I dag är det en stor dag i Norge. Man skulle kanske till och med kunna kalla den landets största. Nationaldagen firas den 17 maj för att det var på det datumet som Norges konstitution, Eidsvoll- författningen, antogs 1814. Konstitutionen antogs den 16 maj 1814 i Eidsvoll, där av namnet Eidsvollförfattningen, men skrevs under och daterades den 17 maj. Det är därför som nationaldagen firas den 17.
Undertecknadet av konstitutionen var inledningen till en kort period för Norge som självständig stat, eftersom den 14 augusti samma år tvingades Norge att ingå en personalunion med Sverige, vilken bestod fram till 1905. Grundlagen fick dock behållas och säkerställde en hög grad av inre självstyre för Norge under perioden.
Firandet i Norge är mycket livligt och följer starka traditioner. Det är en riktig folkfest. Dagen brukar börja med knytkalas, med grannar och vänner. Detta är en speciell 17 maj-frukost, ofta i form av nybakat bröd, äggröra, rökt lax, och champagne. Efter en sälskaplig frukost är det dags för barnparad genom stan. Tiotusentals människor sammlas för att vifta med norska flaggor och ropar hurra! I Oslo är kungafamiljen på plats och vinkar till folkmassorna. Det är traditionelt att klä sig i Norsk bunad (folkdräkt).
Sjuttonde maj är också en dag då de ungdomar som går ut gymnasiet tar chansen att festa. Russ fenomenet markerar slutet på 12 års skolgång och början på deras liv som vuxna.
Ordet russ är en förkortning av det latinska namnet på denna handlingen, cornua depositurus, som betyder att ta av sig hornen, hänvisar till firandets rötter i en tradition som härstammar från 1700-talet. Eftersom det inte fanns något universitet i Norge fick norrmän studera vid Köpenhamns Universitet. För att få tillgång till universitetsstudierna, var studenterna tvungna att klara examen artium. När examinationen var över, fick de ett horn fästat i pannan. Efter de fått sina resultat, deltog studenterna i en ceremoni som kallades examen depositionis där de ställdes framför examinatorn. Om de klarade examen togs hornet bort som ett tecken på visdom och att vilddjuret i dem var borta.
Den moderna norska russetraditionen härstammar från 1905, då röda mössor (russeluer) först bars av elever i avgångsklasser vid de högre skolorna i Kristiania (Oslo). Mössorna var inspirerade av tyska studenter som hade på sig röda mössor då de besökte Norge 1904. 1916 användes de blå mössorna för första gången av russ vid Oslo Handelsgymnasium, där man framför allt undervisar i ekonomi.
1979 beslöt Arbeiderpartiregeringen att flytta examensdagarna till efter nationaldagen 17 maj för att dämpa ett alltför vilt russefirande och ge eleverna mer tid till förberedelser.
Circa 42,000 elever firar sin russetid varje år. För de flesta elever, är dagarna mellan den 1 och den 17 är synonymt med en hög konsumtion av alkohol och en hel del festar med andra russ.
Traditionen befaller att en russ går klädd i sin traditionella overall och mössa, utan att tvätta dem, från den 1 till den 17 Maj. Russ upptäcks lätt genom sina särskiljande overaller och mössor som påminner om den studentmössan vi har i Sverige. På mössan har varje elev ett självgivet ironiskt russnamn skrivet. Färgen på overallen indikerar elevens examenslinje: Röd för kurser som är inriktade på högre utbildning (detta är den vanligaste färgen), blå för kurser i Business (även högre utbildning inom ekonomi och management), vit för medicinska och samhällskunskap, svart för ingenjörsvetenskap (såsom mekanik eller el) och grönt för jordbrukslinjan. De två sistnämnda färgerna ses sällan på grund av det lägre antalet studenter i dessa kurser.
Varje elev skapar också ett russekort vilket innehåller en bild, kontaktuppgifter och en slogan. Bilden brukar vara en rolig bild av eleven eller någon annan kul bild eller ritning.
Eleverna ger mycket tanke till sitt firande och det innebär ofta mycket förberedning. För att finansiera sitt festande brukar många gymnasieskolor publisera en Russtidning. Denna tidning är fylld med skämtnyheter och annat humoristiskt innehåll. Viktigast är presentationerna av varje klass och elev som tar studenten.
Varje stad har också egna russeknuter. Detta är roliga, fräcka och knassiga uppdrag som skall utföras i utbyte mot små priser. Ta en titt på några av årets offisiella russknuter (Obs: information på Norska).
Russen köper billar, vans och bussar som de målar röda (eller blåa) och inreder efter hur mycket pengar de har råd att satsa. man går ihåp i fordonsgäng och delar på kostnaderna. Det kan vara upp ett sju-siffrigt belopp.
Den 17 maj är verkligen en glädjefylld dag i Norge. En dag fylld med tradition och ceremoni.
Grattis till våra grannar!