Släktforskningupptäckt: en mumie i familjen

Släktforskningupptäckt: en mumie i familjen

Birgitta Stawe-Dernhagen 63, från Täby utanför Stockholm, är en erfaren och väldigt duktig släktforskare som gjorde en fantastisk släktforskningsupptäckt – hon har ett stort släktträd hos MyHeritage och släkten i Närke, Dalarna och Värmland har hon kartlagt. Men en gren har hon haft svårt att komma vidare på – det gäller hennes mormors mors gren. Birgittas mamma och mormor var båda födda i Tyskland, och Birgitta visste att hennes mormors mor hette Claire Adolay och var född i Berlin år 1887. Claire hade tidigt blivit moderlös och hon gifte sig ung. Hon hade två små barn – varav Birgittas mormor Anni Erika var yngst med sina fyra år – när hon bestämde sig för att överge familjen och rymma iväg med en officer. Claire lämnade inga spår efter sig och har varit svår att hitta i arkiven. 

Hos MyHeritage kan du utforska din släkts ursprung och göra din egen släktforskningsupptäckt – prova ett gratis abonnemang i två veckor.

Kontakt genom MyHeritage

– Att släktforska i Tyskland var ganska svårt för mig som inte gjort det förut, men jag lyckades i varje fall hitta att släkten Adolay hade gift in sig i släkten von Pfeffel. Och det ledde dessutom till ett släktskap med premiärminister Boris Johnson i Storbritannien. Han har varit med i den brittiska motsvarigheten till ”Vem tror du att du är” som låg ute på nätet och där framgick det att han också kom från släkten von Pfeffel, men först var jag ändå inte helt säker på att vi var släkt.

Här ser du Birgittas släktträd med både mumien och Boris Johnsons far!

I augusti fick Birgitta kontakt med släktforskaren Jürgen Rauber i Schweiz som sett att hon gjort efterfrågningar om släkterna Adolay och Pfeffel här på MyHeritage. Han blev eld och lågor när Birgitta berättade om sin mormors sida. Tillsammans med en forskare på naturhistoriska museet i Basel har han forskat på en mumie från 1700-talet. Nu ville de kartlägga hela den släkten och Birgitta kunde bidra med en pusselbit.

Det var vid renoveringen av Barfußer kirche 1975 som man hittat en mumifierad kropp som låg i en omärkt kista. Vem hon kunde vara var länge ett mysterium, men eftersom kistan var placerad i en gravkammare nära altaret gissade man på att hon tillhört den välbärgade Basel-släkten Bishoff. Med skicklig släktforskning och de fina dna-analyser som nu finns har man äntligen kunnat bevisa vem hon var.

släktforskningsupptäckt

Mumien hade åldersbestämts, och traditionell släktforskning ledde fram till en viktig anteckning i fastighetsregistret i Basel. Det gjorde att man kunde rikta in sig på Anna Catharina Bischoff (1719-1787). Hon var gift med en kyrkoherde och arbetade med att hjälpa personer som drabbats av sexuellt överförbara sjukdomar. Genom sitt arbete blev hon själv smittad, och hon behandlades med kvicksilver, som man förr trodde kunde bota syfilis. Det var troligen orsaken till hennes död, och också anledningen till att hon är så väl bevarad. 

Släktforskningsupptäckt: DNA-test avslöjade mumien

När man släktforskade efter Bischoff-ättlingar hittade man den 93-årig Rosemary Probst Ryhiner, som är släkt i rakt nedstigande kvinnligt led från Anna Catharina Bischoff. Hon DNA-testades och jämfördes med DNA från en av mumiens tänder – och det blev det en träff på 99,8 procent. När mumien var identifierad riktade man in sig på att hitta fler ättlingar. Det var så man hittade Birgitta och även Boris Johnsson. Tack vare Birgittas gedigna pappersforskning kunde forskarna se att hon är ättling till mumien i rakt nedstigande led – och så är även Boris Johnson. Det gör Boris och Birgitta till ”sixth cousins”. Vilken släktforskningsupptäckt!

släktforskningsupptäckt

Birgitta Stawe-Dernhagen (vänster) och Rosemary Probst Ryhiner (höger)

I slutet av oktober bjöds Birgitta ned till Naturhistoriska museet i Basel där en bok om den sensationella mumien presenterades. Där träffade hon forskningsledaren Gerhard Hotz, släktforskaren Jürgen Rauber som gjort mumiens släktträd och många andra släktforskare som frivilligt hjälpt till med att söka information och översätta gamla texter. Där fanns också forensiker, en textilforskare som tagit fram kläder efter det tyg som hittades på mumien och en forskare från Italien som arbetar med mumien Ötzi. På plats var även kvinnan som bistod med mitokondrie-DNA för att säkerställa mumiens identitet. 

– Det är ganska galet alltihop. De har forskat i fem år på mumien och jag tror att detta är första gången släktforskare lyckats identifiera en okänd mumie på detta exakta sätt. Det var en overklig upplevelse att få träffa min mormors morfars morfars mormor, säger Birgitta!

Letar efter fler släktingar

Birgitta har DNA-testat sig hos MyHeritage och väntar på fler träffar på mormors mor Claire Adolays gren. Kanske en till släktforskningsrupptäckt. Kanske dyker Boris Johnson upp snart? Birgittas mormors morfars morfar var bror med Boris Johnsons farmors morfars farfar – så det är på gränsen att det går att upptäcka släktskap med vanligt autosomalt DNA-test så långt bak i tiden. Under tiden hon väntar på nya DNA-träffar hos MyHeritage forskar Birgitta vidare på Claires öde, och har precis upptäckt att hon gifte om sig och fick ett nytt barn 1916 – dottern Helga. En till släktforskningsupptäckt.

– Det här är så spännande! Jag har också hittat att Helga gifte sig med Karl Franz Münz 1933 när hon bara var 16 år, och att de fick en dotter 1936 och sonen Michael 1942. Sedan vet jag inte mer men sökandet pågår … Tänk om Michael eller hans syster lever? Eller om de har barn och barnbarn? Jag har skrivit till myndigheterna där Karl Franz dog och frågat om de vet mer om familjen, och nu väntar jag på svar.

Vill du också DNA-testa dig? Beställ DNA-test här.