Jag hittade min biologiska pappa genom MyHeritage DNA och det känns som att komma hem

Jag hittade min biologiska pappa genom MyHeritage DNA och det känns som att komma hem

Xandra Bakker-van de Weerdt, 29, från Nederländerna, spårade upp sin biologiska far efter år av letande med en kombination av DNA-tester med MyHeritage, släktforskning och hjälp av DNA-experten Annemieke van der Vegt.

Beställ ett MyHeritage DNA-kit

Här är hennes historia:

När jag fick veta, runt 2016, att min pappa förmodligen inte var min biologiska pappa kändes det som att marken hade slagits ut under mina fötter. Jag var tvungen att gå vidare utan någon information eller ledtrådar om min verkliga härkomst.

Mitt sökande efter min biologiska far började för mer än 7 år sedan, strax efter min äldsta dotters födelse. Viljan att hitta honom växte dag för dag och upptog sakta mina tankar mer och mer. Det blev en djupt rotad längtan som inte ville släppa taget om mig; kanske just för att jag precis blivit mamma själv.

2018 deltog jag i tv-programmet DNA Onbekend (”DNA Okänt”), i hopp om att det äntligen skulle ge mig de svar jag så längtat efter. Tre möjliga biologiska pappor lades fram, och jag hoppades att en av dem skulle vara min riktiga far. Att ta reda på vem det var blev en känslomässig berg-och-dalbana. Men resultaten gav ingen räddning: ingen av de 3 männen visade sig vara en matchning. Det meddelandet tog mig hårt. Jag kände mig vilsen. Hur skulle jag fortsätta mitt sökande efter min identitet?

En cirkel av hopp och besvikelse

2022 snubblade jag på en Facebook-sida som heter ”Ik zoek iemand” (”Jag letar efter någon”), en plats där människor delade med sig av sina berättelser och sökte efter sin biologiska familj. Jag bestämde mig för att dela med mig av min egen historia i hopp om att någon kunde hjälpa mig. Svaren strömmade in och det fanns människor som ville stötta mig i min strävan. Även om det fanns en möjlig matchning, blev DNA-testet en besvikelse igen. Det kändes som att jag kommit in i en cirkel av hopp och besvikelse.

Så småningom kom jag i kontakt med DNA Hulp (”DNA Hjälp”), där jag delade min historia i januari 2023 och ringde efter hjälp. Till min förvåning fick jag snabbt svar och ett mycket trevligt samarbete utvecklades. Steg för steg undersöktes DNA-matchningarna genom MyHeritage, med outtröttlig hjälp av Annemieke från DNA Hulp och min alltid stöttande make.

Det var ett tufft och intensivt sökande. Min högsta matchning var 108 cMs; alla andra matchningar var under 100 cM. Det första gemensamma förfäderparet av matchningarna som hittades föddes omkring 1810. Lyckligtvis började allt hårt arbete och beslutsamhet äntligen ge resultat. Vi upptäckte ett par som kan ha varit mina farföräldrar. Vi hittade också deras barn och tog kontakt och ett DNA-test togs. Och så kom det förlösande ögonblicket den 28 mars 2023: resultatet bekräftade med en överväldigande säkerhet på 99,999996% att jag hade hittat min far.

The first bouquet of flowers Xandra received from her father

Den första blombuketten som Xandra fick av sin pappa

Jag är inte ensam i den här världen

Lättnaden och glädjen som flödade genom mig var obeskrivlig. Det kändes som att komma hem, som att en ständigt saknad pusselbit föll på plats. Likheterna mellan oss var slående och jag kände ett släktskap som jag aldrig tidigare upplevt. Äntligen kan jag nu lära känna min biologiska pappa steg för steg och bygga en relation med honom i vår egen takt. Jag blev berörd när han sa: ”Vilka underbara barn du har.”

Jag är mycket tacksam för det osvikliga stödet från Annemieke, min man och alla som har stått vid min sida under detta uppdrag. Jag inser att jag inte är ensam i den här världen, att det finns människor som bryr sig om mig och vill hjälpa mig att hitta min väg. Min sökning har hjälpt mig att bättre förstå mitt arv och börja ett nytt kapitel i mitt liv.

Förhoppningsvis kommer min berättelse att ge inspiration för andra som befinner sig i en liknande situation. Jag vill visa att det alltid går att hitta svar, hur svår processen än är. Mitt råd är därför: fortsätt alltid, även om vägen är gropig och smärtsam. För i slutändan kommer du också att lyckas upptäcka sanningen – och du kommer att finna den identitetskänsla som fullbordar dig!

Stort tack till Xandra för att hon delar med dig av sin vackra historia! Om du också har gjort en underbar upptäckt med MyHeritage vill vi gärna höra om det.
Dela det med oss via det här formuläret eller via e-post på historia@myheritage.com och skriv ”Min historia” som ämne.

Beställ ett MyHeritage DNA-kit