Namntrender kommer och går. Vi har skrivit om några av dem här på bloggen. Patronymikon, något som länge var vanligt förekommande i Sverige är ett exempel på det. Vi har även skrivit om par som väljer att slå ihop sina efternamn till ett eget unikt namn när de ska gifta sig.
Just nu pågår en kamp om efternamn i Japan. Vad är orsaken? En nästan 120 år gammal lag. Fem kvinnor har stämt staten för att de anser att lagen som tvingar gifta par att bära samma för att få registrera sitt äktenskap är omodern. Lagen i dess nuvarande form specificerar inte om det gifta paret måste bära kvinnans eller mannans namn. Men som det ser ut i dag väljer 96 procent av kvinnorna att ta sin mans namn.
Argumentet bakom stämningsansökan är att lagen är grundlagsstridande och strider mot gifta pars medborgerliga rättigheter, och kvinnorna kräver komp- ensation. De menar att en del av vem man är försvinner om man tvingas byta efternamn.
Läs mer: Gifta par slår ihop sina efternamn till ett eget nytt namn
– Att gå miste om sitt efternamn…gör att du blir bagatelliserad…du blir inte respekterad. Det är som att en del av dig försvinner, säger Kaori Oguni, en av de fem kvinnor som stämmer regeringen.
Frågan är en vattendelare mellan de konservativa och progressiva. Konservativa röster anser att ge gifta par möjlighet att bära olika efternamn kan skada familje-banden och den sociala stabiliteten i samhället.
Den progressiva kören menar att det är dags för förändring, världen går mot ett mer individualistiskt samhälle, separata efternamn är en naturlig förlängning av detta.
Många par väljer att inte registrera sitt äktenskap så att de kan behålla sina separata efternamn, något som skapar juridiska komplikationer när det kommer till föräldraskap och arv.
Läs vidare: Var är egentligen patronymikon?
Stödet för möjligheten att som gift par kunna bära separata efternamn är högre bland yngre personer än bland den äldre delen av befolkningen.
Ett beslut i frågan kommer att tas i dag, den 16 december.
Källa: The Guardian