med billig fisk som familjen ofta åt till middag.

Oskars äldsta son Aubrey gifte sig och ägde senare en affär och ett postkontor utanför Forster. Thelma flyttade till Newcastle med sin man William som arbetade som sjöingenjör, och den 27 januari 1943 föddes David Michel, som jag har spenderat mycket av min tid med här borta. Lillah gifte sig och efter en tid i Sydney flyttade hon och familjen tillbaka till landet och tog över Aubreys affär. Oskars yngsta son, Oscar II, gifte sig och arbetade som konstapel på ett gruvföretag. Av de närmsta direkta familjemedlemmarna som i dag ännu är i livet är fyra Oskars och Gertrudes barnbarn, David Michel (son till Thelma och William) är en av dem.

Gruppfoto på arbetsgruppen under bygget av vågbrytaren cirka 1895.

Gruppfoto på arbetsgruppen under bygget av vågbrytaren cirka 1895.

Någon gång under de första åren i Forster var Oskar delaktig i bygget av den våg- brytare som i dag finns i hamnen mellan Forster och Tuncurry. Detta pågrund av att infarten var mycket förrädisk för sjöfart. Men så småningom började Oskar arbeta inom timmer och sågverksindustrin. Han hade den ansvarsfulla positionen som förman och arbetade inom yrket från omkring 1900 fram till hans bortgång 1934.

Gruppfoto från sågverket som Oskar arbetade på i Tuncurry. Oskar sitter på den främre raden, tredje från vänster

Gruppfoto från sågverket som Oskar arbetade på i Tuncurry. Oskar sitter på den främre raden, tredje från vänster

Oskar var på arbetet som vanligt när han plötsligt fick en liten träbit i benet, strax under knäet. Några dagar senare drabbades han av så svår smärta att han var tvungen att uppsöka läkare som rådde honom att vårda om det. Han stannade hemma från jobbet men hade drabbats av blodförgiftning som spridit sig till oroväckande omfattningar och han var tvungen att läggas in på sjukhus. Efter några dagar trodde man att han var på bättringsvägen och skulle klara sig men blev senare sämre igen och hans familj kallades till sjukhuset för att ta farväl. Oskar avled tidigt på morgonen den 10 juli 1934. Han blev 65 år gammal.

I dag är Forster en populär semesterort med cirka 13 000 invånare. Huset som Oskar och Gertrude en gång i tiden byggde från grunden finns inte längre i familjens ägo, utan på den adressen ligger numera ett motell. Däremot bor många av Oskars ättlingar fortfarande kvar i Forster.