Tändsticksasken i silver som räddade ett liv

Tändsticksasken i silver som räddade ett liv

MyHeritage grundare och VD Gilad Japhet kan inte motstå en familjehistorisk utmaning. Just därför blev han fascinerad när han läste ett inlägg i en israelisk Facebook-grupp för människor som älskar historia, där en kvinna som heter Elda Bivas Gambash, bad om hjälp. I sitt inlägg beskrev Elda sitt livslånga detektivuppdrag som hon inte hade lyckats utföra, att hitta efterkommorna till den ursprungliga ägaren av tändsticksasken i silver, som hennes farfar hade hållit så kär. Den gavs till honom av soldaten som hade räddat hans liv. Gilad accepterade utmaningen och lovade Elda att han skulle göra sitt bästa för att hjälpa till att lösa hennes familjemysterium. Gilad lyckades så småningom. Efter 100 år var Elda äntligen i stånd att hedra och tacka den generösa soldatens familj.

Så här började denna fascinerande historia:

Eldas farfar Eliahu Gambash var en judisk man från Istanbul som rekryterades till den turkiska armén, strax innan det osmanska riket kollapsade. Han skickades till Palestina för omkring 100 år sedan (1917-1919) för att kämpa mot britterna. I en strid i staden Lod, Eliahu togs i fångenskap av den brittiska armén. Denna kamp ledde General Allenby till en snabb erövring av Israels land.

Den silverfärgade tändsticksasken

Eliahu Gambash i sina senare år.

Villkoren var hårda, och många fångar led av sjukdom och undernäring. Eliahu bevakades av en brittisk soldat vid namn Shimon Lurie, som också var judisk och som frivilligt tjänstgjorde i en särskild brittisk militärenhet som kallades De judiska bataljonerna.

Den silverfärgade tändsticksasken

Shimon Lurie från De judiska bataljonerna, 1917-1918.

Den brittiska och den turkiska soldaten insåg snart att de var både judiska och skapade ett speciellt förhållande. Shimon skulle ge Eliahu extra mat och vatten, tillsammans med konserverade varor. Han tog särskild hand om honom och räddade hans liv. De två höll ihop fast de var från två motsatta fiende-arméer.

Tändsticksasken

I slutet av kriget, innan de skiljde på sig, gav den brittiska soldaten Shimon, Eldas farfar Eliahu en souvenir som tecken på deras vänskap. Det var en handskuren silverfärgad tändsticksask graverad med Shimons namn och detaljer. Det inkluderade emblemet av Judahs första bataljon – en menorah med ordet Kadima (framåt på hebreiska) och en Davidsstjärna på andra sidan.

Den silverfärgade tändsticksasken

De två soldaterna planerade att mötas efter kriget, men det hände aldrig. ”Tack vare honom överlevde jag fångenskapen,” berättade Eliahu senare för sin familj.

Eliahu återvände till Istanbul efter kriget och i 47 år behöll han tändsticksasken i fickan. Den passerades till hans barn efter hans död.

När Eliahus barnbarn, Elda Bivas Gambash, var 13, flyttade hon till Israel. Strax efter, flyttade hennes familj, inklusive hennes farfar Eliahu, efter henne. När han dog vintern 1970 hittade familjen tändsticksasken som han alltid hade hållit så nära. Elda bestämde sig sedan för att hitta efterkommorna till den judisk-brittiska soldaten som hade gjort tändsticksasken.

”När vi tömde hans fickor hittade vi tändsticksasken och då lovade jag mig själv att jag skulle försöka hitta efterkommorna till Shimon Lurie.”

Sökandet

Elda ville hitta mannen som hade räddat hennes farfars liv eller hans ättlingar, och tacka dem.

Hon påbörjade sin forskning genom att söka i de judiska bataljonerna, grundade av Trumpeldor och Jabotinsky, under första världskriget. Hon fann att Shimon Lurie föddes någon gång mellan 1893-95 i Chernigov, Ukraina och immigrerade till Argentina. Han reste med 53 andra män från Argentina till Israel (via England) för att ansluta sig till de judiska bataljonerna och bekämpa turkarna med den brittiska armén för att befria Palestina. Här försvann Shimons spår. Elda kunde inte spåra honom längre och inte heller få reda på hans öde.

Den silverfärgade tändsticksasken

38:e bataljonen av kungens regement [Bild från Brigadernas museum, Försvarsdepartementet]

I åratal sökte Elda efter ledtrådar, läste böcker och pratade med forskare, men hon kunde fortfarande inte hitta ett spår av Shimons familj. Sedan vände hon sig till Facebook för att dra nytta kraften i sociala medier. Hon lade upp ett foto av tändsticksasken med en kort sammanfattning av hennes sökning i en israelisk Facebook-grupp för historieälskare. Det var då Gilad Japhet, grundare och VD av MyHeritage och även medlem i samma Facebook-grupp, såg inlägget och erbjöd sin hjälp. Elda delade två bilder av Shimon Lurie med Gilad, som hon hade lyckats hitta under hennes forskning.

Gilad forskade personligen på alla människor som heter Shimon Lurie som någonsin bott i Israel. Det var bara 13 män med samma namn. Bara en av dem levde under de år där han kunde ha varit inblandad i berättelsen och Gilad trodde det var möjligt att han var mannen som slogs i WWI. Gilad vände sig till MyHeritage SuperSearch, vår guldgruva av historiska dokument, för att söka efter Shimon Lurie i digitala gravstens- och dödsregister. Han lyckades och rapporterade tillbaka till Elda.

”Genom ett projekt som vi lade fram för att dokumentera alla gravar på israeliska begravningsplatser hittade vi graven på en man som heter Shimon Israel Lurie, och födelseåret var möjligt med tanke på berättelsen.”

Gravstenen, i Kiryat Shaul-kyrkogården i Tel Aviv, sattes upp 1964, och det uppgav Shimons fulla namn, Shimon Israel Lurie. Detta passade med det som var känt från den snidade tändsticksasken, att den brittisk-judiska soldatens fulla namn var Shimon I. Lurie.

Gilad hittade Shimons sonson, Roy Shimon Luria, som bor i USA och Gilad berättade hela historien. Roy var namngiven efter Shimon (hans mellannamn), men han var inte medveten om historien. Han bekräftade dock detaljerna för Gilad.

”Bilden du skickade mig verkar vara på min farfar. Som jämförelse skickar jag dig en gammal bild som jag hittade i min mammas hus när vi rensade det då hon gick bort. Jag tror att det är min fars familjeporträtt och min farfar är han som sitter. Hans bild, som du kan se, verkar väldigt lik den bild du skickade. Den lilla flickan till vänster är min moster Rina (Lurie) Shalgi, som är runt 85 och fortfarande lever i Israel.”

Den silverfärgade tändsticksasken

Foto skickat till Gilad från Shimons sonson, Roy Luria.

Gilad var övertygad om att fotografierna visar samma person.

Fotografierna som Gilad skickade till Roy (vänster och höger), och fotot som Roy skickat (mitten).

Fotografierna som Gilad skickade till Roy (vänster och höger), och fotot som Roy skickat (mitten).

Gilad var glad att höra att Rina, 86, Shimons yngsta dotter levde och bodde i Israel. Rina bekräftade att hennes far Shimon Lurie var född i Ukraina under den kommunistiska revolutionen och hade flytt till Argentina, där han volonterade på Baron Hirsch-gården, där några judar som hade flytt från östeuropeiska pogromer frivilligt slogs i de judiska bataljonerna. Han gick med i 38:e kungliga bataljonen 1918. Männen anlände till Israel och kämpade för erövring av delar av landet. Efter kriget tjänade Shimon i Sarafand, det brittiska militärlägret.

Nästan ett sekel efter att deras förfäder träffades, besökte Elda, barnbarn av Eliahu Gambash,  Rina Shalgi, 86, dotter till Shimon Lurie, i Israel. Se deras känslomässiga möte här:

”Mitt namn är Elda, och jag har letat efter dig i många år. Från det ögonblick han återvände från den brittiska fångenskapen 1919-1970, höll min farfar den tändsticksask som han hade fått i fångenskapen, från en engelsk judisk officer som räddade hans liv. Om han inte hade hjälpt min farfar, vet man inte vad som skulle ha hänt.”

Rina, som inte hade känt till alla detaljer i berättelsen innan hon träffade Elda, kunde inte sluta tänka på hur fantastiskt det var att de hade hittat varandra.

”Alla dessa år bodde du bredvid oss i Tel Aviv, och jag minns att jag hörde något vagt om ämnet, men jag visste inte något. Hur kunde du hitta mig?”

Rinas ögon fylldes av tårar, och Elda kunde inte hålla tillbaka sin glädje:

”Jag blir nästan galen, detta är så otroligt. Två fiende-arméer men två judar.”

Deras samtal avslöjade att efter kriget blev Shimon Lurie kvar i Israel och han hade byggt sitt hem i Tel Aviv. Eliahu, som återvände till Istanbul efter kriget, invandrade också med familjen till Israel och bosatte sig i samma stad, Tel Aviv. Det visar sig att de två männen bara bodde några hundra meter bort från varandra i många år, och de hade ingen aning om detta.

Rina visade fler fotografier av hennes far Shimon Lurie där man såg att han var en vacker person, innanför och utanför:

Den silverfärgade tändsticksasken

Elda och Rina hade svårt att komma överens om vem som skulle behålla tändsticksasken i fortsättningen (så småningom blev det Elda). Men för Gambash-familjen var detta en mycket lycklig avslutning. De var glada att äntligen finna den modige soldatens familj som hade räddat Eliahu Gambashs liv. En liten minnessak, sparat i över 100 år, kopplade ihop två soldater från fiendens linjer och hjälpte till att återförena deras efterkommande, inte långt ifrån var allt började.