Midsommar ­– nu är naturen förtrollad

Midsommar ­– nu är naturen förtrollad

Midsommar har firats sedan urminnes tider. Allt grönskar och nätterna är ljusa – och enligt folktron är naturen förtrollad. Skrock och vidskepelse hade stor betydelse förr i tiden, och det var många riter som skulle genomföras.

Vill du veta mer om dina förfäder? Med ett abonnemang på MyHeritage får du veta mer om dina släktingar och deras liv. Beställ ett gratis prova-på-abonnemang idag.

Midsommarafton 1903

Midsommardans vid Korsvik vid sjön Roxen i Östergötland år 1903. Foto: Didrik von Essen/Östergötlands museum

Midsommar – årets längsta dag

Nu i juni när den svenska sommaren är som grönast och nätterna som kortast är det dags för vår stora blomsterhögtid. Midsommardagen är årets längsta dag och naturen är som allra vackrast. I alla tider har människor njutit av försommaren och naturens prakt. Vi har firat midsommar i flera hundra år här i Norden. Till en början var det för att fira sommarsolståndet och hedra fruktbarhetsgudinnan Frej. Senare firade vi midsommar till minnet av Johannes Döpares födelse och nu för tiden firar vi helt enkelt att sommaren äntligen är här.

I folktron händer det magiska saker i skogen på midsommarnatten. Vid midnatt förvandlas vattnet i bäcken till vin, daggen blir till honung och ormbunken blir en blomma.

I folktron händer det magiska saker i skogen på midsommarnatten. Vid midnatt förvandlas vattnet i bäcken till vin, daggen blir till honung och ormbunken blir en blomma.

Midsommarafton som i år är den 23 juni är inte allmän helgdag i Sverige. Den infaller sedan 1953 alltid på en fredag mellan den 19 och 25 juni. Midsommardagen, Johannes Döparens dag, är högtidsdag i kyrkoåret den 24 juni. Han föddes enligt Lukasevangeliet alltså sex månader före Jesus.

En magisk natt

Enligt tradition ska midsommarstången lövas och pyntas med blommor. Den hedniska seden kom från Tyskland i slutet av medeltiden. Maja betyder ”att smycka med grönt”, där av namnet majstång som vi fortfarande använder. Förr tände vi också eldar, den traditionen lever kvar i Finland, Norge och Danmark.

Enligt folktron är midsommarnatten magisk och nu händer det förunderliga ting i naturen. Älvorna dansar i skogsbrynet, ormbunken blommar vid midnatt och trollen står på lur bakom träden. Man trodde att naturen var laddad med en läkande kraft och dessutom kunde frammana kärlek just denna kväll. Därför drack man vatten från hälsokällor, badade i bäckar som rann mot norr, rullade sig naken i nattens dagg och tände eldar. Men det gällde att akta sig för Näcken som var speciellt aktiv denna natt!

I det gamla bondesamhället samlade man in dagg och använde till brödbaket för styrka och hälsa. Och för att spå sin framtid ställde man sig ensam i ett vägkors – det man sen såg speglade vad som skulle hända i framtiden. Idag är det nog inte så många av oss som rullar runt nakna på gräsmattan på midsommarnatten – men vi lägger gärna sju sorters blommor under kudden. Eller hur?

Midsommarafton

På midsommarnatten skulle flickorna plocka sju sorters ängsblommor och lägga under huvudkudden för att drömma om sin tillkommande. Illustration: Jenny Nyström

Midsommar med sju sorters blommor

Förr band man kransar med läkande örter för hälsans skull – det var ett sätt att samla den kraftfulla magin. Ibland sparade man kransarna och lade dem i julbadet, för att kraften skulle räcka hela året. Seden med blommor under kudden går tillbaka ända till 1100-talet. Då trodde folk att naturen på midsommar var full av läkande kraft och även kunde frammana kärlek.

Ogifta flickor skulle under tystnad plockade sju sorters blommor. Helst skulle de vara nakna och hoppa över en gärdesgård mellan varje blomma de plockade. Blommorna lades sedan under huvudkudden. Och om de hade tur kunde de drömma om sin tillkommande.
Enligt tradition duger det endast med vilda blommor. För riktigt länge sedan skulle det vara växter som kunde bota sjukdomar, till exempel gråbo, groblad, krasse, kamomill, nässla, körvel och fänkål. De sorter som ofta nämns från 1700-talet och framåt är dock blåklint, prästkrage, tjärblomster, käringtand, blåklocka, smörblomma, förgätmigej, klöverblom och Jungfru Marie sänghalm (gulmåra).

midsommar

I midsommartider grönskar allt, fåglarna sjunger och nätterna är ljusa – men nu händer det förunderliga ting i naturen. Illustration: Jenny Nyström

Firar midsommar som dina förfäder – för hälsa, lycka och kärlek:

• Lägg sju sorters blommor under kudden
• Lägg en ärtskida med nio ärter i under kudden
• Drick vatten från hälsokällor
• Samla in dagg och använd i brödbaket
• Bada i bäckar som rinner mot norr (men akta dig för Näcken)
• Ställ dig i ett vägkors för att skåda in i framtiden
• Följ ljussken för att hitta gömda skatter
• Bind midsommarkvast av läkande örter
• Rulla dig naken i nattens dagg
• Tänd eldar
• Hitta en blommande ormbunke vid midnatt.
• Täck över pionerna under midsommarnatten
• Lägga en blomsterkrans i vatten i skogen

Är du nyfiken på din egen släkts historia. Hos MyHeritage hittar du dina förfäder och kan följa dem genom livet. Beställ ett gratis prova-på-abonnemang och se hur spännande det är!