Vid 89 års ålder fann hon äntligen sin identitet och 3 syskon tack vare MyHeritage

Vid 89 års ålder fann hon äntligen sin identitet och 3 syskon tack vare MyHeritage

Vicenta Ruiz Oriol växte upp utan att riktigt veta vem hon var. Uppvuxen i ett barnhem i Alfaro, La Rioja, Spanien, visste hon ingenting om sina föräldrar eller hur hon kom att bo på institutionen; hon visste inte ens när eller var hon var född, eller om namnet på papperet var riktigt. Medan några av de andra barnen i hemmet hade turen att bli återtagna av familjemedlemmar eller bortadopterade, stannade Vicenta där tills hon var 7 år, då hon slutligen adopterades.

Tyvärr blev detta inte som hon hade hoppats. Snart förstod hon att familjen hade adopterat henne för att de skulle få gratis arbetskraft på fälten. Istället för den kärlek och tillhörighet hon längtade efter fick hon övergrepp, straff och hunger. Hon lämnade dom så fort hon kunde och bytte tillbaka sina efternamn till de hon hade haft på institutionen.

Vicenta as a young woman. Photo repaired, enhanced, and colorized by MyHeritage

Vicenta som ung kvinna. Foto reparerat, förbättrat och färglagt av MyHeritage

Vem var Vicenta? Vilka var hennes föräldrar? Skulle hon någonsin veta sin sanna identitet? Dessa frågor bar hon med sig när hon gick genom livet och blev mamma och sedan mormor. Till slut bestämde sig hennes dotter Pilar och barnbarnet Estrella för att ta saken i egna händer och göra allt som stod i deras makt för att avslöja sanningen – även när hela världen sa till dem att de inte skulle komma någon vart.

Det spanska tv-programmet ”Déjate Querer” (”Låt dig bli älskad”) tog sig an fallet, och när de kämpade för att lösa det kontaktade de MyHeritage för att få hjälp. Vår spanska marknadschef, släktforskaren Sonia Meza, gick in i forskningen och genom en komplex process med att bygga släktträd, gräva igenom historiska dokument och DNA-detektivarbete kunde hon koppla ihop punkterna. Tack vare hennes spektakulära arbete fick Vicenta reda på inte bara sin sanna identitet, utan hon återförenades också med flera familjemedlemmar, inklusive 3 halvsyskon!

Den mystiska DNA-matchningen

Forskningen började med en DNA-matchning. Vicenta hade tagit ett MyHeritage DNA-test tidigare och fick en 2,5 % DNA-matchning. Pilar och Estrella försökte nå ut till den här personen och började dela med sig av detaljer om familjen, men kunde inte få några svar. Så producenterna av Déjate Querer försökte hitta möjliga familjemedlemmar i Medina del Campo som de kunde bjuda in att ta ett DNA-test, men de lyckades inte. Vid det här laget stod det klart att släktforskning, inte bara DNA-matchning, skulle behövas för att lösa fallet.

Dejate Querer_Vicenta_aDN

Programmet Déjate Querer. Vicenta och hennes familj var med för att berätta sin historia och för att be om hjälp

Den 2,5 % DNA-matchning Vicenta hittade genom MyHeritage pekade på ett obestridligt familjeförhållande, även om det var en avlägsen sådan. Vicenta och hennes DNA-matchning delade en farfars- eller farfars farfarsförälder som kom från Medina del Campo i Valladolid.

Vicenta_Guerra Civil

Vicentas dokument på Hospicio de Valladolid från september 1933

Sonia samarbetade nära med familjen för att begära handlingar när utredningen gick framåt. För att uppnå deras mål var hon tvungen att bygga och dokumentera DNA-matchningens släktträd som sträckte sig 3 eller 4 generationer tillbaka, så att hon kunde avgöra vilka av deras förfäder som hade en ättling som vi skulle kunna kontakta och be att få göra ett DNA-test. Till slut hittade de en potentiell familjemedlem som gick med på att ta ett DNA-test, och resultaten indikerade en 8% matchning med Vicenta. Algoritmen förutspådde att den här matchningen kunde vara dotter till en gammelmoster. Det vill säga, en av denna persons morföräldrar kan vara Vicentas kusiner och syskon.

ADN Sobrina Nieta MyHeritage

DNA-matchningen på MyHeritage

Återförening med kusinerna 

Detta spännande fynd ledde till en återförening med Vicentas första kusiner, som ägde rum i oktober 2022 i Medina del Campo. Det var första gången i hela Vicentas liv som hon såg människor som hon delade en familjelikhet med.

Medina del campo ADN MyHeritage Vicenta

Vicenta Ruiz träffar sina kusiner, 22 Oktober, 2022

Detta möte gjorde Vicenta ännu mer beslutsam att gå till botten med sitt ursprung. Familjen hon hittade kunde ge lite mer information om vem som bodde var, men det behövdes mer forskning.

Även om det verkade som om det fanns en stor möjlighet att Vicentas föräldrar var från Bobadilla del Campo, behövde de avgöra vem som kunde ha varit Vicentas föräldrar. Historisk dokumentation var väsentlig för att undvika tvivel eller oklarheter.

De visste att en av ättlingarna till Pedro García Fraile och Petra Gómez Martín var en möjlig förälder till Vicenta. De behövde bara bestämma vem det kunde vara. För att starta processen byggde Sonia ut släktträdet och fastställde att Pedro och Petra hade fyra barn: Vicente, Anastasia, Ciriaca och Alvara.

Ättlingarna till Pedro García Fraile och Petra Gómez Martín på MyHeritage-släktträdet som vi konstruerade

Ättlingarna till Pedro García Fraile och Petra Gómez Martín på MyHeritage-släktträdet som vi konstruerade

De är syskon!

En annan överraskning väntade på dem bland tidningsarkiven. En tidning som publicerades 1933 publicerade en annons för en ”amma” i Bobadilla del Campo. Personen i fråga var 20 år gammal, singel och hade ammat i två månader. Läsarna uppmanades att kontakta Pedro García Fraile – Vicentas möjliga farfar – för mer information. Bingo!

bobadilla del campo - Vicenta - ADN

Ammans annons i tidningen. Periódico El Adelanto, 20 oktober 1933

Födelseattesten för Vicenta Ruiz, född Asunción García Gómez den 15 augusti 1933. Källa: Födelseregister, Bobadilla del Campo, Valladolid, Spanien

Födelseattesten för Vicenta Ruiz, född Asunción García Gómez den 15 augusti 1933. Källa: Födelseregister, Bobadilla del Campo, Valladolid, Spanien

Med en enkel uträkning verkar det som att ammans barn föddes i augusti 1933.

Med denna information var Sonia mycket nära säkerhet. Enligt en födelsebok Sonia hittade, födde Pedros dotter, Anastasia, ett barn den 17 augusti i Bobadilla del Campo, som heter Asunción. Anastasia fick en familj med fler barn, av vilka tre fortfarande lever. En av dem, Simeón, ville hjälpa Vicenta och hennes familj och gick med på att ta ett DNA-test. Den 15 december 2022 analyserades Simeóns kit, och dessa var resultaten: halvbror.

ADN_hermanos_Bobadilla del campo

Vicentas DNA-matchning med Simeón

Vid det här laget väntade hela familjen ivrigt på resultatet, och efter att de fått de spännande nyheterna kunde Vicenta uppfylla sin dröm: att omfamna sina syskon, Dionisia, Pedro och Simeón, 87, 82 och 73 år, boende i Madrid, Valladolid och Zamora. Den känslosamma återföreningen ägde rum i Bobadilla del Monte i Valladolid. Det fanns inte ett torrt öga i rummet.

Dionisia, Pedro och Simeón omfamnar Vicenta Ruiz, deras syster

Dionisia, Pedro och Simeón omfamnar Vicenta Ruiz, deras syster

Denna otroliga, efterlängtade återförening möjliggjordes tack vare en kombination av släktforskning, historiska dokument och flera MyHeritage DNA-tester… men framför allt, Vicentas dotter Pilars och barnbarnet Estrellas inspirerande beslutsamhet att inte lämna en sten ovänd och göra vad som krävdes för att uppfylla Vicentas livslånga dröm.

”Jag uppmuntrar alla att kämpa för sökandet efter sitt ursprung och ta ett MyHeritage DNA-test”, säger Pilar. ”Allt är möjligt, om det är ditt hjärtas sanna önskan. Alla dessa ansträngningar gav resultat till slut. En dröm som gick i uppfyllelse!”

Om du också har gjort en livsavgörande upptäckt via MyHeritage vill vi gärna höra om det! Dela det med oss via det här formuläret eller maila det till oss på historia@myheritage.com.