Kungahuset Sverige och Sveriges kungliga familjer har fascinerat i alla tider, och visst har en del regenter haft älskarinnor och fått utomäktenskapliga barn. I många släkter har det därför cirkulerat rykten om att man tror sig ha kungliga anor. Och även om det oftast är en släktmyt finns det förstås en och annan som upptäcker att man har en kung eller prins bland sina anor. Hos MyHeritage kan du utforska din släkts ursprung – börja med ett gratis abonnemang i två veckor!
Bernadotte kom till Sverige 1810
I århundraden har kungakronan ärvts av äldsta sonen, så eftersom Karl den XIII inte hade några egna barn fick han adoptera en lämplig kronprins. Valet föll på fransmannen Jean Baptiste Bernadotte (1763-1844) som kom från en enkel med bildad småborgerlig familj. Jean Babtiste var general i Napoleons armé och även diplomat i Wien. 1798 hade han gift sig med Desideria (som tidigare varit trolovat med Napoleon), och fått sonen Oscar.
När Napoleon utropades till kejsare 1804 blev Bernadotte en av hans arton marskalkar – den finaste titeln man kunde få efter kejsare. Jean Baptiste hämtades till Sverige 1810 och valdes till svensk tronföljare. Han bytte namn till Karl Johan och konverterade till den evangeliska läran. När hans adoptivfar Karl XIII dog 1818 blev han kung i Sverige och medlem av kungahuset Sverige, med namnet Karl XIV Johan – och i Norge med namnet Karl III Johan.
Karl Johan lärde sig aldrig att prata svenska och när han dog 1844 blev det hans son Oscar I (1799-1859) som blev nästa kung i Sverige. Sedan blev det barnbarnet Karl XV (1826-1872) och därefter dennes bror Oscar II (1829-1907). Hans son Gustav V var far till Gustav VI Adolf (1882-1973) vars barnbarn är vår nuvarande regent – Carl XVI Gustaf.
Vasaättens oäkta barn
Om vi går tillbaka till Gustav Vasas (1496-1560) tid så var det helt accepterat med så kallade ”frillor” och utomäktenskapliga barn. Även om inte Gustav Vasa själv har några kända barn på bygden så finns det flera från hans företrädare på tronen – och även hans egna söner Erik XV, Johan III och Karl IX fick flera kända, namngivna utomäktenskapliga barn.
För att hitta släktskap så långt tillbaka i tiden behöver man göra ett fördjupat DNA-test, för att undersöka sitt Y-DNA. Genom att testa Y-DNA kan man kartlägga sina rötter långt före tiden för de skriftliga källorna. Y-DNA ärvs på faderslinjen från far till son generation efter generation. Män och kvinnor som släktforskar har lika stor nytta av det – även om själva testet endast kan utföras på män. Än så länge har inte Vasaättens Y-kromosom analyserats. För att få fram detta hade det troligen behövts öppnas några kungagravar så att de gamla benbitarna skulle kunna analyseras.
Går att spåra
Y-kromosomen för Bernadottes släkt är däremot känd, så om man tror att man är släkt i rakt nedstigande led från en av dessa kungliga personer kan man jämföra sitt Y-DNA med Bernadottes Y-kromosom. Det är kungens syssling Jan Bernadotte som testat sig hos FTDNA. Därifrån kan man utan kostnad föra över sitt resultat till MyHeritage, och på så sätt få ännu fler träffar. Man hittar Bernadotternas Y-DNA genom en enkel sökning på Internet. Släktforskning med hjälp av DNA är spännande och ett riktigt detektivarbete. Beställ dna-test hos MyHeritage!
När det gäller just kungligheter är det enklare att komma längre bak i tiden när man släktforskar vanligt med hjälp av kyrkböcker och annan dokumentation. De kungliga och högreståndspersoner är ju dokumenterade på ett helt annat sätt än vanliga personer. Och eftersom många kungliga ”frillobarn” giftes in i svenska adelsfamiljer i kungahuset Sverige, är det faktiskt möjligt att spåra släktskap till äldre kungaätter med hjälp av kyrkböcker och adelskalendrar.
Om du tittar på andras forskning och de släktträd som de lagts ut på MyHeritage finns det också mycket intressant att upptäcka. Många av barnen regenterna hade utom äktenskapet finns med i privata släktträd. Söker du på Bernadotte får du även upp Geni:s Världsträd som är det största samverkande släktträdet i världen. Om du har koll på dina närmaste släktingar och lägger in dem i MyHeritages släktträd så får du automatiskt förslag på fler namn som kan passa in i ditt släktträd. Prova ett gratis abonnemang i två veckor.
Beställ ett DNA-test
Med hjälp av ett vanligt så kallat autosomalt DNA-test kan man hitta sina anor 5-6 generationer tillbaka. Du har ärvt ditt DNA med 50 procent från varje förälder, och pappa och mamma har i sin tur ärvt 50/50 från sina föräldrar och så vidare. De dna-segment som du delar med dina träffar kommer från en gemensam anfader eller anmoder. Vem vet, det finns kanske kopplingar till kungliga personer och kungahuset?
Ätten Bernadotte har regerat i Sverige i över 200 år. Även om Jan Bernadotte är den enda med släktskap till kungahuset Sverige som man vet har dna-testat sig hittills så går utvecklingen snabbt framåt – och även fler och fler kända personer DNA-testar sig. Det är många som är nyfikna på sin bakgrund och vill veta vem man är släkt med, och dna ljuger aldrig. Beställ ett dna-test från Myheritage redan idag!
I MyHeritages privata släktträd finns mycket intressant information om kungarna i kungahuset Sverige.
Gustav Vasa (1496-1528) är en av de få äldre regenter som inte hade några kända barn utanför äktenskapet.
Bernadotteätten är väldokumenterad. På kungahusets hemsida kan du läsa mer om den svenska kungafamiljen.
Oscar II fick tre söner med sin hustru Sofia – och lär även ha fått fem kända barn utanför äktenskapet. På MyHeritage finns massor av släktträd med Bernadotter. Och Geni:s Världsträd är en fantastisk källa!