Gästinlägg: Knåtebo och Jag

Gästinlägg: Knåtebo och Jag

Detta är det andra inlägget skrivet av Ann-Marie. Läs mer om hur Ann-Marie började forska här.

Jag heter Ann-Marie, föddes med efternamnet Svensson. Min farfars farfar hette Sven i förnamn men det visste jag inte när jag började forska. Det är mycket man får reda på under släktforskning som man inte hade en aning om.

Jag började forska ca 1980 när jag var 30 år med min 10 år äldre syster Kersti och min mamma Ragnhild född 1914. Då fick man först beställa foton på t.ex. husförhör och sitta på biblioteket, som hade en speciell apparat för att se och forska på. Man antecknade för hand i ett block det man fick reda på. Det tog lång tid. Nu sitter jag hemma vid datorn och har mycket och det är mycket lättare.

Kersti o jag bodde då i Norrköping och vår fars släkt kommer från S:t Anna och Gryt i Östergötlands skärgård. Sen jag var liten tillbringade jag somrarna på vårt sommarställe Björkudden på Norra Finnö i S:t Anna skärgård. På 60talet började det bli trångt när mina systrar gift sig och fick barn. Kersti fick ett tips från vår fars läkare i Eskilstuna att ta över och hyra ett hus på fastlandet. Knåtebo låg helt underbart alldeles vid sjön (en vik av Östersjön).

Kersti hyrde av greve Mörner på Torönsborgs slott. En fiskare arrenderade själva gården som huset fanns på. Bakom huset de hyrde fanns ett gammalt 1700tals hus som då bara användes som förråd. När jag sen på 80talet bodde vi på fastlandet och min dotter gick i S:t Anna skola  och hade grevens dotterdotter som klasskamrat. Hennes mamma Lotta och hon bodde då på Knåtebo.

När jag gick vidare med släktforskningen upptäckte jag att en gren i trädet förde mig till Knåtebo. Min farfars mormors farmor Lucias mor föddes i Knåtebo år 1726. Man kan t.o.m hyra och bo där då det hyrs ut dag- eller veckovis som vandrarhem!

Tyvärr fick min syster inte kännedom om det för då hade hon fått Alzheimer precis som vår mor. Tänk om Kersti vetat det när de hyrde där! Luciagifte sig lämnade hon Knåtebo och flyttade till Ekö en del av Norra Finnö. Som många småbruk kom säkert någon bonde i ekonomiskt trångmål och en greve kunde ta över Knåtebo.

Tänk vad man kan hitta!