MyHeritage hjälper en man att spåra familjens ättlingar för att diskutera det förflutna

MyHeritage hjälper en man att spåra familjens ättlingar för att diskutera det förflutna

MyHeritage gör det möjligt för miljontals användare att upptäcka sitt förflutna och stärka sin framtid, och vi har spelat en stor roll i många otroliga historier. Nyligen talade en tysk MyHeritage-användare, Thomas Edelmann, med oss och begärde hjälp. Hans motiv? Att be om en försenad ursäkt. Idag kommer vi att dela Edelmanns berättelse, en rörande berättelse som nyligen presenterades på CNN.

Thomas Edelmann föddes i Tyskland mer 25 år efter att de allierade besegrade Hitler. Hann fann nu sig själv på MyHeritage, på jakt efter någon som han aldrig hade träffat och som han inte hade vetat existerade. Han letade efter någon som var kopplad till en historia som går tillbaka till Nazityskland på 1930-talet. När han kontaktade MyHeritage förklarade Edelmann att hans farfar, en man vid namn Wilhelm Edelmann, hade varit ägare till en järnaffär som låg i norra Bayern i Bad Mergentheim. Som pensionär hade Edelmann funnit sig intresserad av släktforskning och använde MyHeritage regelbundet för att bygga sitt eget släktträd.

Thomas Edelmann

Thomas Edelmann

När han växte upp hade Edelmann alltid hört rykten om familjeföretaget. Han hade misstankar om att verksamheten kan ha varit judiskt grundad innan den konfiskerades av tyskarna under andra världskriget. Edelmann kunde avslöja detta faktum genom att avslöja nazistiska skatteregister från Gestapo. Som det visar sig hade de judiska grundarna tvingats sälja verksamheten 1938, efter Nürnberglagarna. I samma register kunde Edelmann hitta namnet på den ursprungliga ägaren, en man vid namn Benjamin Heidelberger. Efter upptäckten blev Edelmann fast besluten att spåra denna mans efterkommande för att göra en försenad ursäkt, vilket resulterade i att han kontaktade MyHeritage för att få hjälp.

Hur MyHeritage hjälpte Thomas Edelmann att få kontakt

Under de senaste åren har MyHeritage spelat en viktig roll i en serie genealogiska genombrott. När en medlem av vårt supportteam pratade i telefon med Edelmann nämnde Edelmann sin sökning. Säljaren förmedlade sedan berättelsen till vårt företags forskargrupp. Efter att ha hört berättelsen bestämde sig våra forskare att hjälpa Edelmann i sin sökning efter ättlingar till Benjamin Heidelberger.

I sökningen efter information om Heidelberger och hans familj kunde MyHeritages forskare ta fram två mycket viktiga poster: Heidelbergers gravsten i norra Israel, liksom Heidelbergers naturaliseringsregister från det brittiska mandatet Palestina. Med hjälp av dessa uppgifter gjorde vår forskargrupp det de gör bäst: bygga ett släktträd.

Benjamins och hans frus gravsten

Benjamins och hans frus gravsten

Efter att ha byggt Heidelbergers släktträd med hjälp av plattformen, kunde våra forskare sedan hitta levande ättlingar. Det var ingen liten uppgift eftersom MyHeritage-forskargruppen bara hade namnet ”Benjamin Heidelberger” att arbeta med.

Med 12,7 miljarder poster tillgängliga på MyHeritage var teamet ändå hoppfullt. Med lite hårt arbete och uppfinningsrikedom kunde de upptäcka att Heidelberger hade ett levande barnbarn, en kvinna i 80-års åldern som heter Hanna, och som bodde nära Haifa, norra Israel.

Kontakt med ättlingen Hanna

Efter att ha hittat Hanna, kontaktade MyHeritage henne å Edelmanns vägnar. I början var Hanna misstänksam, men blev sedan glad när hon fick veta anledningen till att hon hade blivit kontaktad. Som det visade sig hade Hanna besökt sin farfars originalbutik i Bad Mergentheim på 1980-talet och hon hade till och med ett foto av sig själv utanför.

Hanna (i mitten) utanför butiken år 1980 under ett besök i Tyskland (Hanna Ehrereich Kredit).

Hanna (i mitten) utanför butiken år 1980 under ett besök i Tyskland (Hanna Ehrereich Kredit).

Hon hade också ett inramat fotografi av sin farfars butik på sin vägg, som ett dagligt minne av familjens arv.

Benjamin och hans fru, Emma

Benjamin och hans fru, Emma

Efter att ha pratat med MyHeritage-teamet sa Hanna att hon var medveten om att hennes farfar, Benjamin Heidelberger, hade tvingats sälja fastigheten, av nazisterna, och att pengarna han fick från försäljningen hade använts för att köpa tyska utresevisum för Benjamin, hans hustru Emma och deras son (Hannas far).

Edelmann var angelägen om att prata med Hanna och bad MyHeritage att ordna ett samtal. Innan samtalet skrev Thomas följande till Hanna:

Jag tror att om min familj stödde det orättvisa som dina farföräldrar upplevde, så är det vår plikt att ta hänsyn till detta och ta över ansvaret, åtminstone för att komma i kontakt med dig, för att lyssna och lära oss.

Eftersom jag är en del av familjen Edelmann vill jag ta det första steget och lyssna på dig. Jag förstår att du kanske inte ser någon mening med att prata med mig. Men när jag förstår och kan lära mina barn och eventuellt andra familjemedlemmar om effekterna av vissa historiska beslut, kan detta hjälpa dem att fatta bättre beslut i sina liv.

För närvarande är det politiska klimatet i vårt land förgiftat. Det är en ny antisemitism på väg. Jag vill se till att åtminstone min familj aldrig mer kommer att vara ansvarig för orättvisa som andra upplever, utan jag vill stå upp för att hjälpa de svaga”.

Efter att ha mottagit detta brev från Edelmann gick Hanna med på att prata med honom och strax efter pratade paret i över 90 minuter. Vid detta telefonsamtal diskuterade de sina familjs berättelser på tyska. Enligt Hanna, var samtalet rörande: ”Han var väldigt rörd och sa att han var så glad att höra historien från min sida – han grät nästan.” Edelmann kunde göra sin egen ursäkt för den orättvisa som Hannas familj hade upplevt i Nazityskland, en ursäkt som han länge hade ansett att han var ansvarig för att göra. Denna motivation för att göra denna ursäkt var det som drivit hans önskan att använda MyHeritage för att spåra Hanna och det är samtidigt det som drivit vårt team att hjälpa till i sökningen. Edelmann berättar att han var djupt rörd av samtalet och att de två fortsätter att hålla kontakten – han planerar till och med att resa till Israel i framtiden.

Upptäck ditt förflutna med MyHeritage

Denna berättelse är bara en av många då våra användare använder MyHeritage för att avslöja sitt förflutna och bilda en större uppskattning av historiens händelser.

Vi är glada över att ha hjälpt Edelmann att få kontakt med någon han sökte så outtröttligt efter, och bildat en vänskap med som de kan minnas för alltid. Det är en ära för oss att ha spelat en sådan avgörande roll.

Vi hoppas att du kommer att bli inspirerad att avslöja din egen familjehistoria och bilda en uppskattning av dina förfäder och de svåra tider de mötte. Vilka historier kommer du att upptäcka på MyHeritage? Vilka dörrar kommer du att öppna? Vi är här för att hjälpa dig ta reda på det!