MyHeritage avslöjar en överraskande länk mellan Helen Mirren och Golda Meir

MyHeritage avslöjar en överraskande länk mellan Helen Mirren och Golda Meir

Dame Helen Mirren, en av de mest älskade skådespelerskorna i den internationella filmindustrin, har en karriär dekorerad med fantastiska framträdanden och många utmärkelser. Känd för sin mångsidighet och oklanderliga leverans har Mirren återigen tagit rampljuset med titelrollen i hennes senaste film Golda, som släpps den 25 augusti 2023 i USA.

I hennes senaste roll spelar hon Golda Meir, Israels tidigare premiärminister, i en film som fokuserar på de dramatiska händelserna under Yom Kippur-kriget 1973. Meir, som då tjänstgjorde som premiärminister, drevs in i att navigera inte bara i ett krig, utan också i en skeptiskt kabinett, ett spänt förhållande med USA:s utrikesminister Henry Kissingers och ett ansvar för miljoner liv.

Men det som gör den här rollen ännu mer speciell för Mirren är en personlig koppling som vi på MyHeritage upptäckte. Vårt engagerade forskarteam grävde fram ett otroligt avslöjande : Helen Mirren är faktiskt släkt med just den person hon porträtterar på den stora skärmen – Golda Meir.

Se en video från avslöjandet här:

Född Helen Lydia Mironoff, är den engelska skådespelerskans familjebakgrund lika mångsidig och fascinerande som hennes roller. Hennes far, Vasiliy Petrovich Mironoff, var av ryskt ursprung och hennes mor, Kathleen Alexandrina Eva Matilda, var engelsk. Helens farfar var en rysk aristokrat, och hennes släktlinje går också tillbaka till Vitryssland. Det är ett ganska överraskande och mångsidigt släktträd, med grenar som sträcker sig in i områden av politik, kungligheter och showbusiness.

Med hjälp av Geni upptäckte vi att skådespelerskan och den bortgångna politikern är släkt genom Helens faderliga sida.Släktskap mellan Mirren och Meir

Under spårningen av Helen Mirrens härstamning till Golda Meir, upptäckte MyHeritages forskargrupp ytterligare överraskande kopplingar. Det verkar som att Helen delar mer än bara rampljuset med några av Israels framstående figurer. Genom sin faderliga linje är hon släkt med inte bara en, utan två presidenter i Israel! Den första presidenten, Dr Chaim Weizmann, och den sjunde presidenten, hans brorson, Ezer Weizmann, är båda kopplade till Helen.

Men det stannar inte där! Samma härstamning kopplar också Helen till de kungliga familjerna i Europa, vilket gör ingen mindre än drottning Elizabeth II till hennes 14:e kusin.

Förfäder till Mirren

Helens anfader prinsessan Elizaveta Aleksandrovna Lyapunova-Khovanskaya, färgsatt och förbättrat mede MyHeritages fotoverktyg

MyHeritage Animation of Helen’s ancestor Pyotry Vassillievich Mironov

MyHeritage Animation av Helens förfader Pyotry Vassillievich Mironov

På Mirrens moderssida, som är den brittiska sidan, var hennes morfar och morfarsfar båda slaktare. Hennes morfarsfar Henry Rogers, en ”Master Butcher”, var drottning Victorias slaktare. Han var gift två gånger och blev änkeman efter att ha förlorat sin första fru, Ann. 1852 gifte han sig med sin andra fru Matilda Bayley som var 27 år yngre än Henry. 10 år senare, i 1861 års folkräkning, är han skriven med sin nya fru Matilda och deras barn Fanny, Emily och Arthur.

Henry Rogers in the 1861 England & Wales Census on MyHeritage

Henry Rogers i 1861 års folkräkning i England och Wales på MyHeritage

Henrys son, Arthur Rogers (Mirrens morfar), gifte sig med Elizabeth Sarah Jones 1886 på St. George Hanover Square, London, England. Det var en välkänd kyrka där kända personer gifte sig, t ex Theodore (”Teddy”) Roosevelt, USA:s framtida president, som gifte sig där samma år.

Helen’s Grandfather Arthur Rogers, colorized and enhanced on MyHeritage

Helens morfar Arthur Rogers, färgad och förbättrad på MyHeritage

Avslöjandet presenterades för Helen Mirren vid presskonferensen för filmen torsdagen den 13 juli 2023 på Jerusalems internationalla filmfestival. När kopplingen presenterades blev Mirren synbart rörd och hennes reaktion vittnade om den djupa resonans denna upptäckt hade för henne:

Tack så mycket till forskarteamet för detta fantastiska arbete – det är mirakulöst. Det visar bara att vi alla faktiskt är en familj, och mänskligheten är en familj. I tider av splittring och stridigheter… skulle det vara väldigt bra för oss alla att komma ihåg det.

Det som gjorde avslöjandet ännu mer speciellt var att Golda Meirs barnbarn fanns i publiken för att bevittna den.

Denna upptäckt lägger till ett unikt lager till Mirrens skildring av Meir, en koppling som är både personlig och djupgående. När hon kliver in i Meirs skor, tittar hon inte bara på historien igen; hon utforskar sina egna rötter och släktskap.

Denna uppenbarelse betonar kraften i att utforska vårt arv och hur det inte bara kan informera vår förståelse av det förflutna, utan också kasta ljus över vår personliga resa och identitet. När Mirren väcker Meirs motståndskraft och ledarskap till liv på skärmen, hyllar hon också en härstamning som, utan att hon visste det tills nyligen, kopplar henne till rollen på ett alldeles extraordinärt sätt.