Jag spårade min bretonska förfaders resa – han blev en uppfinnare i Amerika

Jag spårade min bretonska förfaders resa – han blev en uppfinnare i Amerika

Françoise Corfdir, 62, invånare i Côtes-d’Armor i Frankrike, gav sig ut för att spåra invandringsresan för en bretonsk sjömansförfader som hon stötte på under en sökning på MyHeritage. Därmed löste hon mysteriet med hans ursprung och kopplade till hans amerikanska barnbarnsbarnbarn. Hennes berättelse är ett utmärkt exempel på hur samarbete mellan MyHeritage-användare kan ge otroliga resultat.

Sök i historiska dokument på MyHeritage

Françoise Corfdir

Françoise Corfdir

”Under en tid fångade ett mail från MyHeritage med familjenamnet Crechriou min uppmärksamhet”, säger Francoise. Det är ett bretonskt namn, inte särskilt vanligt, med ursprung i områdena Côtes d’Armor runt Tréguier i Trégor. MyHeritage föreslog en Smart Match™ med en viss Yves Marie Crechriou, ursprungligen från Bretagne och som dog i Kalifornien 1924.

Följer fotspåren av en mystisk bretonsjöman som reste till Kalifornien

”Det är efternamnet på min mycket kära mormor och när jag gick i pension och äntligen hade lite tid för mig själv, bestämde jag mig för att följa det här spåret”, säger Francoise. ”Då märkte jag att 6 eller 7 andra amerikanska användare på MyHeritage har denna Yves Marie i sitt träd, med lite osäkra födelsedatum och plats: Bretagne, Atlantic Loire…

”Jag började forska, särskilt i militärdistriktsregistren, och jag såg en enda Crechriou, född 1856, som kanske matchade. Dessutom nämner registret att han redan vid militärtjänståldern var sjöman. Kanske togs ett steg mot Kalifornien? Spåret  var svagt eftersom datumen för frigivningen från militärtjänsten inte motsvarade installationen av Yves Marie i Kalifornien omkring 1880. Å andra sidan nämner inte registren hans födelsestad, äktenskap eller död, så är detta vår man?

Yves Marie Crechriou. En bretonsk sjöman född 1856, flyttade till Kalifornien vid 25 års ålder där han bodde till sin död 1924. Foto färglagt och förbättrat av MyHeritage
Yves Marie Crechriou. En bretonsk sjöman född 1856, flyttade till Kalifornien vid 25 års ålder där han bodde till sin död 1924. Foto färglagt och förbättrat av MyHeritage
Yves Marie Crechriou. En bretonsk sjöman född 1856, flyttade till Kalifornien vid 25 års ålder där han bodde till sin död 1924. Foto färglagt och förbättrat av MyHeritage

”Ett besök på den historiska försvarstjänsten i Brest gjorde att jag kunde återuppta hans karriär som sjöman, som slutade abrupt 1881, och där inträffade ett litet mirakel: sidan nämnde en utredning som gjordes 1892. Yves Marie var efterlyst av militären myndigheterna och hans svåger svarade att han nu var etablerad i San Lucas, Kalifornien som bonde!”

Att hitta Yves Maries amerikanska familj

”Sedan, genom verktyget Search Connect™, såg jag en amerikansk användare som också letade efter det här namnet och jag kontaktade henne via MyHeritages interna inkorg,” säger Françoise. ”Carolyn är barnbarnsbarnsbarn till Yves Marie! Sedan dess har vi haft kontakt. Hon är glad över att ha brutit igenom den här ”tegelväggen” och att få information om sin förfader. Hur blev en ung breton född 1856, som först inte pratade franska, son till en skräddare, sjöman, sedan äventyrare, bonde och slutligen – anmärkningsvärt nog – en uppfinnare i Kalifornien? En illustration av den amerikanska drömmen! En lektion om immigration!”

Carolyn är Släktforskarentusiast, tvåbarnsmamma och lärare i Utah. ”Innan jag blev kontaktad av Françoise kände jag bara till den amerikanska delen av min farfars farfars liv”, berättade hon. ”Yves Marie Crechriou var en genealogisk återvändsgränd i min familjehistoria eftersom ingen i min familj läser franska. Jag kunde aldrig få kontakt med mina franska rötter på grund av språkbarriären. Nu har de rötterna blivit en viktig del av min identitet. Jag kan inte vänta på att få veta mer om min familjs ursprung tack vare Françoises forskning.”

Carolyn Siemers, great-great-granddaughter of Yves Marie Crechriou

Carolyn Siemers, barnbarns barnbarn till Yves Marie Crechriou

”Men nyligen upptäckte jag omständigheterna som fick honom att stanna i Kalifornien i Bordeaux-arkiven”, säger Françoise. ”Han var en del av besättningen på ett handelsfartyg som heter Oceania. Fartyget lämnade Bordeaux den 19 maj 1879 på väg till Nouméa i Nya Kaledonien dit det anlände den 9 oktober 1879. Under vintern fortsatte de sin resa till Tahiti, och i början av 1880 var de utanför Australien. De anlände till San Francisco den 25 februari 1880 och reste därifrån fram och tillbaka med passagerare, allsköns handelsvaror och brev mellan de franska konsulerna i San Francisco och San José i Guatemala. Den 25 september återvände fartyget till San Francisco och Yves fick besök av en läkare ombord eftersom han var arbetsoför. Han hade ett ljumskbråck och fick åka till sjukhuset i oktober.

”Fartyget skulle återvända till Frankrike med en last vete och lämnade hamnen den 20 oktober 1880. Yves var fortfarande inlagd på sjukhus men han stod kvar på besättningslistan i Bordeaux, eftersom han hade rätt till sin lön, han var inte inte en desertör.”

En saknad båt och ett nytt liv

”Det var så här han kunde stanna i Kalifornien och inte göra återresan till Frankrike. Han borde ha återvänt till ett annat franskt fartyg eftersom en annan båt var utsedd för honom, men han tog den inte. Detta förklarar den forskning som sjöfartsmyndigheterna har gjort”, säger Françoise. ”I Kalifornien börjar en annan historia. Året därpå, 1882, gifte han sig i Monterey, en ung kalifornisk Nancy Jane Williams. De skulle få fem barn innan de skilde sig. ”

År 1910 bodde den då frånskilda Yves Marie Crechriou ensam i Chinatown-kvarteren i Monterey, Kalifornien, där han skötte en biljardhall, som nämndes i 1910 års amerikanska folkräkning på MyHeritage:

A 1910 U.S. Census record of Yves Chrechriou, which mentions that he manages a billiard factory

En amerikansk folkräkning från 1910 över Yves Crechriou, som nämner att han driver en biljardfabrik

”Han var först bonde, sedan chef för ett biljardrum och i slutet av sitt liv skulle han driva en cigarraffär!” säger Françoise. ”Framför allt skulle han bli en uppfinnare. 1909 och 1910 lämnade han in ett patent kring en automatisk säkerhetsanordning på bilar och tåg, följt 1911 av ett patent som rör förbättringen av biljardbordet.” Nedan är den första sidan av patentet från samlingen Inventors of Historical Patents på Mitt arv:

Inventors of Historical Patents collection on MyHeritage:

First page of Yves Marie Crechriou's patent filed in 1911 to improve the pool table. Inventors of historical patents collection, MyHeritage.

Första sidan av Yves Marie Crechrious patent som lämnades in 1911 för att förbättra biljardbordet. Uppfinnare av historisk patentsamling, MyHeritage.

”En ung breton som befinner sig i Kalifornien och blir en uppfinnare, det är extraordinärt!” säger Françoise. ”Denna forskning har hjälpt mig att göra stora framsteg på min egen Crechriou-gren. Jag letar fortfarande efter länken mellan våra två familjer. Vi kan ha ett par gemensamma förfäder som levde mellan 1585 och 1645 (Guyon Crechriou / Marguerite Le Flem = 12 generationer!), och jag jobbar på att skapa en onlinetavla om honom för att tillåta ättlingar att följa hans livsresa.”

Stort tack till Françoise för att du delar denna spännande upptäckt med oss. Har du också gjort en fantastisk upptäckt med MyHeritage?
Vi vill gärna höra om det! Vänligen dela det med oss via det här formuläret eller maila det till oss på historia@myheritage.com.

Sök i historiska dokument på MyHeritage