DNA-grunderna Kapitel 1: En ny bloggserie

DNA-grunderna Kapitel 1: En ny bloggserie

Denna bloggserie är skriven av Yael, vår nya DNA-expert på MyHeritage.

 

Hej, jag heter Yael och som ny medlem i MyHeritage-teamet, vill jag gärna dela en ny DNA-basics bloggserie med er. Jag har avslutat min Ph.D. i medicinsk neurobiologi vid Hebrew University i Jerusalem, där jag också läste fysiologi på läkarskolan. Mitt laboratorium har specialiserat sig på genetiska metoder för att besvara forskningsfrågor. Jag är stolt över att vara en del av MyHeritage, där vi hjälper miljontals människor att hitta nya familjemedlemmar och upptäcka deras etniska ursprung.

Många människor frågar mig hur allting fungerar. Vad tittar vi egentligen på när vi analyserar ditt prov i vårt labb? Denna nya DNA-basics-bloggserie kommer att svara på några av de vanligaste frågorna från MyHeritage DNA-användare, om vetenskapen bakom DNA-testning för familjehistoria.

Denna serie kommer att förklara DNA för er som inte är vetenskapsmän. Är du intresserad av att lära dig om DNA i allmänhet, är du nyfiken på dina personliga etnicitetsuppskattningsresultat, eller vill du få en djupare förståelse för hur detta verktyg kan ta din genealogiska resa till nästa nivå? Om svaret är ja, är DNA-basics för dig.

Genetik 101

Våra kroppar består av celler. `Huvudkontoret` för varje cell är kärnan. Inuti varje kärna är en identisk kopia av den unika bruksanvisningen för just DIG, skrivet i DNA. Det finns mer än 30 biljoner celler i våra kroppar och i varje kärna finns en kopia av ditt DNA.

Ingen annans DNA är precis som din. Så om du vet hur du läser av ditt DNA kan du lära dig mycket om vem du verkligen är.

Att ärva DNA

Vi ärver 50% av vårt DNA från vår mor och 50% från vår far. De mottog i sin tur 50% av sina DNA från sin mor och 50% från sin far. Så när vi tittar på ditt DNA, tittar vi på ungefär hälften av din mammas DNA och hälften av din pappas, vilket är ungefär 25% av var och en av din far/morföräldrar, eller 12,5% av var och en av far/morföräldrarnas föräldrar. Med andra ord, genom att titta på ditt DNA, kan vi se små bitar av alla dina förfäder, som tillsammans ger dig den exakta kombinationen av det DNA du har idag.

Bild tagen från University of Arizona Health Sciences

Bild tagen från University of Arizona Health Sciences

 

 

Att dela DNA

Så, två personer, som har ärvt DNA från samma källa, kommer att ha en del gemensamt DNA. Till exempel så kommer en dotter som har fått 50% av sin mors DNA och 50% av sin fars DNA, att dela en del av samma DNA med sin bror, som också har ärvt hälften av sitt DNA från varje förälder. Syskon kan ha ärvt annorlunda 50% av varje förälders DNA, så syskonen kommer inte ha samma DNA, men de kommer att ha omkring 50% gemensamt.

Det betyder att du har 50% av ditt DNA gemensamt med din mamma, 50% gemensamt med din pappa och 50% gemensamt med var och ett av dina syskon. Två anonyma DNA-prover, med 50% överlappning kan vara en bror och en syster, eller ett barn och en förälder. För att identifiera relationen tittar vi först på könet i proverna. Män kommer att ha en Y-kromosom i sitt DNA-prov, medan en kvinna inte kommer att ha det. Därefter tittar vi på provgivarens ålder, om vi har den informationen. Den delen är inte skriven i själva DNA-molekylen. Att ha dessa tre uppgifter – mängden DNA som är gemensamt mellan de två proverna (i nuvarande exemplet, 50%), givarnas kön och givarnas åldrar – räcker för att ge en bra uppskattning av förhållandet mellan provgivarna. Två personer med 50% DNA gemensamt, båda kvinnliga, 30 år ifrån varandra i ålder, är troligen mor och dotter.

Du och ditt DNA

DNA bär din kod – din ögonfärg, din hårfärg, längd, till och med om du gillar eller ogillar smaken av kanel, är skrivet i ditt DNA. Därför har två personer med gemensamma DNA, även gemensamma egenskaper. Ju mer DNA man har gemensamt, ju fler funktioner kan man förvänta sig att ha gemensamt. Om du alltid har tyckt att du ser ut som din mamma, om du har din fars näsa, eller om människor som aldrig har träffat dina syskon direkt vet att ni är relaterade när de möter dem, så vet du varför!

DNA och din familj

Du har en stor del DNA gemensamt med nära släktingar, och har du en mindre del gemensamt med mer avlägsna släktingar. Två avlägsna kusiner som aldrig har träffats, men har en gemensam förfader kommer att ha en liten bit av DNA som har ärvts från denna förfader gemensamt. Detta är grunden för att upptäcka släktingar, genom DNA-test, som du annars inte skulle veta om.

Hur liten den gemensamma DNA-delen är, beror på hur många generationer tillbaka den gemensamma förfadern var. Kombinerat med vår stora databas över släktträd, där vi har de typer av ledtrådar som diskuterats ovan (som kön och ålder) har MyHeritage DNA återförenat familjer över hela världen. Läs sanna användarhistorier här på MyHeritage Stories.

 

DNA och din familjs förflutna

För många generationer sedan flyttade människor inte runt så mycket som vi gör idag. De flög inte över land och hav. De flesta gifte sig och dog i samma region där de föddes. Eftersom människor gifte sig med andra människor från samma region och hade barn som då gifte sig i samma region, kan en korrelation observeras mellan DNA och geografisk plats. Detta stämmer speciellt för geografiskt isolerade platser, såsom ön Irland.

Ibland var detta insulära DNA-arv inte nödvändigtvis geografiskt – det kan ha varit kulturellt. Till exempel judar eller mennonitiska kristna, gifte sig och fick barn inom sina egna grupper, i flera generationer, vilket skapade en korrelation mellan DNA och kulturell identitet.

När du gör ett MyHeritage DNA-test jämför vi ditt DNA med våra DNA-modeller från olika etniciteter för att se vilka du matchar. Etnicitetsuppskattningar på MyHeritage inkluderar 42 etniciteter. Genom att läsa om DNA-grunderna kommer du bättre att förstå  hur vi kan ge de bästa etnicitetsfördelningarna på marknaden.

Var uppdaterad

Vi kommer att ha DNA Basics-inlägg en gång i månaden. Vi hoppas att du följer serien för en bättre förståelse av DNA och hur DNA-prov kan hjälpa dig att lära dig om dig själv och din familj. Vi välkomnar dina frågor och kommentarer, och ser fram emot att utforska DNA tillsammans!

 

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

 • Erland johansson

  november 29, 2017

  Jag har fått svar på en DNA- test. Men är inte klar över om den omfattar DNA från mina båda föräldrar.

  • Daphna

   december 1, 2017

   Hej Erland,
   MyHeritage DNA-test är ett autosomalt DNA-test som analyserar DNA ärvt från din mor och far, fyra mor och farfäraldrar, åtta mor och farföräldrars föräldrar, och så vidare – för att ge dig en uppdelning av dina etniska procentsatser och ansluta dig med släktingar som härstammar från någon av dina förfäders linjer inom de senaste sex generationerna. Resultaten är alltså inte begränsade till endast direkta moderns eller faderns linjer.

 • Bo S Carneheim

  november 29, 2017

  Jag följer gärna serien.

 • Klas-Göran Andersson

  november 30, 2017

  Mycket intressant, jag har precis lämnat ett dna prov

 • kenneth rimmenhorn

  december 20, 2017

  Intressant. Blir roligt att lära sig mer om.