Min moster och jag löste det 100 år gamla mysteriet med min mormors fars identitet

Min moster och jag löste det 100 år gamla mysteriet med min mormors fars identitet

Berättelsen om Jessica Stanmeyers farfarsföräldrar är som en film: intriger, hemligheter, mord, svek, förbjuden romantik – den har allt. MyHeritage-användaren Jessica, 57, från Wisconsin, USA, lyckades tillsammans med sin moster Sharyn, lösa det 100-åriga mysteriet med sin farfarsfars identitet, med hjälp av en kombination av DNA, släktforskning och en del undersökning. Det här är hennes berättelse:

Jessica Stanmeyer
Jessica Stanmeyer

Min mormor, Esther ”Sanie” Mertes, föddes på övre halvön i Michigan i januari 1916. Hennes mor, Florence ”Florrie” Mertes, var bara 19 år och ogift då Sanie föddes. Florence hade blivit föräldralös vid 13 års ålder efter att båda hennes föräldrar dödades: hennes far ska ha dött i en jordbruksolycka 1900 när en höpress ”föll” över honom, och hennes mamma dödades av sin andra make 1909. Mordet fanns i alla rubriker på den tiden. Det har spekulerats i att den andra mannen dödade hennes första make för att gifta sig med henne, men det bevisades aldrig.

Jessica Stanmeyer’s grandmother Sanie as a baby, held by Sanie’s mother, Florence

Jessica Stanmeyers mormor Sanie som bebis, hålls av Sanies mamma, Florence

Året därpå gifte sig Florence med Charles Wilkings, en trevlig, respektabel änkeman. Det var ett dramatiskt förhållande. Charles var en bra make och far, men Florrie hade ett öga för andra män och uppskattade aldrig Charles, enligt min mormor. Hon lät Sanie tro att Charles var hennes far tills hennes mamma en dag informerade henne om att han inte var det. Min mormor älskade Charles och var förkrossad. Från min mormors memoarer:

”1929, när jag var 13 år, sa mamma till mig att jag inte var Charles dotter, utan den oäkta avkomman till en kontakt mellan henne någon Roy Allie. Jag var förtvivlad. Biologin hade inte så stor betydelse, men att jag inte tillhörde ”pappa” som jag älskade och att Florrie, som jag hatade, var min riktiga mamma var mer än jag kunde stå ut med. Jag satt häpnadsväckande tyst när mamma berättade om min pappa och hans familj. Hon skickade mig upp på vinden för att leta efter min fars bild. Jag sökte flera gånger, men hittade den aldrig.”

Vid mer än ett tillfälle var Florrie oärlig, så min mormor visste aldrig riktigt att Roy var hennes far. Flera fakta om mannen verkade fel: han var fransk, blond, medellång, gillade att laga mat och gillade att festa. Min mormor var ingen av dessa saker. Hon längtade efter att pressa sin mamma på mer detaljer, och till slut, på 1970-talet, konfronterade hon sin mamma och ville veta mer, och Florrie sa att Roy inte var hennes pappa. När min mormor gick bort 2007, gav hon upp hoppet om att hon någonsin skulle få veta identiteten på sin riktiga far.

Jessica’s grandmother Sanie on her wedding day

Jessicas mormor Sanie på sin bröllopsdag

Ut i DNA-världen

Det var här den senaste DNA-tekniken verkligen hjälpte vår familj att lösa detta familjemysterium. Runt 2017 fick min far, Sanies äldsta son, ett DNA-test. Min mormor hade forskat i vårt släktträd mycket. Hon kände till sin mammas djupa tyska rötter. Min pappas pappa, Vladimir Floriani, hade djupa kroatiska rötter. Den enda biten som var okänd var den franska sidan av vår familj – om Roy verkligen var hennes far.

Till allas förvåning visade min pappas resultat att han var nästan 25 % finsk! Hans syster, Sharyn, var intresserad, testade också och fick liknande resultat. Vår familj var chockad, men visste att finskan i resultaten måste vara från Sanies pappas sida. Det var det som fick Sharyn och mig att gräva djupare för att se om vi faktiskt kunde hitta hans identitet.

Jessica’s Aunt Sharyn

Jessicas faster Sharyn

Moster Sharyn och jag var fullständiga nybörjare inom släktforskning. Allt vi visste var att vi letade efter en finsk man som bodde i UP som kunde ha varit far till Sanie. Vi använde råden från det stora nätverket av människor på webbplatser som MyHeritage, Geni.com och Facebook-grupper för att lära oss hur man identifierar bra matchningar.

Jag tog rekommendationen att vi bara skulle koncentrera oss på de starkaste finska matcherna till min far och Sharyn. Jag använde sedan MyHeritages AutoClusters-verktyg för att försöka ta reda på hur dessa matchningar var relaterade till varandra. Med hjälp av vårt nätverk kunde vi återskapa många av deras släktträd tills jag en dag insåg hur många av dem som var anslutna.

Vi kom snabbt igång med att kamma igenom deras släktträd för att hitta en man som skulle ha passat de kriterier vi letade efter. På grund av DNA-matchningarna visste vi att det fanns hela grenar som vi kunde ignorera eftersom DNA-matchningarna på den grenen var för långt borta för att mannen skulle vara en del av den delen av trädet. Jag använde också ett sannolikhetsverktyg för att försöka begränsa vilken gren jag skulle fokusera på.

Jessica’s aunt and dad

Jessicas faster och pappa

Vi hittade äntligen en man, Johannes Pakarinen, som uppfyllde kriterierna – men hans spår försvann. Han hade en fru, Jennie, och en son, Levi, som verkade ha tillbringat sitt liv på en institution. Vi kunde inte hitta någon mer information om dem, och det fanns ingen levande person att fråga mer.

Lyckligtvis hade Johannes syster, Alma, ett barnbarn som fortfarande levde. Han hette Arto Helenus och bodde i Finland. Återigen, med hjälp av nätverket på MyHeritage, kunde vi få ett telefonnummer, och en annan MyHeritage-medlem och nära DNA-match erbjöd sig att ringa och be honom testa åt oss om vi skickade ett test till honom. Han gick med på det och han testade med MyHeritage. Veckor senare fick vi resultatet att han delade 257 cm, den största matchen vi fått hittills. Vi visste att vi hade träffat rätt gren.

Berättelsen om Johannes

Även om denna matchning starkt stödde vår teori, ville vi fortfarande ha mer solida bevis och veta vad som hände med Johannes och familj.

Vi fick reda på att hans fru hade en syster, och min faster Sharyn kunde få kontakt med en släkting som råkade ha anteckningar från en farbror om Johannes och Jennie Pakarinen. Hans information visade att Johannes och Jennie hade fyra barn: Mamie, John, Martha och Levi. Det var en hjärtskärande historia: Johannes hade övergett sin fru runt 1910 eller 1911 och Jennie tvingades arbeta för att försörja dem, men det slutade med att hon dog i lunginflammation 1919. Barnen kom att bo hos Jennies syster ett tag.

Vi fick veta att deras son, John, adopterades av en familj i Michigan. Systrarna Mamie och Martha fortsatte att gifta sig och den yngsta, Levi, blev institutionaliserad. Senare fick vi reda på att han aldrig pratade – kanske från ett tidigt barndomstrauma. Mamie var bara gift några år innan hon skilde sig. Martha fick 5 barn och sedan institutionaliserades hon. Vi fick så småningom reda på att Martha senare släpptes från institutionen och fick ytterligare en son 1952: Paul Warrick.

Sharyn fick kontakt med Paul via Facebook som visste lite om hans familj. Han visste bara att hans mamma hade en traumatisk uppväxt och pratade aldrig om det. Hon led av förlossningsdepression och var institutionaliserad och saknade att uppfostra sina barn. Hennes man insisterade på att ta hem henne, och det var då hon ville ha ett barn till – Paul. Han berättade för oss att deras familj tog hand om hans mammas syster, Mamie, efter hennes skilsmässa, och han tog också hand om sina mycket äldre syskon.

Paul gick med på att ta ett DNA-test. Det avslöjade att han var en halv-första kusin till Sharyn och min pappa.

Vi visste att vi hade tillräckligt med bevis för att säga att Johannes var min mormors far.

Även om vi inte har träffat Paul ännu, har både Sharyn och min pappa pratat länge med honom, och han har varit nyckeln till att fylla i några familjeberättelser som hade saknats under alla dessa år.

Tyvärr vet vi inte vad som hände med Johannes Pakarinen. Paul sa att det ryktades att han stannade i övre Michigan, eftersom folk minns att ha sett honom på lokala barer. Det finns några registreringskort från första världskriget och andra världskriget som vi hittade online över en dräng som har ett liknande namn och samma födelsedatum, född i samma småstad som Johannes, men vi kan inte vara säkra på att det var han. Finska kyrkböcker visar att det bara var en Johannes Pakarinen född i den staden det året.

Jag antar att det inte är lika viktigt att veta vad som hände honom. Det hade bara varit trevligt.

Hur som helst, jag är bara chockad över att ett par nybörjare som vi själva kunde lösa detta galna familjemysterium. Jag önskar att min mormor hade levt för att vara en del av det.

Stort tack till Jessica för att hon delar sin otroliga historia med oss! Du behöver inte vara expert för att göra fantastiska upptäckter med MyHeritage DNA. Beställ ditt kit nu för att börja upptäcka!