MyHeritageanvändaren Inger Johansson hörde nyligen av sig till oss. Hon hade en släktberättelse passande för alla hjärtans dag, som hon ville dela med sig av. Berättelsen handlar om hur hennes morföräldrar träffades 1918, på ett då mycket unikt sätt.
Augusta Maria Nilsson (född 1877) satte tidigt på våren 1918 in en kontaktannons i en Stockholmstidning. Hon hade tidigare varit förlovad med en man som inte hade samma syn på religion som hon och förlovningen hade därför brutits året innan. Men det hade inte stoppat Maria i sitt fortsatta sökande efter en lämplig man att gifta sig med. Två män svarade på hennes annons.
Den första mannen hade Maria brevkontakt med ett tag, men äktenskap kom aldrig på frågan eftersom han inte hade samma religiösa värderingar som hon. Hon överlät honom till en av sina syflickor. Tycke uppstod och de gifte sig.
Den andra mannen verkade trevligare och hade passande religiösa värderingar. Flitig brevväxling påbörjades. Det fösta brevet är daterat den 17 mars 1918. Evald Hilding Danielsson (född 1882) hette han och var verksam i frälsningsarmén i Hudiksvall. Intensiv brevskrivning fortsatte mellan Hudiksvall och småländska Ås, där Maria var bosatt. Två, tre brev skickades i veckan.
Varje brev kunde innehålla flera A4-ark, skrivna under lampans sken. Brev vad inte det enda som skickades. Ägg välinpackat i mjöl skickades från Småland till Hudiksvall. Från Hudiksvall skickades saltad strömming i emaljerad spann. Korrespondensen fortsatte under våren, och tar man sig en närmare titt på breven kan man se att de snabbt gick från formella, till mer gulligt skrivna.
Till sommaren bestämdes det att man skulle träffas i det verkliga livet. Örebro blev den utvalda platsen. Efter mötet fylldes breven med prat om förlovning, och till hösten blev det bröllop. Efter vigseln slog sig kärleksparet ner i Småland.
Maria växte upp som ett av fem barn. Hennes far var skräddare, och det föll sig därför naturligt att hon blev sömmerska. År 1907 köpte hon sig ett torp i Ås i Småland och skaffade sig där en egen syateljé, med syflickor. Hon åkte runt på marknader och sålde hattar och annat handarbete.
Under Marias och Hildings brevväxlingsperiod skickade Hilding även ner begagnade kostymer till Maria i Småland, som hon sydde om. Eller vände, som man ofta gjorde förr för att få kostymer att se nya ut. När Hilding väl kom ner för att stanna för gott i Ås hade han en hel garderob färdig.
Maria och Hilding levde tillsammans tills att döden skilde dem åt 1949, då Maria gick bort. Tillsammans fick de döttrarna Gun och Dagny.
Inger är barnbarn till Maria och Hilding och jag vill tacka henne för att hon har delat med sig av sina morföräldrars fina kärleksberättelse.
Har du en intressant släktberättelse som du skulle vilja berätta om? Skicka i så fall ett e-postmeddelande till mig på sara@myheritage.com.