Del 6: De sex barnen

Del 6: De sex barnen

Sedan april har vi fått följa Annas släktresa. Hon lämnade trygga Sverige för att testa på livet i Australien och träffa ättlingar till hennes släkting Oskar som emigrerade dit 1890 och utforska hans liv. I detta inlägg berättar Anna om hur ett släktfoto på sex oidentifierade barn kan vara nyckeln till svaret på en släktgåta.

Jag minns för ett antal år sedan när jag tillsammans med min mamma och mormor besökte mormors syster Lisa och hon visade oss ett gammalt tjockt fotoalbum. Ni vet ett sånt där album med äkta brunt läder och där pärmen nästan faller isär och flera sidor ligger löst inuti. Fotoalbumet innehöll massvis med gamla svartvita foton på avlägsna släktingar.

Det var även detta fotoalbum som innehöll de bilder på Oskar och hans fru Gertrud, samt Oskars bror Johan tagna i Australien. Men två av foton stack ut i mängden. Och det var två foton på sex oidentifierade barn.

Nyligen fick jag veta att det på baksidan av dessa två kort stod skrivet på engelska ”australiensiska barn”.

Hilda (f. 1877), 11, Eva (f. 1882) 6, Laura (f. 1878) 12

Hilda (f. 1877), 11, Eva (f. 1882) 6, Laura (f. 1878) 12

Oswald (f. 1879) 9, Thomas (f. 1885) 3, Henry (f. 1883) 5

Oswald (f. 1879) 9, Thomas (f. 1885) 3, Henry (f. 1883) 5

I och med att vi visste att det fanns en farbror till Oskar och Johan som redan befann sig i Australien så fanns det spekulationer om att det kunde vara hans barn.Denna farbror tog jag upp i tidigare inlägg och vi trodde då att denne var Jakob Tuftström (ja, det finns många Jakob och Johan i den här släkten, vilket kan göra saker och ting lite extra förvirrande).

Läs del 1: Resan mot Australien
Läs del 2: Först kontakten

David, min australiensiska släkting, började undersöka detta närmare och kommer förhoppningsvis fram till ett svar.

Hittills har Oskars farfar Jacob Tuftström (f. 1808) varit den enda i hans generation som vi vetat om. Men ny information har nu dykt upp om fyra syskon –  en bror och tre systrar. Ytterligare ett namn har dykt upp: Karl Toftström. Som på ett eller annat vis troligtvis var släkt med Jacobs tidigare okände bror, möjligtvis son.

Karl Toftström föddes i Visby runt 1842 och flyttade till Australien 1862. Enligt australiensiska dokument ändrade han sitt namn 1875, vid 32 års ålder, till Charles Thompson.

Läs del 3: En livsavgörande händelse
Läs del 4: Två bröder
Läs del 5: Oskars liv i Foster

Charles gifte sig med Mary Ann Blanch (f. 1855- d. 1937). Hon föddes i Morpeth, i delstaten New South Wales och var det 17:e av 18 barn. Mary Anns föräldrar var Thomas Blanch (f. 1809- d. 1892) och Hannah Austin (f. 1815- d. 1879), båda föddes i Kent, Storbritannien.

Charles dog 1921 och är begraven i Forster, (där även Oskar och Johan bodde) tillsammans med sin fru Mary Ann.

Fotona som föreställer tre pojkar och tre flickor tros vara sex av Charles och Mary Anns totalt nio barn. Och i och med att dessa foton har hamnat i vår släkts ägo i Sverige så finns det troligtvis en viktig koppling mellan barnens föräldrar i Australien och släkten i Sverige.

En stor utveckling i Davids undersökning kring Charles och Mary Anns barn visar att det med största sannolikhet är just deras sex första barn. Skulle det visa sig att Charles är släkt med Oskar skulle det betyda att Jacob Tuftström och hans nyfunna syskon har över tusen ättlingar.

Men än kan vi inte svara på om den ”mystiske” farbrodern är Jakob eller om det är Karl (Charles). Vi väntar ännu på svar från olika källor. Så fortsättning följer…