Systrar återförenade genom DNA

Systrar återförenade genom DNA

Collette Badger, 66, från Denver, Colorado, har alltid vetat att hon är adopterad. Hon kände sig olik sina föräldrar och ville finna sin biologiska familj och veta vem hon liknade. Efter flera misslyckade sökningar i arkiv och via domstol, bestämde hon att ett DNA-test skulle kunna vara hennes enda lösning. Slutligen var hennes 55-åriga sökning över. Tack vare hennes MyHeritage DNA-test och hjälp av Legacy Trees släktforskare, hittade Collette sin biologiska syster, Yvette, 75.

Colette flög till Tampa Bay, Florida för att träffa Yvette. Se deras känslomässiga berättelse och återförening här:

Collettes sökande efter biologisk familj

Collettes föräldrar gömde aldrig det faktum att hon var adopterad. De kunde till exempel säga, ”när vi fick dig” istället för ”när du föddes.” När hon var 10, minns Collette att hon gick genom sina föräldrars ägodelar och hittade sina adoptionshandlingar. Hon upptäckte att hennes födelsenamn var Noella, att hon hade ursprung i franska Kanada och vid tiden för hennes adoption hade hon tre äldre syskon, Philip,11; Yvette, 9 1/2; och Lorraine, 7.

biologiska familj

Collette vid 3-årsåldern med sina adoptivföräldrar och äldre bror. [Kredit: Collette Badger]

När Collette fyllde 18, bestämde hon sig för att det var dags att börja gräva djupare. Hon vände sig till en domare i Miami och bad om sina föräldrars namn eller foton. Domaren svarade otrevligt och sa: ”Dina föräldrar adopterade bort dig och så är det, nästa!”

Collette gav emellertid inte upp. Hon fortsatte att söka i 20-årsåldern och sedan i 40-årsåldern för att få tillgång till gamla dokument från sjukhuset där hon föddes samt dokument från den ursprungliga adoptionsbyrån.

Vid 65, föreslog Collettes goda vän, Holly, en ny lösning – MyHeritage DNA. Efter sex veckor kom resultaten tillbaka och tillsammans öppnade de dem. Collette var mållös – hon hade inga franska rötter men upptäckte att hon var 80% irländsk! Alla år hade hennes adoptivföräldrar försäkrat henne om att hon var fransk. Hennes föräldrar kallade henne Colette för att de ansåg att hon var fransk och hon fick lära sig att tala franska. Under högstadiet, gymnasiet och till och med universitetet tog hon lektioner i franska. Hon drömde till och med på franska!

Föreställ er min förvåning när jag upptäckte att jag var nästan 80% irländsk! Jag var helt förstörd efter att jag fick reda på att jag inte hade några franska rötter. ”Så jag är inte fransk? Ok, vad är jag då? ”Det lilla jag visste om mitt arv var nu helt fel. Det var det som gjorde att jag bestämde mig för att ta reda på var jag kom ifrån.

MyHeritage hänvisade Collette till Legacy Tree Genealogists som erbjuder genealogiska och DNA-forskningstjänster. Carolyn, från Legacy-teamet, blev Collettes projektledare. Tillsammans definierade de Collettes mål för att hitta hennes biologiska föräldrar och familj.

Bara några månader senare mottog Collette ett samtal från Carolyn, som förändrade hennes liv för alltid.

Carolyn ringde för att berätta för mig att hon hade tagit reda på min mors fulla födelsenamn – Noella St. Laurent. Jag grät och grät och visste att jag var namngiven efter min biologiska mamma. Dagarna gick, och jag fick mer och mer information från Legacy Tree. Förutom att få veta mer om mina föräldrar fick jag reda på att jag hade två syskon som fortfarande levde. Teamet från Legacy Tree Genealogists hittade exakt det jag hade bett om – de hittade min biologiska familj!

Colettes närmaste genetiska match på MyHeritage delade tillräckligt med DNA för att vara antingen en kusin, halvbrorson eller brorson. På grund av åldersskillnaden antog Carolyn att han var en brorson. Dessutom noterade han sin fars morföräldrar som Joseph St. Laurent (1916-1989) och Noella Roy (1922-2005).

Carolyn kunde sedan hitta Noella’s dödsruna. Noellas barn hette Phillip, Yvette och Loraine. Alla namn bekräftades med information från Collettes adoption – ålder, plats, yrke och mer.

biologiska familj

Från vänster, Yvette, Lorraine and Philip, [Kredit: Yvette Perry]

Med hjälp av andra genetiska matchningar och dokumentbaserad forskning hjälpte Carolyn Collette att fortsätta bygga sitt släktträd och förlängde hennes faderliga och moderna anor tillbaka tre generationer till franska Kanada. Hennes förfäder migrerade till franska Kanada från Irland under den stora potatis- hungersnöden. Slutligen fick den 80% irländska etniciteten i hennes MyHeritage DNA-resultat en mening.

Dessutom hade Carolyn ännu mer information om sin biologiska familj. Trots att hennes syster Loraine hade gått bort, levde Yvette och Philip fortfarande.

Collette väntade tills tiden var rätt för att ta kontakt. Hon samlade mod till sig och skapade första kontakten med en systerdotter, Lisa, och berättade för henne historien som adoptionsbyrån hade beskrivit och hoppades att hon skulle skicka vidare informationen till Collettes syskon.

Yvette upptäcker sin syster

Yvette kommer aldrig att glömma den dagen som Lisa kontaktade henne.

Lisa läste texten till mig, från den person som sa att han var barnet som man trodde hade dött för alla dessa år sedan. Eftersom jag inte hade sagt någon om min mammas sista graviditet och kom hem med tomma händer – inte mina barn eller några andra släktingar – visste jag att vi hade kommit på något.

Yvette berättar om sin upptäckt av sin syster.

Mina föräldrar och syskon bodde i Miami. Jag hade en bror ,18 månader äldre och en syster två år yngre än jag. När jag var 9, minns jag att min mamma var gravid. När tiden var inne åkte de till sjukhuset. När de kom hem hade de inte barnet med sig. Jag kommer ihåg att jag slog ut med mina armar och frågade ”Var är barnet?”

Yvette förklarar att hennes föräldrar var ganska strikta och hon ifrågasatte aldrig när de sa att henne baby-syster hade ”dött vid födseln”. Hon frågade aldrig och hon kunde inte komma ihåg något annat som sas om barnet. Livet fortsatte.

I efterhand, hade hon känt att något inte stod rätt till med situationen. Hon mindes inte att de hade gjort sig redo för barnet – spjälsäng, kläder och blöjor. Hon minns också att hon undrade varför det inte förekom någon form av ceremoni eller begravning. Trots att ingenting om detta nämndes igen, hade hon ibland tankar om barnet. Fanns hon där ute någonstans?

När Yvette blev äldre och hade fyra barn, tänkte hon mindre och mindre på det. Allt förändrades när hennes systerdotter, Lisa, tog kontakt för att bekräfta att hennes syster var faktiskt levde och var redo att träffas.

Collette och Yvette möts för första gången

Reunited: Collette meets her sister, Yvette, and her family for the first time.

Collette träffar sin syster Yvette och hennes familj för första gången. [Kredit: MyHeritage]

Efter fyra månaders kontakt via FaceTime, flög Colette till Tampa Bay för att träffa sin syster Yvette och hennes familj. Yvette väntade på flygplatsen för att möta sin syster.

De två kunde inte ha varit mer glada över att hitta varandra efter så många år.

Colette förklarar, ”Jag har nu två familjer. Jag älskar dem båda med hela mitt hjärta, men annorlunda – något som bara adopterade kan förstå.”

Både Colette och Yvette uttrycker sitt uppriktiga tack till både MyHeritage och Legacy Tree Genealogists för deras underbara arbete – en 55-årig dröm kom i uppfyllellse om att se en bild av sina biologiska föräldrar och att träffa systern som hon alltid hoppades fanns.

Legacy Tree Genealogists har stor erfarenhet av att hjälpa till att återförena familjer, både nutid och förfluten tid. De kan hjälpa dig att förstå dina DNA-matchningar och identifiera dina okända familjemedlemmar. Besök www.legacytree.com/myheritage för att få ett kostnadsfritt konsultations-samtal och få reda på exklusiva erbjudanden för MyHeritage-användare.