Far och dotter ansökte om DNA Quest och fann varandra

Far och dotter ansökte om DNA Quest och fann varandra

Rachael Robertson adopterades bort som bebis och började i tonåren bli nyfiken på sin biologiska familj. Hon visste inte att hennes biologiska pappa – som hade bott nära henne under en period av sitt liv – längtade efter att hitta henne. Båda ansökte om gratis DNA-kit genom MyHeritages pro bono DNA Quest-projekt som har som syfte att återförena adopterade med sina familjer… och de hittade varandra.

Har du också gjort en fantastisk upptäckt med MyHeritage? Berätta för oss!

’Någonting kändes tomt inom mig’

Rachael föddes i november 1989 i West Jordan, Utah och adopterades bort som bebis. ”Jag fick inte mycket information om mina biologiska föräldrar”, säger Rachael. ”Så även om jag växte upp med den bästa familjen, fanns det fortfarande något inom mig som kände saknad.”

Photo of Rachael Robertson

Rachael

Rachaels äldre syster, som också adopterades bort, lyckades hitta sin biologiska familj genom DNA-tester, och detta inspirerade Rachael att prova. ”När jag såg min syster ha den extra glädjen i sitt liv, ville jag veta om mina egna biologiska föräldrar”, skrev Rachael i en artikel publicerad på Newsweek. ”Min mamma, syster och man uppmuntrade mig att titta. Jag var nervös, men jag visste att om jag sträckte ut handen och hittade en mamma och pappa som inte ville ha något med mig att göra skulle jag klara mig eftersom jag redan hade det stödet och kärleken.”

”Jag trodde faktiskt inte att något skulle komma från mitt DNA-test,” erkänner hon, men hon ansökte om ett gratis DNA-kit genom DNA Quest i maj 2018 och tog testet. Till en början kom det inte upp mycket – ingen av DNA-matchningarna var tillräckligt betydande för att fortsätta. Men ett år senare dök ett meddelande upp i Rachaels MyHeritage-inkorg.

”Jag började läsa ett meddelande från en man som frågade mig, artigt, om jag var adopterad, eftersom hans lilla flicka för 30 år sedan adopterades bort och han tror att jag är hans dotter. Jag lyckades inte läsa den ordentligt… Jag började gråta och skrika av upphetsning och insåg att den här mannen är min pappa. Det visade sig att han precis hade tagit ett MyHeritage DNA-test i hopp om att hitta mig.”

’Vi klickade direkt’

Rachaels biologiska pappa, Criss, visste att han hade blivit far till en liten flicka med sin flickvän, men efter att hon gjorde slut med honom placerade hon ut barnet för adoption. Han undrade alltid vad som hade blivit av henne, och innan han gifte sig med sin fru, LeAnn, berättade han allt om detta för henne. ”Jag ville vara säker på att hon förstår att jag tänker hitta min dotter”, säger Criss. ”Min fru var väldigt stöttande och när jag hittade Rachael var hon glad över att välkomna henne till vår familj.”

Photo of Criss Rosenlof

Criss Rosenlof. Fotot är förbättrat av MyHeritage

Criss är en ivrig släktforskare och i mars 2019 deltog han i RootsTech-konferensen. På den konferensen tillkännagav vi expansionen av vårt DNA Quest-initiativ, och lovade att donera ytterligare 5 000 DNA-kit. Criss bestämde sig för att ansöka om ett, och så fort han fick sina resultat fick han jackpott: hans dotter stod högst upp på hans DNA-matchningslista.

Criss skrev direkt till Rachael och sa att ”Det ser ut som att jag är din biologiska far” och frågade om hon var villig att träffa honom.

”Jag blev så överväldigad av meddelandet”, skrev Rachael för Newsweek. ”Jag var superspänd och hoppfull, men också orolig. Jag visste inte vad han skulle säga eller vad hans inblandning hade varit i att adoptera bort mig.”

Rachael gick med på att träffa honom, och några veckor senare träffades de över en lunch.

”Criss kände igen mig direkt, eftersom jag ser väldigt mycket ut som hans yngsta dotter, Caitlin”, säger Rachael.

Rosenlof-barnen (vänster) och Rachael (höger)

Rosenlof-barnen (vänster) och Rachael (höger)

”Jag var orolig”, erkände Rachael på Newsweek. ”Det var som en anställningsintervju, känslan av att ”jag måste vara mitt bästa jag, jag vill att den här personen ska tycka om mig.” Men samtidigt tänkte jag, om vi inte klickar så skulle jag ändå har nått mitt mål, som var att träffa honom. Men jag behövde inte ha oroat mig. Vi pratade och vi klickade direkt. Att prata med honom var så roligt. Han är en sådan karismatisk person och vi har så mycket gemensamt: vi älskar båda musik och teater, vi brukade båda sjunga och skådespela, och han hade jobbat som sjukskötare medan jag arbetade med veterinärmedicin i flera år. Vi kopplade på så slumpmässiga saker.”

Det galnaste av allt är att Rachaels man, Jake, faktiskt hade träffat Criss två år tidigare på ett komediseminarium och då inte hade en aning om att han hade en härlig pratstund med sin frus pappa! Rachael deltog också i seminariet, men hon hade gått en kort promenad med sina söner (7 och 10 år idag) och missade att träffa Criss.

Criss förklarade också för Rachael vad som hade hänt med hennes biologiska mamma. Han sa att hon hade gjort slut med honom efter att hon blev gravid och berättade att hon skulle adoptera bort barnet. När Rachael föddes lät hennes biologiska mamma Criss veta det och sa att han kunde komma och träffa henne, men han valde att inte göra det, eftersom han visste att om han såg henne skulle han inte kunna skiljas från henne – men han ville alltid att hitta henne och ha henne i sitt liv.

Rachael blir en del av familjen

Dagen efter deras första lunch tillsammans fick Rachael ett meddelande från Caitlin, hennes yngsta halvsyster, som frågade om de också kunde lära känna varandra. ”Vi började utbyta meddelanden på Facebook”, säger Rachael, ”och efter ett tag träffades vi över en kopp varm choklad på Starbucks, vilket var så roligt. Jag har en väldigt nära relation med henne.”

Allt eftersom tiden gick blev Rachael en del av Criss familj, precis som han hade hoppats. Rachaels adoptivfamilj träffade också Criss familj och bildade en varm relation. ”Jag är väldigt tacksam mot dem”, säger Criss.

Familjerna Rosenlof och Robertson tillsammans. Rachael och Criss är tvåa och trea från höger på bakre raden

Familjerna Rosenlof och Robertson tillsammans. Rachael och Criss är tvåa och trea från höger på bakre raden

Tack vare deras nyfunna familjeband fick Rachael vara brudtärna på sin halvsysters Caitlins bröllop i juni förra året.

Rachael (right), at Caitlin and Evan’s wedding (center) with her half-siblings Spencer and Chrissy

Rachael (höger), på Caitlin och Evans wedding (mitten) med sina halvsyskon Spencer och Chrissy

Rachael och Criss pratar varje dag.

”Det är bara en till källa av kärlek”, avslutar Rachael i sin Newsweek-artikel. ”Jag tror att kärlek aldrig kommer att minska genom att ha extra människor i ens liv – den kan bara expandera.”

Vi är så glada för denna kärleksfulla nyfunna familj och tacksamma för att ha varit avgörande med att föra dem samman.
Om du också har gjort en fantastisk upptäckt med MyHeritage — vi vill gärna höra om det! Skicka det till oss via detta formulär eller maila oss på historia@myheritage.com.