Jag avslöjade den 76 år gamla hemligheten bakom min mammas biologiska far… och grävde fram en ny hemlighet

Jag avslöjade den 76 år gamla hemligheten bakom min mammas biologiska far… och grävde fram en ny hemlighet

En familjehemlighet

Min mamma föddes i oktober 1946 i Battersea, London. Hennes 18-åriga mamma, Lilian Monger (min mormor), var ogift, och namnet på mammas pappa stod inte på hennes födelseattest.

När min mormor gifte sig i mars 1949, omregistrerades min mamma med sin nya fars efternamn. Ur min mammas perspektiv hade Joe Fenley alltid varit hennes pappa. Det var en släkting som avslöjade för min mamma att hennes biologiska far var en annan man. Mamma måste ha frågat min mormor om det då, men hon fick inga svar och mor och dotter pratade aldrig om det sen.

Linda Monger (senare Fenley) ca. 1953.

Linda Monger (senare Fenley) ca. 1953.

Mamma antog alltid att hon var resultatet av en kort relation efter 6 års krig, och att hennes biologiska far inte visste om hennes existens. Vi pratade om det då och då, och jag vet att hon skulle ha velat ha några svar, om så bara för att stilla sin nyfikenhet; men allt eftersom åren gick blev det svårare att ta upp ämnet med min mormor. När jag började forska i min släkthistoria pratade jag med min mormors syskon, men ingen visste identiteten på mammas biologiska far. Min mormor förblev tyst, även sommaren 1946.

Min mormor dog 1998 och tog med sig sin hemlighet – och allt hopp om att få reda på sanningen. Det kunde ha varit slutet på historien, om det inte hade varit för tillkomsten av internet och enkel tillgång till DNA-tester.

Halvskuggor

Efter 30 års forskning började jag i augusti 2020 skriva en bok om min mors historia. Jag bestämde mig för att ta ett DNA-test. Resultaten avslöjade flera nära matcher vars namn jag kände igen, men några av namnen var nya för mig. Eftersom min pappa också hade tagit ett test kunde jag identifiera vilka matchningar som måste vara relaterade till mig genom min mammas födelsepappa. (Min mamma dog 2013, innan DNA-tester blev allmänt tillgängligt.)

Jag började med att konstruera ett släktträd runt de där nära matchningarna och lyckades rita upp cirka 250 namn. Jag identifierade vår gemensamma förfader: en kvinna vid namn Hannah Thackra, född i Newcastle upon Tyne 1871. Om mina nära matcher härstammar från henne, och jag är släkt med dem, så säger logiken att Hannah Thackra också är min förfader.

Det var en spännande upptäckt. En fjärdedel av min blodlinje som varit tom i 50 år innehöll plötsligt namn och halvskuggor på människor som jag delar släktskap med.

Släktträdet var komplicerat. Hannah Thackra hade gift sig med Ernest Howes och hade en dotter, Linda Howes. Efter att hon blivit änka gifte hon sig med Robert Claringbold, en änkeman med barn från hans första äktenskap. Hannahs dotter, Linda Howes, fick barn med 3 olika partners.

Jag var lockande nära att upptäcka identiteten på min mammas biologiska far, men DNA:t ville inte ge sina hemligheter. Ibland kändes det som att brottas med en bläckfisk, med härvan av fakta och DNA-bevis som rör familjen Thackra: när en knut löstes upp knöts en annan ihop. I efterhand förstod jag att svaret stirrade mig i ansiktet, men då, vid den tiden gäckade identiteten på mammas biologiska far mig av skäl som blev tydliga senare.

Provar en ny väg: MyHeritage

En av mina släktingar hade tagit ett DNA test med MyHeritage, och det fick pappa och mig att göra detsamma. Mina DNA-resultat avslöjade flera olika nära matchningar.

Två meddelanden och ett svar senare ramlade bitarna på plats som forsande dominobrickor. Inom loppet av en halvtimme hade mina DNA-matchningar på MyHeritage låst upp en 76-årig familjehemlighet. Mammas pappa föddes i Jarrow på Tyneside 1924. Hans namn var Robert Howes.

Att säga att det var ett känslosamt ögonblick var en underdrift.

Osannolika sanningar

Från mitt första DNA-test stod det klart att jag hade ärvt DNA från familjerna Thackra och Claringbold. Till en början var det bara en person som hade denna kombination av DNA: Hannah Thackra och Robert Claringbolds son, Christopher. Men han hade återvänt till Kanada i november 1945 efter att ha krigat i Europa under andra världskriget, så han kunde inte vara mammas biologiska far.

Ingen annan uppfyllde kriterierna förrän MyHeritage DNA-test avslöjade ett scenario som jag inte hade övervägt: min mammas biologiska far hade blivit pappa till sin mammas styvfar (det vill säga hans pappa var hans styvfarfar). Robert Howes var barn till Linda Howes och Robert Claringbold. Det är inte dokumenterat någonstans och framgår endast av analys av DNA:t. För att citera en av världens mest kända fiktiva detektiver, Sherlock Holmes: ’När du har eliminerat allt som är omöjligt, då måste vad som än är kvar, hur osannolikt det än är, vara sanningen.’ Vetenskapen ljuger inte.

En oväntad upptäckt

Och om detta inte var nog – så avslöjade DNA-matchningarna en annan hemlighet. Min farfars mormor, Hannah Thackra, hade haft en romantisk affär. Linda Howes var inte hennes mans barn. Lindas pappa var en litvak, en litauisk judisk man som heter Louis Levy. Han hade emigrerat från shtetlen i Darbenai till England på 1890-talet och bosatte sig i South Shields. Familjen är väldokumenterad och jag har varit i kontakt med kusiner i USA som försett mig med ett fotografi. Jag körde det genom MyHeritages Photo Enhancer-verktyg och Deep Nostalgia™ — Louis var en hjärtekrossare!

Tros vara Louis Levy (det finns en stark likhet med bekräftade fotografier av Louis syskon). (vänster) Användning av MyHeritages förbättrade fotoalternativ och (höger) en skärmdump av Louis med hjälp av programvaran Deep Nostalgia™.

Tros vara Louis Levy (det finns en stark likhet med bekräftade fotografier av Louis syskon). (vänster) Användning av MyHeritages förbättrade fotoalternativ och (höger) en skärmdump av Louis med hjälp av programvaran Deep Nostalgia™.

Okänd familj

Jag höll min familj uppdaterad med mina framsteg och upptäckter. De har varit väldigt stöttande och var glada över att jag hade löst mysteriet, särskilt min mormors två systrar. Jag vet att min mamma också skulle ha blivit glad.

Min mammas biologiska pappa dog 1984, men jag upptäckte att han fick tre barn efter att min mamma föddes. Genom en kombination av födelseregister, röstlängder och sociala medier lyckades jag lokalisera dem. Jag skrev till dem – kanske det viktigaste brevet jag någonsin har skrivit. De var chockade. Mamma hade haft rätt: hennes biologiska far hade inte känt till hennes existens. Han och min mormor måste ha haft en kort romans medan han var på semester i England, innan de återvände med den brittiska armén till Karachi i det som nu är Pakistan.

Familjen har varit mycket välkomnande och hjälpsam. De har skickat mig fotografier och en kopia av deras pappas militärtjänst. Det bekräftade att han hade varit tjänstledig i London fram till februari 1946. Familjen bekräftade också Robert Howes släktskap, vilket bevisade min teori om att hans styvfarfar var hans far.

Jag har träffat ett av min mammas halvsyskon och hoppas få träffa resten av familjen senare i år. Upplevelsen har varit mycket positiv för mig. Viktigast av allt, jag har avslutat mammas berättelse och avslöjat en ny i processen, samt låst upp en fjärdedel av min släktforskning.

Linda Monger (senare Fenley) omkring 1956 och hennes biologiska far, Robert Howes (annars Doyle) är hans brittiska arméuniform 1946.

Linda Monger (senare Fenley) omkring 1956 och hennes biologiska far, Robert Howes (annars Doyle) är hans brittiska arméuniform 1946.

Lärdomar

Om du är på en liknande resa och kämpar med din släktforskning, är mitt råd till dig: ge inte upp! Att hitta förlorad familj kräver erfarenhet och skicklighet, men det kräver också tur. Din framgång beror på vem som finns i databasen och kanske vem som svarar på dina förfrågningar. DNA skickas in hela tiden – du vet aldrig när någon kommer att ta ett test och ge dig det genombrott du behöver. Mitt genombrott kom från någon vars namn jag inte kände igen och som jag delar bara 3,3 % av mitt DNA med (en halvkusin).

Slutligen, kom ihåg Sherlock Holmes: ”När du har eliminerat allt som är omöjligt, då måste det som återstår, hur osannolikt det än är, vara sanningen.” Vetenskapen ljuger inte.

Stort tack till Lisa för att du delar med dig av denna otroliga historia! Om du letar efter svar om din familjs förflutna är MyHeritage DNA ett bra ställe att börja. Beställ ditt kit idag.