En otrolig återförening: Johannes upptäcker sin biologiska familj genom DNA Quest

En otrolig återförening: Johannes upptäcker sin biologiska familj genom DNA Quest

DNA-test genom DNA Quest

Johannes Nielsen visste under sin uppväxttid, att han var adopterad från Sydkorea. Men han visste ingenting om sin biologiska familj – han visste inte var eller hur han skulle började leta. Genom DNA Quest – MyHeritages pro bono-initiativ för att hjälpa adopterade att återförenas med sina biologiska familjer – kunde Johannes äntligen få ihop de extraordinära omständigheter som skilde honom från sin biologiska familj. Den 2 juli i år reste Johannes till USA för att återförenas med sin biologiska mor och bror för första gången på 43 år.

För ett år sedan ansökte Johannes om att delta i MyHeritages pro bono-projekt, DNA Quest, som erbjuder gratis DNA-kit till adopterade som söker efter sina biologiska familjer. MyHeritage skickade Johannes ett gratiskit och han gjorde testet.

En månad senare kom hans resultat in och han upptäckte en DNA-matchning – en andra eller tredje kusin som hade ett stort släktträd. Han kontaktade henne och även om hon inte visste något om historien, blev hon fascinerad och ivrig att hjälpa till. Hon hade en känsla av att Johannes var släkt med henne genom  morfaderns sida av familjen. Johannes började sedan kartlägga potentiella fäder på den sidan av släktträdet.

Ledtrådar på vägen

Det fanns ytterligare en ledtråd: en läkare hade berättat för Johannes då han var tonåring, att han trodde att Johannes var av blandad etnicitet. Hans etnicitetsuppskattning på MyHeritage bekräftade detta: det visade sig att han är till hälften koreansk och till hälften västeuropeisk. Baserat på denna information gissade Johannes att hans far hade varit en amerikansk soldat. ”Jag visste att den amerikanska flottan på 1970-talet fortfarande hade en bas i Sydkorea, så jag började undersöka släktträdet för män som var 18-25 år 1974.”

Senare fick han en ännu närmare DNA-matchning och genom denna information kunde han begränsa en möjlig far i sitt släktträd. Johannes googlade på hans namn och hittade en dödsannnons från 2006. ”I dödsannonsen fanns ett namn på en liten stad där han hade bott,” säger Johannes. ”Jag hittade en Facebook-grupp i den här staden och frågade gruppmedlemmarna om någon kände den här mannen. Jag la mig och sov, på morgonen fick jag svar från en kvinna som sa: ’Jag kände honom, han var min farbror. Varför frågar du?'”

Upptäckten

I början av konversationen var Johannes mycket försiktig. ”Jag ville inte att hon skulle få panik, så jag ställde allmänna frågor om honom. Min sista fråga var om han tjänade under Vietnamkriget. ”
”Ja, det gjorde han,” svarade systerdottern. ”Han var baserad i Sydkorea.” När samtalet fortsatte avslöjade Johannes att han tror att hennes farbror var hans far. Hon nämnde att hennes far hade berättat för henne att hennes farbror och faster hade lämnat ett barn med namnet John i Korea på grund av hälsoproblem. Johannes förklarade att han föddes med harmynthet (ganespalte) samt hade tuberkulos som barn. Brorsdottern kunde knappt tro att det var sant.

”Hon var i chock,” säger Johannes. ”Hon berättade för honom att hon en gång hörde från sin far att hans bror en gång hade ett barn som de trodde led av tuberkulos i Korea.”
Och sedan gav hon honom den mest underbara nyheten av alla: ”Din mamma lever fortfarande och bor i USA.”

Sedan kom den otroliga historien om Johannes adoption ut. Under Vietnamkriget var Leonard en amerikansk soldat stationerad i Sydkorea. Han träffade en ung kvinna som hette Chong och de blev förälskade. De gifte sig så småningom i Sydkorea och fick två barn tillsammans. Deras andra barn var Johannes.

Leonard and Chong, Johannes’s biological parents

Leonard och Chong, Johannes biologiska föräldrar

När Johannes var 3 månader gammal skickades Leonard tillbaka till USA och fick ta hustru och barn med sig, men när myndigheterna fick reda på att Johannes led av tuberkulos förbjöd de honom att komma med dem tills han hade blivit frisk. Leonard och Chong tvingades lämna sin son under vård av en vän till familjen. De skulle sedan återvända så snart som möjligt för att hämta honom då han var frisk.

Johannes föräldrar skrev otaliga brev till familjevännen men de förblev obesvarade. När Chong kom tillbaka till Korea strax efter, var Johannes borta. Chong fick höra att han hade dött av tuberkulos. Hon åkte tillbaka till USA och sörjde sin sons död.

15 månader efter att de anlände till USA för första gången, fick Leonard och Chong ett till barn och de förblev lyckligt gifta tills Leonards död 2006.

Leonard and Chong visiting Korea a few years before Leonard’s death

Leonard och Chong besöker Korea några år innan Leonards död

Efter sin konversation med Johannes beslutade Leonards systerdotter att besöka Chong och ge henne den stora nyheten – sonen som hon trodde att hon förlorat för alltid, lever fortfarande.

”Hon sa till mig att hon hade gråtit i en vecka”, säger Johannes.

Delvis tack vare MyHeritage DNA återförenades Johannes med sin mor och sina två bröder.

 Johannes Nielsen and Johannes’s older brother Len are strikingly similar

Johannes Nielsen och Johannes äldre bror Len är väldigt lika

Den 2 juli flög Johannes till USA för att träffa sin familj för första gången och fira självständighetsdagen tillsammans.

Chong meeting Johannes for the first time since he was three months old

Chong möter Johannes för första gången sedan han var 3 månader gammal

Johannes and his biological brothers visit their father’s grave together

Johannes och hans biologiska bröder besöker deras fars grav tillsammans

Familjen är överlycklig över att ha hittat varandra efter all denna tid. Efter ett livstids sökande kunde Johannes inte vara mer lycklig över att ha hittat sin biologiska mor och bröder genom DNA Quest och MyHeritage DNA. Han värdesätter sin biologiska familj och är glad över att börja detta nya kapitel med dem.

Söker du efter biologisk familj? Ta reda på hur du kan upptäcka nya släktingar med MyHeritage DNA!