Världens äldsta bloggare Dagny Carlsson, 107, upptäcker sin släkts historia genom MyHeritage

Kommentarer

Ja när jag inte dog var jag tvungen att börja leva. Man kan inte bara sitta den ena dagen efter den andra och vänta på att dö. Man måste ta itu med tillvaron.

Detta sa Dagny Carlsson, i sitt sommarprat i P1 sommaren 2017. Idag är Dagny 107 år och världen äldsta bloggare med över 4 miljoner besökare på sin blogg.

Då Dagny ville veta mer om sitt ursprung och sina förfäder, tog hon ett MyHeritage DNA-test och MyHeritage släktforskade dessutom i Dagnys familj för att hitta fascinerande upptäckter om hennes släkt.

Vi besökte Dagny i hennes hem i Stockholm, där vi läste upp DNA-resultaten för henne, visade henne vad vi upptäckt om hennes familj och samtalade om barndomsminnen, världen förr och nu, släkthistoria, blogg och om att hålla sig ung.  Allt detta finns inkluderat i ett unikt videoklipp som ni kan se här.

Då jag kliver in i Dagnys fina lägenhet möter jag en livlig, spänstig och charmig kvinna med glimten i ögat, som är nyfiken på sitt ursprung, älskar att berätta om sitt liv, jämföra världen som den var då och som den är nu, och som har många berättelser och många minnen att dela – hennes första barndomsminnen sträcker sig bakåt ända till tiden runt första världskriget.

DNA-test

I Dagnys etnicitetsuppskattning får vi reda på att hon är 96,6% skandinaviska och 3,4% östeuropeiska och hon har 2714 DNA-matchningar som bor i 38 länder runtom i världen. Dagny reagerar:

Vad intressant! Jag trodde inte det fanns något ursprung för mig annat än i Skandinavien.

Dagny tar MyHeritage DNA-test

Släkthistoria

1891 då Dagnys pappa är 6 år gammal dör hans mor, Dagnys farmor, på nyårsafton. Hans far, korghandlaren Erik Persson står då ensam med 5 barn mellan 4 och 10 år gamla. Tidigare samma år miste familjen även lilla Anna, som bara blev 2 månader gammal. Erik gifte om sig 1893, med Hanna Hansdotter som hade tre egna barn och senare får de fyra gemensamma barn vilket utgör 11 barn som de har tillsammans.

Dagny föddes 8 maj 1912 i Kristianstad och hon har starka rötter i Kristianstads län.

En fascinerande upptäckt som vi gjorde handlar om om Dagnys farfars morfar som hette Tuve Sköld. I en militärjournal ser man att han tjänade i det skånska karabinjärregementet, samma regemente som 1813-1814 deltog  i slutskedet av Napoleonkrigen. Kriget avslutades för Sveriges del med freden i Kiel 1814. Troligt är att Tufve Sköld var med där och stred.

Dagny berättar vad hon känner:

Jag tycker att detta är väldigt spännande och jag känner mig stolt över mina förfäder.

Det är roligt att få veta lite om sitt ursprung. Familjehistoria är väldigt roligt och intressant.

Vill du också göra ett DNA-test? Klicka här och beställ!

Till hemsidan

 

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej