12 tecken på att du är beroende av släktforskning

Att fastna för släktforskning kan ha några, ska vi säga, konstiga biverkningar. Oavsett om du har sysslat med släktforskning som hobby eller ägnat en stor del av ditt liv åt släktforskning, kanske du har funnit att du ägnar dig åt något som andra kanske har svårt att förstå!

Utforska din släkthistoria på MyHeritage

Se om du känner igen dig dig i de 12 tecknen nedan:

1. Du spenderar mycket tid på att prata och tänka på döda människor

Du minns dina förfäders födelsedagar bättre än dina levande släktingars födelsedagar. Vid släktträffar undviker alla dig eftersom de vet att du antingen kommer att börja ställa många frågor (en del av dem besvärliga) eller börja informera om någon avlägsen, avliden släkting.

2. Du har tittat upp från din släktforskning och inser att klockan är 4 på morgonen

Du började klockan kl 18:00. Du tänkte bara slå upp en sak. Du sa till din partner ”jag kommer om några minuter”. Okej, det kanske var lite mer än några minuter. Kunde inte ha varit mer än en timme, eller hur? Kanske två?

Du såg dig omkring. Huset var tyst och mörkt. Alla dina familjemedlemmar gav upp och gick och la sig för länge sedan. Du ryckte på axlarna och gick tillbaka till jobbet, och när solen gick upp hittade din partner dig precis när hen lämnade dig. De bara skakade på huvudet, suckade och kokade kaffe.

3. Du har gjort vansinniga saker för att få det perfekta fotot av en gravsten

Du har klättrat över portar och kyrkogårdsmurar. Du har förstört din bästa skjorta medan du ligger i leran och försökt få precis rätt vinkel. Ingen såg dig förutom kanske några kor. De skrattade definitivt åt dig. Gravstenen i fråga var inte ens för en person du kände.

Photo of genealogist Daniel Horowitz taking a photo over a brick wall

Eller så kanske du stödde dig betänkligt på kanten av en tegelvägg då du besökte kyrkogården, bara för att inse att den var stängd. Vår släktforskare, Daniel Horowitz, kommer inte att döma dig.

Det finns lika många gravstenar som det finns människor på bilderna på din telefon.

4. Du har hittat en familjekoppling med en slumpmässig främling

Du inledde en konversation med någon på tåget. Du frågade efter deras farföräldrars namn – som man gör. Inom 10 minuter upptäckte du att ni har ett mycket avlägset släktskap och du bjöd in dem till er nästa släktträff.

Alternativt hörde du om en känd person med ett välbekant efternamn och spenderade timmar på att undersöka om niär släkt … eller hitta ett sätt att göra dem relaterade till dig.

5. Att hänga på kyrkogårdar är i dina ögon en rolig aktivitet

När du planerar en resa någonstans planerar du din resplan efter kyrkogårdar och arkiv. När du berättar för din partner att du är på väg till kyrkogården säger de: ”Ha det så kul!” och du tackar dem, för det är en helt normal sak att säga till dig. Kyrkogårdar är ditt favoritställe för picknick och till och med romantiska dejter. (Om din dejt överensstämmer, är de en keeper!)

Genealogist Marie Cappart at the Père Lachaise cemetery

Vår chef för Frankrike och Belgien, Marie Cappart, har en rolig dag på Père Lachaise-kyrkogården i Paris, Frankrike

6. Dödsannonserna är din favoritdel i tidningen

Du gillar verkligen att läsa dödsannonserna i din lokala tidning. Det irriterar dig när de är för sparsamma med detaljer. Varför kunde de inte ha gett mer värdefull information? Du tycker synd om den blivande släktforskaren som kommer att bli så exalterad över att hitta denna dödsruna bara för att bli besviken över dess magra innehåll.

7. Ditt hem är ett museum

Du har lådor staplade på vinden, källaren och/eller extrarummet fyllda med födelse-, döds- och vigselbevis. Det finns album och skokartonger fulla med tidningsurklipp och gamla foton. Din favoritheminredning? Inramade svartvita foton av dina förfäder (eller färglagda och förbättrade versioner tack vare MyHeritage-fotoverktygen!), och slumpmässiga föremål som du ärvt från sedan länge döda släktingar. Du har ett stort arkivskåp på ditt kontor. Den innehåller inga räkningar.

8. Du ser livshändelser som möjligheter att uppdatera ditt släktträd

När någon gifter sig eller får barn i din släkt är din första tanke ”måste lägga till dem i trädet!” Ditt första drag efter att ha kommit hem från en begravning i din familj är att lägga till dödsdatum och begravningsinformation i ditt släktträd. Du ser familjesammankomster som det perfekta tillfället att samla in mer information att lägga till i ditt träd, och du är känd för att dra intet ont anande äldre släktingar till tysta rum för att förhöra dem om deras barndom.

Grandma showing old photo album to her granddaughter

Som tur är är de ofta glada över att prata med dig.

9. Du blir riktigt exalterad över folkräkningsreleaser. Alltså, riktigt lycklig

Utgivningen av 1950 års folkräkning i USA var höjdpunkten i ditt år. Du tillbringade timmar med att förbereda och skriva ner namn och adresser för att slå upp i journalerna när de väl släpptes. (Eller så sparade du mycket tid och lät Census Helper™ göra jobbet.) Du bokade om eventuella möten eller möten som var inställda till den 1 april 2022, och när klockan slog midnatt stod du vid din dator och uppdaterade upprepade gånger NARA webbplats i din webbläsare.

10. Du köper gamla bilder från secondhandbutiker och loppisar

Du kan inte hjälpa det. Det här är bilder på någons förfäder! Du kan inte låta dem tyna bort där, oälskade och samla damm!

11. Du vet var alla är begravda

Av dina familjemedlemmar, alltså.

Eftersom du har dokumenterat alla deras begravningsregister.

Det här är inte så konstigt som det låter.

Hoppas vi.

12. Din morgonrutin inkluderar att kolla MyHeritage

För vem vet när en intressant ny matchning eller meddelande från en sedan länge förlorad kusin i en annan tidszon kan dyka upp? Ja, MyHeritage skickar dig en vecko-sammanfattning av dina nya matchningar och allt, men du har inte tålamod att vänta på det!

Va? Har du inget MyHeritage-konto än? Tja, det måste helt klart rättas till. Registrera dig nu och ta din forskning till nästa nivå med tillgång till 18,7 miljarder historiska poster från hela världen, avancerad matchningsteknik, toppmoderna fotoförbättringsfunktioner och mycket mer.