En ung tysk släktforskare berättar

En ung tysk släktforskare berättar
David Krüger

David Krüger

Vid en ålder då de flesta unga män tenderer att utforska världen utanför i stället för sin släkts rötter, har 15-åriga David Krüger från Tyskland redan påbörjat arbetet med att kartlägga sin släkthistoria på MyHeritage. Han började sin släktforskning redan när han var 13 år gammal. Det hela började år 2010 då David för skojs skull ”googlade” sitt egna efternamn. Sökresultatet visade en annons med en bild på ett träd med många grenar och namn.

I annonsen stod det skrivet: “Mina förfäder, bestämda av en släktforskare”. ”Det såg intressant ut”, tänkte jag och klickade på texten. Jag upptäckte mer och mer fascinerande information om släktforskning.

David gick till sin mamma och frågade om hans morföräldrar, skrev ner deras födelse- och dödsdatum. När han frågade om hans morfars mor-och farföräldrar fanns det ingen plats kvar på papperet.

Jag satte snabbt på min dator och började leta efter ett sätt att visa den nyfunna informationen online, så att jag på ett lätt överkomligt sätt kunde förstå den. Jag var då 13 år gammal.

Med hjälp av google upptäckte David MyHeritage. Han imponerades av hur vackert hemsidan var utformad. Han registrerade sig och skrev in informationen i trädet.

När jag såg mitt släktträd på MyHeritage, blev jag förvånad över att det fanns så många funktioner, så jag gick igenom alla funktioner och läste allt som fanns att tillgå. Jag blev även imponerad av hur vackert utformat själva släktträdet var (som då var väldigt litet). Jag prövade många funktioner, inklusive hur man redigerar sitt släktträd, lägger till nya personer, ladda upp bilder etc.

Davids gammelmorfars föräldrar

Davids gammelmorfars föräldrar

De följande två åren fortsatte David att jobba med sitt släktträd och fick några smart matches, som han inte kunde bekräfta för att han ännu inte var premiumanvändare.

I början av januari i år hade jag samlat ihop nästan 250 personer i mitt släktträd och jag bestämde mig för att det var dags att uppgradera till ett premiumabonnemang så att jag kunde fortsätta att lägga till fler personer och bilder. Jag betalade för uppgraderingen och efter två dagar kunde jag bekräfta smart matches och lägga till nya personer i mitt träd. Jag fick smart matches från Tyskland, från släktingar som redan skapat ett eget släktträd. Från USA, bland annat från forskare som också fokuserat på Buntrock-familjen, och från Sydafrika. I Sydafrika har jag förfäder på min mormors mans sida.

Davids gammelfarförföräldrar med vänner i deras hem i Revenow i nuvarande Polen

Davids gammelfarförföräldrar med vänner i deras hem i Revenow i nuvarande Polen

David blev förvånad att se hur snabbt hans släktträd växte på så kort tid. Hans släktingar har stöttat honom så att han har kunnat forska vidare snabbare och även de har registerat sig på MyHeritage och hjälpt honom att fylla trädet med mer information. I dag har han 247 personer i sitt träd men han letar efter mer information.

Den äldsta personen i mitt träd är född 1785.

Ett släktbröllop

Ett släktbröllop

Vilka tips har David att ge till andra unga släktforskare?

Jag har lärt mig att om du inte avancerar i din släktforskning, bör du ansluta dig till ett släktforskningsforum eller förening, där kan du få omedelbar hjälp. I mitt fall behövde jag hjälp med att tyda gammal tysk handstil. Jag tillhör två släktforskningsföreningar och kommer snart att delta i ett volontärprojekt med en av dem. Jag är också glad att lära känna andra föreningsmedlemmar, höra deras berättelser och få tips från dem.

Jag hoppas att med tiden kunna lägga till flera personer i mitt släktträd. Tack till MyHeritages vackra utformning som presenteras all min släktinformation på ett tydligt sätt.

Vi vill tacka David för att han har delat med sina erfarenheter av MyHeritage. Det är häftigt att läsa om en sådan ung släktforskare! Hans erfarenheter har kanske inspirerat dig och att hjälpa yngre släktingar att börja släktforska. Känner du någon ung släktforskare som vi skulle kunna intervjua till vår blogg? Låt oss veta i kommentarersfältet nedan.