Linda från Borås gjorde en ryslig upptäckt via MyHeritage

Linda från Borås gjorde en ryslig upptäckt via MyHeritage

När Linda och hennes man, Magnus, beställde sina DNA-test från MyHeritage, bara för skoj skull, kunde dom aldrig ana vilken ryslig upptäckt dom skulle göra…! Det hela började med att Magnus skojade med Linda om vem som är mest skandinav och det var på den vägen som dom bestämde sig för att göra DNA-test.

  ”Jag var ju helt övertygad om att jag skulle vara mest skandinav och att vi skulle hitta lite spanskt blod i Linda”, säger Magnus..

Magnus är blond och har blåa ögon och Linda är mörk och har bruna ögon. När DNA-resultatet kom tillbaka blev dom båda överraskade. Det visade sig nämligen att:

  ”Jag var 81% skandinav”, säger Magnus.
  ”Och jag var 86% skandinav”, säger Linda..

Vidare visade DNA-resultatet att Magnus är 12% balt och nästan 7% finländare och Linda är 4% balt och 3% västeuropé.

  ”Jag hade aldrig kunnat tro att Linda är mer skandinav än mig”, skrattar Magnus.
  ”Och det förvånade mig att Linda inte var något spansk alls.”

Det var detta som väckte parets intresse för släktforskning, men än så länge hade dom ingen aning om vad dom skulle få reda på…

Magnus och Linda, från Borås

”Jag är släkt med Sveriges mest ökända spöke!”

Har jag någon kändis i min släkt? Det var en fråga som Linda funderade på i början av sin släktforskningresa, men inget hon egentligen trodde. Hon visste inte mycket om sin släkt, men tänkte att dom säkert varit fattiga. Därför blev hon otroligt överraskad när hon i sin släktforskning på MyHeritage fick reda på att hon inte bara har adligt blod, hon är också en direkt ättling till en av 1600-talets finaste familjer och släkt med självaste Birger Jarl! Men den kanske mest häpnadsväckande upptäckten som Linda gjorde, är att hon fick reda på att hon är också släkt med Sveriges mest ökända spöke – pintorpafrun!

Eric Gyllenstierna och Beata von Yxkull

Foto: Hans Thorwid & Cecilia Heisser 

Beata von Yxkull, även känd som pintorpafrun levde på 1600-talet. Det sägs att hon växte upp vid ryska gränsen där bönder var som slavar och att hon därför hade en mycket sträng syn på tjänstefolk. När Beatas man Eric Gyllenstierna avlider blir Beata ensam med massor av gods, gårdar och folk att styra över och det gjorde hon med en järnhand. Det sägs att hon har fängelsehålor i slottets källare där hon piskar tjänstefolket. Hon har lönngångar för att kunna kontrollera att pigorna arbetar ordentligt och det påstås till och med att hon murade in en piga som misskött sig i en av slottets väggar. Ja, det fanns till och med dom som påstod att hon mördat sin egen make. 

Och som om det inte vore nog att Linda just fått veta att hon är släkt med ett spöke så:

  ”Det visar sig att hon är väldigt lik en yngre version av min mamma, fast lite argare och lite barskare”, säger Linda och tittar mot statyn av pintorpafrun.

Beata von Yxkulls avbild i trä på Årås säteri, i Kölingared  

Några veckor innan jag fick veta att jag är släkt med pintorpafrun, Beata von Yxkull, gjorde vi en utflykt hit till Årås Kvarn utanför Ulricehamn, där hon står avbildad i en skulptur av trä, men då hade jag ingen aning om att vi är släkt, berättar Linda. Det är lite spännande att tänka på det, detta kunde varit vår släktgård, säger Linda och tittar ut över godset.

Linda berättar att hennes släkt förlorade godset i mitten på 1700-talet. Det var då en kvinnlig släkting som hade gården i sin ägo. Hon gifte sig med en yngre man. När han dog hade dom antagligen problem med dåliga skördar och missväxt och därför förlorade hon hela gården och hamnade på fattigstugan i Kölingared, där hon senare dog.

Släkten ägde många gods och gårdar

Beata von Yxkull tillhörde en av sin tids finaste familjer. De ägde flera gods, bl.a. Ericsbergs Slott som då hette Pintorp. Det är därifrån Beata har fått sitt öknamn ”Pintorpafrun”.

  ”Egentligen så tror jag att Beata bara var en helt vanlig stark kvinna som skulle driva sina gårdar och få det att gå runt”, säger Linda.

Vi får inte glömma bort att detta var en tid då myter om ondska spreds kring kvinnor med makt över mark och egendomar. Det var inte helt ovanligt att kvinnor blev änkor tidigt i livet när deras män dog på slagfälten. Vid den här tidpunkten var kvinnor omyndiga och kunde inte ärva gods, förutom när de blev änkor.

  ”Det är ganska hemska sägner om Beata von Yxkull”, berättar Linda. ”Det sägs att när hon dog så kom djävulen och tog henne i en långsam vals.”

Årås säteri och kvarn

Blev kontaktad av en släkting via MyHeritage

Släkten har inga gods, gårdar eller slott kvar. Nu är vi bara vanliga, säger Linda. Innan Linda släktforskade hade hon ingen aning om något av detta. Det kom som en stor överraskning för hela familjen.

  ”Jag hade bara hört att vi kom från väldigt fattiga förhållanden och statar-familjer”, säger Linda.

Linda tycker det är roligt att man kan läsa om släktingarna både på nätet och i historieböckerna. ”Det är väldigt intressant”, säger hon.

Det var tack vare en släkting till Linda, som kontaktade henne på MyHeritage, som hon fick veta om sina förfäder. Släktingen hade gjort en gedigen släktforskning och även bekräftat släktskapet med DNA-test.

Om du också har gjort en otrolig upptäckt med MyHeritage vill vi gärna höra om det! Vänligen, dela det med oss via det här formuläret eller maila oss på stories@myheritage.com.