Det var bara jag… nu är det ett vi

Det var bara jag… nu är det ett vi

Esther D, 52, från Tyskland hade letat efter sin biologiska far sedan hon var en ung tonåring. När hon tog ett DNA-test med MyHeritage fick hon inte bara reda på vem hennes pappa var – hon upptäckte och kopplade samman med 6 halvsyskon.

Har du också gjort en fantastisk upptäck genom MyHeritage? Klicka här för att berätta för oss om den!

Hör hennes berättelse i den här videon och läs hennes egen berättelse nedan:

Föreställ dig att du är 4 år och undrar varför dina föräldrar gav upp dig för adoption.

Jag växte upp med att alltid känna mig annorlunda och undra var min mörka hy kom ifrån. På dagis frågade de andra barnen mig varför jag var brun när mina föräldrar inte var det. Det var inte bara mitt utseende: min personlighet var också annorlunda än mina föräldrars. Jag hade en annan inställning till livet, ett annat temperament, en annan atmosfär.

Vem var min mamma? Vem var min far? Varför ville de inte ha mig? Vad gjorde jag för fel för att de inte ville behålla mig? Det fanns så många frågor – frågor som fick mig att tvivla på mig själv under hela mitt liv.

1982, när jag var 13 år gammal, gav min adoptivmamma mig mina adoptionshandlingar och födelsebevis. Hon sa till mig att jag kunde göra vad jag ville med dem. Från den tidpunkten var jag fast besluten att hitta min biologiska familj.

Det var inte så svårt att hitta min mamma, eftersom det hade skett ett misstag i födelsebeviset: det var inte meningen att hennes namn och adress skulle nämnas, men det gjorde det. Jag tog kontakt med henne när jag var 17 och förstod snabbt att hon inte var en färgad person. Hon vägrade berätta om vem min pappa var. ”Du förtjänar inte att veta,” sa hon.

Mannen på bilden

Några år senare, när jag var 24, besökte jag min biologiska mormor. Jag hittade min mammas dagbok, och där, instoppad mellan sidorna, fanns ett svartvitt foto av en svart man. Det stod skrivet på baksidan: ”Billy Kaot – Düsseldorf – 68.”

Jag visste direkt att jag tittade på min pappa. Jag tog bilden och sidorna från dagboken med adresser till min mammas vänner och gick.

Mysteriet var dock långt ifrån över: det skulle ta ytterligare 38 år att hitta min fars identitet.

En av min mammas vänner berättade för mig att min mamma hade varit galet kär i en svart musiker och skulle följa honom vart han än skulle spela. Jag ringde gamla taxibolag som arbetade i Düsseldorf under slutet av 60-talet, samt klubbar där han kunde ha spelat. Jag anlitade detektivbyråer för att hjälpa mig. Men det fanns inga spår av någon Billy Kaot. Jag lärde mig under sökandet att på den tiden hette de flesta svarta män Billy i Tyskland, och detta gjorde det inte lättare. Jag hade inga ledtrådar eller spår och bestämde mig för att vända mig till media. De gick ut med min historia i tidningarna och på nyheterna, men ändå visste ingen vem Billy Kaot var.

Min sökning genomfördes i vågor. Då och då skulle känslan av hopp stiga och jag skulle försöka göra fler framsteg, men jag skulle tappa hoppet igen och överge sökandet. Jag började acceptera att jag inte skulle få veta vem min far var, och att det som min musikaliska och konstnärliga sida kom ifrån skulle förbli ett mysterium. Jag började acceptera att jag aldrig skulle få veta mina rötter. Jag accepterade att känslan av att vara ensam skulle stanna hos mig för alltid. Jag accepterade att det bara fanns jag.

Ett nytt kapitel i mitt sökande

I slutet av  2019 tittade jag på tv och såg något om DNA i en reklamfilm. Den fångade min uppmärksamhet, och som tur var kunde jag spola tillbaka för att se den igen. Det var en reklam för MyHeritage. Jag tänkte, kanske det här kunde vara vad jag väntat på.

Jag letade omedelbart upp företaget och började jämföra det med andra DNA-testleverantörer, men till slut kände jag mig mest bekväm med att gå vidare med MyHeritage. Jag började bygga ett släktträd, prenumererade så att jag skulle få tillgång till alla funktioner på plattformen och köpte ett DNA-kit. Ett nytt kapitel i mitt sökande hade börjat.

Jag fick mitt resultat i juni 2020 och var fast besluten att använda allt i min makt för att hitta min familj. Jag hade bara en matchning på 2,3 % med en svart person: en ung kvinna i början av trettioårsåldern från Belgien. Var det här allt? Genom att studera de olika funktionerna lärde jag mig att Auto-grupperings-funktionen kan hjälpa mig. Auto-gruppering är ett genetiskt släktforskningsverktyg som grupperar DNA-matchningar som troligen härstammar från gemensamma förfäder i ett visuellt diagram.

Den enda personen som inte ingick i mitt Auto-grupperings-diagram var den unga kvinnan från Belgien.

Eftersom hon var min enda ledtråd, bestämde jag mig för att kontakta henne och kontaktade henne via MyHeritage meddelandesystem. Senare gick vi vidare till Facebook och jag skickade henne bilden av min far. Jag frågade henne om hon kunde fråga sin mamma eller mormor om de visste vem den här mannen var.

Mamman visste.

Upptäckten

Billy Kaots riktiga namn var Raphaël Alingabo. Han föddes i Kinshasa, Demokratiska republiken Kongo. Han var en musiker som tillbringade flera år i Europa under slutet av 60- och 70-talen. Tyvärr gick han bort 2017, men jag upptäckte något oväntat: jag hade tydligen 6 halvsyskon där ute.

Mitt hjärta hoppade till, och från det ögonblicket har mitt liv inte varit detsamma. Jag fick en relation med några av dem på Facebook och via telefon. Jag träffade äntligen min halvsyster Linda från Sverige här i Tyskland Jag bad henne att ta ett DNA-test för att bekräfta vårt släktskap och nästa gång vi träffades, vilket var i början av juni 2021, var resultatet klart. Jag var fruktansvärt rädd att jag hade fel – men hon matchade 26,6 %. Jag tittade på min halvsyster.

Vi är 7 halvsyskon från olika mammor. Jag har alltid trott att min konstnärliga sida kom från min far, men nu är jag övertygad eftersom vi alla ärvde den konstnärliga genen från honom. Alla vi antingen sjunger, skapar musik, dansar eller målar. Vi är så olika, men ändå så lika. Jag känner äntligen att jag är en del av något bortom mig själv.

Återföreningen

Nyligen fick jag möjlighet att träffa en av mina systrar. Det var en otrolig och livsförändrande upplevelse. Vi gick igenom våra DNA-resultat tillsammans och knöt ihop våra gemensamma intressen. Mitt liv kommer aldrig att bli detsamma.

MyHeritage hjälpte mig inte bara på min resa, ni gjorde att min käraste önskan gick i uppfyllelse.

Då var det bara jag; nu är det vi.

Tack, MyHeritage.

Har du gjort en livsförändrande upptäckt genom MyHeritage som Esther gjorde? Vi vill gärna höra om det! Skicka din berättelse till oss via det här formuläret eller maila den till oss på stories@myheritage.com.