Hur blev 60- och 70-talisterna grymma på att spara pengar?

Hur blev 60- och 70-talisterna grymma på att spara pengar?

Att växa upp 2020-talet är lite som en repris av 1970-talet (minus pandemin). Även på 1970-talet gick vi igenom en lågkonjunktur med hög inflation, höga räntor, fallande bostadspriser, energikris, anställningsstopp, låg tillväxt, hög arbetslöshet osv osv. För ett vanligt hushåll var det svårt att få låna pengar, men som man brukar säga ”inget ont, som inte har något gott med sig” – just detta medförde nämligen att 70-talisterna blev grymma på att spara pengar!

Du kanske minns att du fick gå till banken och hämta din första spargris eller så minns du när du gick dit och tömde den och banken fyllde i din bankbok så att du skulle veta hur mycket du hade sparat ihop?

En av Sveriges kanske mest kända sparbössemodeller, är sparbössan med Joakim von Anka, som delades ut på 1970-talet av mer eller mindre varenda sparbank. Den finns i olika varianter, men vanligast var att pojkar fick en Joakim von Anka med blå rock och flickor fick med röd rock, enligt rykten ska den även finnas med grön rock (i Finland där den tillverkades) och en variant som är helt bronserad.

Om du växte upp på 70-talet, men inte fick en Joakim von Anka-sparbössa från banken, så kanske du fick en Paddington- eller en Bamse-sparbössa? Dessa delades nämligen också ut under 70-talet. Om du vet med dig att du har en sparbössa liggandes någonstans, damma av den och ställ fram den! Den här sparbössan har nämligen samlarvärde numera!

När man vet hur det var att växa upp på 70-talet, så förstår man också hur det kom sig att 60- och 70-talisterna blev så grymma på att spara pengar. Tack vare banken som delade ut barnens första spargris, så blev det också naturligt för dom flesta att spara pengar. Frågan är om de som växer upp under 2020-talet kommer få detta med sig, nu när fysiska pengar och spargrisar nästan är helt borta. Vad tror ni?