Övergivna syskon upptäcker sina föräldrars identitet – och mörka förflutna – efter 38 år

Övergivna syskon upptäcker sina föräldrars identitet – och mörka förflutna – efter 38 år

Den 22 april 1984 märkte en järnvägsarbetare vid järnvägsstationen Estació de França i Barcelona en tvåårig flicka som grät. Flickan, som heter Elvira, åtföljdes av sina 4- och 5-åriga bröder… och ingen annan.

När arbetaren frågade vad som var fel förklarade 5-årige Ramón att de hade lämnats där av sin pappas vän, som påstod att han skulle gå och hämta godis, men han kom aldrig tillbaka. Märkligt nog kunde barnen inte svara när de blev tillfrågade om detaljer som kan ha hjälpt tillbaka barnen till sina föräldrar. De kände inte till sina föräldrars förnamn, var de bodde för närvarande eller ens sitt eget efternamn. Allt de visste var att de hade bott i Paris tills nyligen.

3 young siblings

Syskonen

Övertygade om att föräldrarna skulle dyka upp någon gång tog myndigheterna med sig barnen till ett lokalt barnhem.

Dagar, veckor och månader gick. Ingen kom för att göra anspråk på dem.

Att komma överens med ett mystiskt förflutet

Syskonen adopterades så småningom av ett lokalt par och växte upp tillsammans som en sammansvetsad, lycklig familj. Elvira undrade över sina biologiska föräldrar och varför de kunde ha övergett henne, men hon tänkte inte så mycket på det under större delen av sin barndom. Hennes bröder hade små minnesbitar från deras tidigare liv som kunde dyka upp vid slumpmässiga ögonblick, men hon hade ingen anledning att uppehålla sig vid deras mystiska förflutna… tills hon fick egna barn.

Elvira fick två barn, och kärleken hon kände till dem var så våldsam och så djup att hon inte kunde föreställa sig vilken fruktansvärd tragedi som måste ha inträffat för att få sin egen mamma att överge henne och sina syskon. När hennes söner blev äldre började hon dessutom inse hur märklig hela historien var: hur kunde hennes 5-årige bror inte ha känt till sitt eget efternamn?

Slutligen, i december 2020, bestämde sig Elvira för att köpa ett MyHeritage DNA-test till sig själv i julklapp.

Hon hade aldrig kunnat föreställa sig vilket djupt hål hon var på väg att falla ner i.

En samhällsinsats

De första resultaten var överraskande för Elvira. Hon hade alltid varit säker på att hennes familj var fransk, med tanke på omständigheterna kring hennes övergivande och de få minnen hennes bröder hade av livet de hade haft innan de övergavs. De allra flesta DNA-matchningar hon fick var dock i södra Spanien, inte Frankrike. Tyvärr var alla matchningar för avlägsna för att hon skulle kunna dra några snabba slutsatser om identiteten på hennes biologiska föräldrar. Hon kontaktade några av dem, men ingen hade någon användbar information att dela med sig av. Hon var säker på att hon hade hamnat i en återvändsgränd och aldrig skulle få veta vilka hennes föräldrar var.

När Elvira berättade för sina bröder och adoptivföräldrar att hon hade gjort ett DNA-test avslöjade deras mamma för dem att vissa historier som de hade berättat för henne när de var yngre hade fått henne att tro att deras föräldrar kan ha varit inblandade i brott. Tanken var oroande för Elvira, som hade varit för ung för att komma ihåg något om sina föräldrar.

I mars 2021 kopplade en vän till Elvira henne till den katalanska radiostationen RAC-1, och en populär talkshow på kvällen, Islàndia, innehöll en inspelad intervju med henne om hennes historia. Hennes intervju väckte en flod av intresse från allmänheten, och hon översvämmades med erbjudanden om hjälp. En lyssnare, amatörkriminologen Carmen Pastor Argos, skapade ett viralt Facebook-inlägg som uppmanade folk att hjälpa till att lösa mysteriet, och ett team av frivilliga samlades. Elviras syskon, Ramón och Ricard, tog också DNA-test en tid efter att deras syster gjorde det.

Det första genombrottet kom genom en avlägsen match på MyHeritage – någon som bara delade 1,4 % av Elviras DNA. Teamet lyckades kontakta henne och Carmen följde tråden av kontakter med stor beslutsamhet tills hon nådde en avlägsen kusin som var bekant med barnens historia. Till slut nådde Carmen Lorena, dotter till en kusin till syskonens biologiska mamma.

En stor, sammansvetsad ny familj… och en komplicerad familjehistoria

Den natten pratade Elvira med Lorena, och snart befann sig Elvira på en videochatt med sin bror Ramón och deras potentiella kusiner. Familjen visade dem fotografier av sig själva som bebisar och andra familjemedlemmar – inklusive en kvinna som Ramón omedelbart kände igen som sin mormor. Men viktigast av allt, där var de: Ramón Martos Sánchez, som Ramón var uppkallad efter, och Rosario Cuetos Cruz. Deras föräldrar.

Ramón Martos Sánchez och Rosario Cuetos Cruz 1982. Foto förbättrat och färgåterställt av MyHeritage
Ramón Martos Sánchez och Rosario Cuetos Cruz 1982. Foto förbättrat och färgåterställt av MyHeritage
Ramón Martos Sánchez och Rosario Cuetos Cruz 1982. Foto förbättrat och färgåterställt av MyHeritage

Men varför lämnade de sina barn, och var var de nu? Tyvärr var dessa frågor som familjen inte kunde svara på. De hade tappat kontakten med Ramón, Rosario och barnen 1983, och ingen visste vad som blev av dem.

Ändå var de anhöriga glada över att ha hittat Elvira och hennes bröder och välkomnade dem entusiastiskt in i familjen. Syskonen reste till Madrid för att träffa sin mammas familj och kunde snart sätta ihop fler detaljer om deras förflutna. Ramón Sr. var från Sevilla, ett av sju syskon, av vilka bara ett fortfarande levde vid den tiden – och tyvärr gick hon bort bara två dagar efter att hon fick veta att hennes försvunna syskonbarn och systerdotter hade hittats.

Ramón den äldre spelar fotboll. Foto förbättrat och färgåterställt av MyHeritage
Ramón den äldre spelar fotboll. Foto förbättrat och färgåterställt av MyHeritage
Ramón den äldre spelar fotboll. Foto förbättrat och färgåterställt av MyHeritage

Syskonen bekräftade deras adoptivmammas misstankar om deras föräldrars inblandning i brott: Ramón Sr. hade varit inbrottstjuv och 1978 flydde han till Frankrike med sin familj efter en skottlossning med polisen. Ramón Sr och Rosario bodde på många olika platser och flyttade mellan Paris och Toulouse i Frankrike, Belgien, Schweiz och Spanien. Det exakta året för deras ankomst till Frankrike är okänt, men dokumentation visade att Ramón Jr. föddes i regionen Paris i juni 1978, så det verkar troligt att de kom dit 1977 eller början av 1978.

Medan familjen beskrev Ramón Sr. som charmig och nöjeskär, och bilderna föreställde en glad, kärleksfull familj, fanns det mörkare sidor hos Elviras födelseföräldrar. Ramón var våldsam mot Rosario och hade ett rykte som en kvinnokarl. Släktingarna hävdade bestämt att Rosario älskade sina barn väldigt djupt, men det fanns också en svår sida med henne. Elvira fick höra att Rosario sällan skrattade.

Rosario med familjens gröna Jaguar. Foto förbättrat och färgåterställt av MyHeritage
Rosario med familjens gröna Jaguar. Foto förbättrat och färgåterställt av MyHeritage
Rosario med familjens gröna Jaguar. Foto förbättrat och färgåterställt av MyHeritage

“Jag tror att hon hade ett tufft liv, försvårat av att alltid vara på utkik eller på flykt, sa Elvira till The Guardian i en intervju nyligen.

Med tanke på hur lång tid som har gått verkar det osannolikt att Ramón Sr och Rosario fortfarande är vid liv. Kusinerna visste att Ramón Sr. hade varit sjuk under tiden innan de försvann, och det är möjligt att hans död ledde till att barnen övergavs. Det är också möjligt att föräldrarna lämnade sina barn hos pappans vän av oro för deras säkerhet och sedan dog på ett farligt jobb eller mördades av ett rivaliserande gäng. Elvira har fortsatt sökandet efter information om vad som hände dem, och hoppas att hela historien så småningom kommer fram.

Under tiden har hon plötsligt funnit sig själv som en del av en stor, sammansvetsad familj i centrala och södra Spanien. Medan hon upprätthåller en tät och kärleksfull relation med sin adoptivfamilj och vänner hemma, passar hon in i sin nya familj på sätt som hon aldrig haft i Katalonien – till exempel hennes livslånga kärlek till flamenco. Hennes moster Felisa förklarade att hennes pappa hade älskat flamenco och alltid lyssnade på den på radio. En av hennes kusiner är också flamencodansös. Att få kontakt med sin biologiska familj har fått henne att känna sig hel.

The siblings today

Syskonen idag

Elvira kanske aldrig kommer att få veta vad som fick hennes föräldrar att lämna henne, men hon är tacksam för hur saker och ting blev, med vetskapen om att livet hon hade när hon växte upp i Barcelona sannolikt var mycket bättre, säkrare och stabilare än det liv hon kunde ha haft med sina biologiska föräldrar. En av hennes söner, som hörde berättelserna om hennes barndom, uttryckte viss oro över att bli övergiven, men Elvira lugnade honom: ”Jag säger till honom att det här är något unikt som hänt mig och som inte kommer att hända honom”, sa hon till The Guardian.

Utforska din egen familjehistoria med ett MyHeritage DNA-test