Mor och hennes lilla dotter separerade i Auschwitz – familjen återförenas äntligen

Mor och hennes lilla dotter separerade i Auschwitz – familjen återförenas äntligen

För ett och ett halvt år sedan berättade vi om den extraordinära och hjärtskärande historien om en mamma och ett litet barn som skildes åt i Auschwitz, för att aldrig se varandra igen – och vars döttrar hittade varandra tack vare ett MyHeritage DNA-test.

Vi är glada att kunna dela att MyHeritage nyligen arrangerade deras första personliga återförening som en underbar överraskning för Evas systrar, Dena och Jean, i USA.

Se Clare överraska sina nyfunna mostrar i videon nedan:

75 år efter att 2-åring och mamma separerade i Auschwitz, hittar deras familjer varandra

Den här historien presenterades i Washington Post, the New York Post, och the Daily Mail, såväl som många medier på många språk över hela världen.

Den otroliga upptäckten de gjorde 2020 sammanföll med början av covid-19-pandemin, vilket gjorde det omöjligt för de nyfunna familjemedlemmarna att träffas. De pratade på Zoom varannan vecka efter att de hittat varandra, men de visste inte när de skulle kunna se varandra personligen.

När restriktionerna för att resa till USA från Storbritannien äntligen upphävdes tog Clare första tillfället i akt att flyga för att besöka sina mostrar – men för att göra deras återförening extra speciell höll hon sin resa hemlig och dök upp på tröskeln till deras dörr oanmäld!

MyHeritage Research-teamet har varit nära involverat ända sedan Clare, Dena och Jean kontaktade oss för att hjälpa dem bekräfta deras upptäckt. Vi frågade Dena och Jean om vi kunde intervjua dem i deras hem den dagen, och berättade för dem att vi skulle intervjua Clare i hennes hem i Storbritannien parallellt.

Kamerateamet anlände och började intervjua systrarna om deras mamma och deras sökande efter sin sedan länge förlorade syster. Samtidigt var Clare på väg till deras hem från flygplatsen.

När Clare fick klartecken knackade hon på deras dörr och gick in i rummet och sa: ”Kan jag vara med på den här intervjun?”

Dena och Jean flämtade båda i chock och reste sig för att krama henne. De kunde inte tro det!

Efter några efterlängtade kramar, gruppfoton och en kopp kaffe med Jeans hembakade kakor, satte vårt team ner de tre i soffan för att intervjua dem tillsammans.

”Vi har pratat i nästan två år nu,” sa Dena, ”och vi var inte säkra på när den här dagen någonsin skulle hända.”

”MyHeritage, det här har varit det mest fantastiska”, utbrast Jean.

”Känslan som jag har inombords just nu är fantastisk, och alla borde få uppleva den,” tillade Dena.

Tidigare beskrev Clare detta möte som ”en av höjdpunkterna i mitt liv.” Jean sa att att hitta sin förlorade familj får henne att känna sig ”mer komplett”.

Familjen fick njuta av två veckor tillsammans med att komma ikapp och ta igen förlorad tid, innan Clare begav sig hem. De planerar nu sitt nästa besök – den här gången kommer mostrarna att flyga till Storbritannien.

Vi kunde inte vara mer hedrade över att ha gjort denna återförening möjlig och vi önskar denna vackra familj många fler år att njuta av varandra.

Och till er där ute som fortfarande letar efter en förlorad familjemedlem… kom ihåg att det finns hopp, även efter 75 år. Prova att forska i din släkthistoria med MyHeritage – du vet aldrig vad du kan hitta.