Jag hittade min svenska farfars identitet och återförenades med en sedan länge förlorad faster tack vare MyHeritage

Jag hittade min svenska farfars identitet och återförenades med en sedan länge förlorad faster tack vare MyHeritage

Hans van Harskamp, 61, från Kudelstaart, Nederländerna, hade en stark önskan att upptäcka vem hans okände farfar var i flera år. Han gick med i MyHeritage och tog ett MyHeritage DNA-test i hopp om att hitta ett spår. Med hjälp av en svensk släktforskare som kombinerade släktträdsforskning med DNA-matchning fick han reda på inte bara identiteten på sin farfar, utan han hittade också en faster: en halvsyster till sin mamma, som han har kommit nära nu.

Här är hans historia.

Hans Van Harskamp

Hans Van Harskamp

Jag har alltid fascinerats av frågan: vem är min farfar?

Min mormor berättade aldrig för min mamma vem han var, varken hans förnamn eller efternamn. Kanske visste hon inte heller dessa detaljer. Min mamma ville aldrig leta efter sin pappa. Lyckligtvis hade hon en bra barndom med sin mamma och (icke biologiska) pappa. I princip fick jag noll information genom familjen. Jag pratade en gång med en man som sa att han brukade arbeta med min farfar inom trädgårdsodling i Aalsmeer. Han kom bara ihåg att min farfar var en svensk med efternamnet Åkesson. Jag började söka i arkiv om invandrare i Aalsmeer, men utan resultat. Jag gick också med i MyHeritage och tog ett DNA-test. Även om det tog ett tag började jag så småningom få DNA-matchningar från Sverige!

Kombination av DNA-matchning och historiska register för att lösa mysteriet

Jag är tacksam mot den svenske släktforskaren som erbjöd sin hjälp med att analysera DNA-matchningarna och hjälpte mig att hitta min farfar. Han zoomade in på en nära DNA-matchning med en andra kusin som heter Stefan Persson. Stefan hade ett släktträd på MyHeritage. Släktforskaren kom fram till att min farfar, och en av Stefans farföräldrar ELLER morföräldrar måste vara syskon. När man sökte efter Stefans farfar visade han sig vara okänd.

Men släktforskaren gav inte upp: det fanns 3 andra individer att undersöka. Farmorn på Stefans fars sida verkade inte ha några syskon, så det kunde inte vara hon. Hans mormor hade två bröder, men en av dem dog tidigt och den andre gifte sig 1925 och lämnade aldrig Sverige. Nu var det bara en person kvar att utreda vidare, nämligen Stefans morfar: Weste Håkansson.

Weste hade 3 äldre bröder. Släktforskaren följde de två äldsta spåren och förstod snabbt att det inte kunde ha varit någon av dem. Nu var bara den tredje brodern kvar. Han heter Bror Mauritz Håkansson. Inte Åkesson, utan Håkansson — två efternamn som är lätta att blanda ihop!

My grandfather's parents: Hakan and Emma

Min farfars föräldrar: Håkan and Emma

Bror Mauritz Håkansson föddes 1901 i Ekeby, Malmöhus längst i söder. Hans föräldrar hette Håkan och Emma, och Bror var tredje barnet i en familj på 9 syskon.

Picture of the Hakansson children. My grandfather is the man in the middle with glasses

Bild på barnen Håkansson. Min farfar är mannen i mitten med glasögon

Bror Mauritz utbildade sig till anläggningsträdgårdsmästare och flyttade till Stockholm omkring 1921 för att arbeta inom det området. 1925 listades han i ett särskilt register som ”Obefintliga” vilket översätts som ”inte närvarande”/”försvunnit”. Personerna i de registren har emigrerat eller på annat sätt försvunnit. Bror kunde inte återfinnas i något svenskt register efter 1925, så det är okänt om han någonsin återvänt till sitt hemland. Den svenska släktforskaren hade samlat tillräckligt med bevis för att fastställa att Bror måste vara min eftertraktade farfar:
Namn Håkansson, inte Åkesson
Trädgårdsmästare till yrket
Försvann 1925 och finns inte längre i källorna.
Brors brors barnbarn och jag delar en stor mängd DNA

Min farfar Bror och hans fru Metta. Fotot är färglagt och förbättrat med MyHeritage
Min farfar Bror och hans fru Metta. Fotot är färglagt och förbättrat med MyHeritage
Min farfar Bror och hans fru Metta. Fotot är färglagt och förbättrat med MyHeritage

En ärvd passion för trädgårdsarbete

Min farfar Bror verkar ha vandrat och arbetat i Europa. Från 1930 till 1940 bodde han i Danmark, där han drev en glassfabrik i Köpenhamn. Efter 1940 hade han pappersgrossistverksamhet i Köpenhamn, men kriget gjorde det svårt att få tag i papper. Ekonomiskt svåra år började. Han bestämde sig för att återgå till sitt ursprungliga yrke: trädgårdsmästare. I Nederländerna, närmare bestämt runt Aalsmeer, fanns det redan mycket trädgårdsodling, buxbomsodling och liknande på den tiden. Han slutade som anställd på en plantskola där och det var så han träffade min mormor. Min mormors föräldrar hade också en plantskola som låg på Uiterweg, en välkänd gata i Aalsmeer.

The parental home of Hans' grandmother, on the Uiterweg in Aalsmeer.

Min farmors föräldrahem, på Uiterweg i Aalsmeer.

Efter att hans identitet fastställts hittade jag dokument om min farfar, inklusive fotografier. Jag tycker att vår gemensamma passion är väldigt speciell: min stora hobby är trädgårdsarbete och jag älskar också växter och blommor! Så jag har helt klart hans gener. Dessutom hittade jag, tack vare den svenska släktforskarens hjälp, min mammas halvsyster genom en DNA-profil som ett av Brors barnbarn skrev in. Denna halvsyster bor i Danmark och är 87 år gammal. Under tiden har vi etablerat en nära relation och planen är att träffas på sensommaren 2023. Min mammas tre halvbröder lever också fortfarande. Den äldsta brodern är 94 år, den mellersta är 85 och den yngste 83. De ger mig också en känsla av att jag tillhör familjen.

Även om sökprocessen var omständlig är jag mycket nöjd med resultatet. Jag känner mig lättad och glad över att allt är över nu. Jag skulle uppmuntra andra som också letar efter sin familj att inte ge upp. Så småningom kommer det ett genombrott som kan leda till lösningen. Jag är väldigt tacksam för att jag äntligen tack vare MyHeritage fick rätt information och att den har fullbordats. Jag har nu en bättre bild av min familjehistoria och jag är stolt över vad jag har uppnått. Det har gett extra mening till mitt liv. Jag kan nu fortsätta skriva min släkthistoria, med ett nytt kapitel om min farfar. Det har varit ett långt och svårt uppdrag, men med rätt stöd och uthållighet fick jag det till slut!

Stort tack till Hans för att han delar sin historia! Om du också har gjort en viktig upptäckt med MyHeritage vill vi gärna höra om det. Skicka den till oss via detta formulär eller via e-post på historia@myheritage.com.