Sveriges Nationaldag

Sveriges Nationaldag

Imorgon är det Sveriges Nationaldag. För några veckor sedan firade Norge 17 maj med traditionel pompa och ståt.  Det är interessant att märka hur olika släktgrenar kan vara. Medan våra kusiner i Norge firar nationaldagen med glädje och yra, är vi i Sverige mycket mera blase. Alltid tacksamma för en ledig dag käns det ändå som om den emotionella bandet till dagens betydelse saknas i jämförelse med Norge. Förklaringen kan finnas i flera århundraden av fred. Med tiden har minnet  av orsaken av dagen och syftet av en nationaldag falnat hos dagens generation.

Sverige var under lång tid kanske det enda landet i världen som saknade en officiell nationaldag. Det var inte förrän 1983 som riksdagen beslutade att göra 6 juni till Sveriges nationaldag. Kring sekelskiftet 1900 hade en svallning i nationalromantikens vågor i  hela Europa inneburit att många entusiaster kände att Sverige också skulle få en nationaldag. När  första världskriget bröt ut började man på privat initiativ, i tidens nationalistiska anda, att fira 6 juni som ”Svenska flaggans dag” runt om i landet.

Datumet valdes av två skäl: Det var datumet då grunden till ett svenskt nationellt rike lades då Gustav Vasas valdes till Sveriges kung 6 juni 1523, samt antagandet 6 juni av 1809 års författning, som fastslog de medborgerliga fri- och rättigheterna. I 1873 var Skansens grundare Artur Hazelius huvudsakligen den person som låg bakom datumets val och det ökade engagemanget i nationaldagsfirandet då han ordnade med ett par dagars festligheter på Skansen. Hazelius skrev i Skansens årsbok att det var en ”nationalfest till firande av våra historiska minnen”.

Nationaldagen saknar som sagt de starka traditioner associerade med våra grannars 17 maj firande. Flagviftande, grillning och smörgåstrårta är några av de mer vanligt förekommande markeringar. Bland nyare traditioner som har uppstått sedan nationaldagen blivit röd dag, i 2005, är en inbjudan från kungen för allmänheten att gratis besöka stora delar av Stockholms slott hela dagen.

Svenskarnas tvetydiga attityd till sin nationaldag kan ses i den lång utdragna process som lett till dagens antagande som officiel nationaldag och senare även röd dag.

Vi på MyHeritage hoppas att du och din familj har en trevlig Nationaldag.