Jag hittade min fars biologiska familj och mycket mer på MyHeritage

Jag hittade min fars biologiska familj och mycket mer på MyHeritage

Efter många år av osäkerhet ville Jan Post, en MyHeritage-användare från Danmark, veta sanningen om sin fars biologiska härkomst. Genom en kombination av en betydande DNA-matchning som hittats med ett MyHeritage DNA-test och ytterligare ledtrådar från historiska dokument, lyckades han hitta svar. Här är hans historia:

Min far föddes den 19 september 1920 i Svanninge i Fynska alperna. Han växte upp med vetskapen att han var adopterad av sin far, eftersom han föddes utom äktenskapet, innan hans mamma hade träffat hans far. Detta var aldrig något som störde honom. Hans adoptivfar var den enda pappa han kände. Han uppfostrades inte bara av denna kärleksfulla man, utan han hade också sina halvsyskon – en syster och fem bröder.

Det gick rykten i familjen om att min pappas biologiska pappa kan ha varit en spansk sjöman, vilket skulle få stöd av min pappas svarta hår i yngre dagar. Dessa spekulationer bekräftades eller dementerades dock aldrig av min mormor, som var känd för att vara ganska hemlig om sitt förflutna.

Min mormors tystnad sträckte sig inte bara till min fars ursprung. Hon hade till och med en dotter av min far som hade placerats ut för adoption – en annan del av vår familjs historia som var höljd i mystik.

Min farmor, Alma. Fotot är förbättrat och färgsatt av MyHeritage
Min farmor, Alma. Fotot är förbättrat och färgsatt av MyHeritage
Min farmor, Alma. Fotot är förbättrat och färgsatt av MyHeritage

Sökandet efter svar

För några år sedan bestämde jag mig för att tillsammans med min bror och syster göra ett MyHeritage DNA-test. Jag hoppades kunna avslöja sanningen om min fars biologiska familj. Och kanske, om jag hade tur, skulle vi ta reda på om det gamla ryktet om den spanske sjömannen var sant.

Resultaten var överraskande. Inte nog med att det blev klart att ryktet om den spanske sjömannen inte stämde, utan DNA-testet indikerade också en 6,5% DNA-matchning: någon som tydligen var min halvkusin.

DNA match with an unknown half-cousin with 6.5% shared DNA

DNA-matchning med en okänd halvkusin med 6,5 % gemensamt DNA

Pusslet sätts ihop

Även om den här nyfunna kusinen till en början var förvirrad av vår matchning, hjälpte ytterligare forskning i nationalarkivet och födelseboken oss att förstå vårt samband. Det visade sig att min mormor hade haft en affär med en arbetare från Odense. Ytterligare forskning visade att det hade förekommit ett underhållsbidrag mellan min mormor och den här mannen, som egentligen var min fars biologiska far.

Record of an alimony agreement between my grandmother and biological grandfather

Register över ett underhållsavtal mellan min farmor och biologiska farfar

Denne man, min biologiska farfar, Jens, föddes 1898 i Svendborg. Han flyttade till Odense som ung, där han bland annat var maskinformare på Allerups maskinfabrik — vilket jag lärde mig från 1925 års danska folkräkning på MyHeritage. I senare folkräkningar angavs han som agent och köpman.

Han var med min min farmor i ungefär ett år innan han gifte sig. Överraskande nog gifte han sig bara en månad efter min fars födelse. I detta äktenskap hade han 8 barn och ingen i hans familj hade någon aning om att han hade en son med min farmor.

Jens Markvard Jensen, living at Adamsgade 16 in Odense with his wife and 2 children, in 1925. Credit: 1925 Denmark Census on MyHeritage

Jens Markvard Jensen, bosatt på Adamsgade 16 i Odense med sin fru och 2 barn, 1925. Kredit: 1925 Danmarks folkräkning på MyHeritage

Efter denna upptäckt kunde jag få tillgång till bilder på den här mannen och hans familj. När jag jämförde ett foto av honom som ung man med ett av min far var likheten slående.

Left: My father. Right: My biological grandfather as a soldier

Till vänster: Min far. Till höger: Min biologiska farfar som soldat

Jag har korresponderat med flera av mina nyfunna halvkusiner, inklusive halvkusinen jag fick DNA-matchningen med, men eftersom vi bor relativt långt ifrån varandra har vi ännu inte träffats.

Andra upptäckter på MyHeritage

Under åren har jag byggt ett stort släktträd på MyHeritage med över 9000 personer. Förutom min egen upptäckt av min fars biologiska härkomst har jag, som ett resultat av mitt stora släktträd, hjälpt till att upptäcka flera intressanta familjekopplingar för mina släktingar.

Min forskning har lett till att jag har hittat flera biologiska mammor till mina kusiner. Dessutom fick jag en nära DNA-matchning, som efter ytterligare forskning visade sig vara barnbarnet till min morbrors barn. Inte nog med det, det visade sig att barnet bara var ett av tre barn som föddes samma dag – alltså trillingar! Det visar sig att man sökte föräldrarna till dessa trillingar i tidningarna, år 1948. Föräldrarna hittades aldrig, men tack vare all mediebevakning adopterades trillingarna.

En utökad familj

Tack vare MyHeritage har jag uppfyllt en länge omhuldad önskan att ta reda på vem min fars biologiska far var. Och som en extra bonus ledde denna upptäckt mig också till 8 nya farbröder och fastrar och otaliga kusiner. Upptäckten, liksom allt jag har lärt mig om min biologiska farfar och de andra upptäckterna i familjen jag har gjort, har gett mig en enorm glädje.

Jag fortsätter min släktforskning på MyHeritage och hoppas kunna göra många fler upptäckter i framtiden, både tack vare mitt ständigt växande släktträd på MyHeritage och de DNA-matchningar jag får varje vecka.

Stort tack till Jan för att du delar med dig av sin berättelse till oss.
Om du också har gjort en otrolig upptäckt med MyHeritage vill vi gärna höra om det! Skicka den till oss via det här formuläret eller maila oss på historia@myheritage.com.

Beställ ett MyHeritage DNA-kit