Användarberättelse: 60 år av letande

Användarberättelse: 60 år av letande
Anns mor och far på deras bröllop

Anns mor och far på deras bröllop

Efter 60 år av letande tog det MyHeritage två månader att hitta den saknade länken mellan australienska Ann Clare Meagher och hennes tidigare okände morbror John Welchman.

Anns mor Hilda Welchman Moss dog 32 år gammal och lämnade efter sig sex barn. Då var Ann nio år gammal. Hennes far, Fred Moss, var major i den brittiska armen och var stationerad i Indien. Ann föddes i Lahore (nu Pakistan) 1945. Hennes mor Hilda Welchman hade rest till Indien från England och gift sig där 1941.

Som tonåring tänkte jag ofta på mina morföräldrar, eftersom jag inte kände dem eller inte heller hade någon kontakt med dem. Vi flyttade till Melbourne, Australien 1962. Jag utbildade mig till sjuksköterska och har varit lyckligt gift i 43 år, med en fantastisk man och tre söner.

Ann har tillbringat flera år med att leta efter hennes mors släktingar, utan framgång. Till att hon blev medlem på MyHeritage och hittade hennes tidtagare okände morbror. Hon hittade en historia som han hade skrivit om sitt liv och upptäckte att han hade letat efter sin systers familj i 60 år. Han bor i Dorset, England.

Ann skrev följande brev till sin morbror när hon fann honom:

Käre John,

Jag heter Ann (född Moss Meagher). Min mor hette Hilda och hennes syster hette Una. Jag fick en chock när jag hittade din webbplats och upptäckte att du är min morbror. Jag har letat efter information om Una i åratal tills i går när min mors brudtärna Mollie berättade för mig att min mor hade en bror. Skulle jag kunna få ringa dig? Jag bor i Queensland med min man och tre söner. Jag har ett barnbarn och ett till på väg. Jag skulle kunna flyga till England och ta med min syster Hilda som var en månad när mor dog vid 32 års ålder. Jag håller på att skapa ett släktträd och du är den jag mest av allt vill hitta, min mors bror. Min halvbror Peter bor i England. Jag kan skaffa hans adress och skicka den till dig. Vänligen svara så fort du kan.

Vänligen Ann

John Welchman och hans fru Maureen

John Welchman och hans fru Maureen

Kort därefter fick hon ett svar från sin morbror John Welchman:

Kära Ann med familj,

Det var en chock att höra från dig. Jag höll nästan på att lägga på luren på grund av fördröjningen när du talade. Jag trodde att det var en skojare som ringde!

Jag kommer inte var så långdragen då det är bättre att vi använder Skype. Jag bifogar två fotografier på din mor och min far som jag fått av Maurice (Unas make). De är de enda fotografierna jag har och jag har väldigt få minnen av dem, eftersom att vi gav oss av 1947 efter att min mor dog i Rawlpindi. Jag har ett fotografi på hennes grav. För ett par år sedan kontaktade jag biskopen i Lahore och han svarade att din mors grav finns på kyrkogården där.

När vi hörs nästa gång kommer vi att ha en hel del att ta igen.

Mycket kärlek från Welchman-familjen,

John

Ann berättar att de sedan dess har pratat på telefon och skypat många gånger och att hon och hennes syster kommer att resa till England för att träffa honom – tack vare MyHeritage!

Ann blev intresserad av släktforskning för att hon inte hade någon kunskap om hennes egna anfäder och längtade efter att lära sig mer. Under sitt sökande blev hon för två månader sedan medlem på MyHeritage och hon gillade sidan direkt på grund av alla bra uppgifter som hon hittade.

Ann säger att alla i hennes familj är intresserad av hennes efterforskningar, och tillägger att hennes vän, Helen Blain, även hon från Australien, har varit hennes största stöd. Även fast hennes släktingar inte är medlemmar på hennes släktplats på MyHeritage, har detta förändrat hennes relation och kommunikation med familjemedlemmar till det bättre.

Nyligen hade hon 29 familjemedlemmar från Australien och England i sitt träd. Hon har upptäckt flera släktingar i Australien. Som beskrivet ovan har hon hittat hennes morbror och fler andra släktingar och de kommunicerar via e-post och Skype. Dessa upptäckter beskriver hon som ”väldigt känslosamma”.

Det som har förvånat henne mest var att hitta artikeln på nätet skriven av hennes morbror om hans liv, där han nämnde att han förlorat kontakten med Anns mor och hennes barn för mer än 60 år sedan.

Anns tips till läsare som precis har börjat släktforska är följande:

  • Tala med äldre levande släktingar
  • Bli medlem på MyHeritage, det är extremt hjälpsamt.

Gillade du att läsa Anns berättelse? Har du upptäckt tidigare okända släktingar när du har forskat? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan.