Nytt: Se dina DNA-matchningars genetiska grupper

Nytt: Se dina DNA-matchningars genetiska grupper

Vi är glada att meddela om ett tillägg till DNA-matchningar på MyHeritage – du kan nu jämföra dina genetiska grupper med dina DNA-matchningar.

I slutet av december 2020 introducerade vi genetiska grupper, en förbättring av vår etnicitetsuppskattning som ökar upplösningen av MyHeritage DNAs etniska uppdelning till 2 114 geografiska regioner. Sedan dess har vi arbetat med att förbättra funktionen och lägga till nya komponenter som har begärts av användare, och i januari 2021 släppte vi den första uppsättningen förbättringar av användargränssnittet.

Att jämföra de gemensamma genetiska egenskaperna hos dina DNA-matchningar är mycket användbart och kan hjälpa dig att ta reda på hur ni kan vara relaterade. Tidigare kunde du på sidan Granska DNA-matchning se etnicitetsuppskattningen av dina DNA-matchningar och se vilka etniciteter ni delar. Nu kan du gå ner ytterligare och se vilka genetiska grupper de tillhör och vilka ni har gemensamt.

Jämför era gemensamma etniciteter och genetiska grupper

Tidigare på sidan Granska matchning fanns det en gemensam etnicitetskomponent som visade din DNA-matchnings etnicitetsuppskattning med era gemensamma etniciteter markerade. Gemensam etnicitet är regioner där du och din DNA-matchning kan ha gemensamma förfäders ursprung, och att identifiera dem kan ge dig några ledtrådar om gemensamma förfäder.

Med den nya uppdateringen låter det här avsnittet på sidan dig nu jämföra dina genetiska gruppresultat utöver dina etnicitetsuppskattningar. Vi har organiserat den nya komponenten så att under jämförelsen mellan din DNA-matchnings etnicitetsuppskattning och din egen, hittar du en lista över genetiska grupper som du och din DNA-matchning tillhör. Etniciteter och genetiska grupper som är listade i fetstil är de som du har gemensamt med den matchning du för närvarande granskar.

Etniciteterna listas först, sorterade från högsta till lägsta enligt procentandelen av varje etnicitet i dina resultat. Sedan listas de genetiska grupperna: först de genetiska grupperna du delar, sorterade efter konfidensnivå; sedan de genetiska grupperna du har som din matchning inte har; och slutligen har de genetiska grupperna som din DNA-matchning har och du inte inte har.

Till höger hittar du ett dynamiskt avsnitt där du kan lära dig mer om etniciteter och genetiska grupper: en karta med en polygon som anger etnicitetens eller genetiska gruppens geografiska region och en beskrivning.

När du klickar på en av etniciteterna eller grupperna i listan uppdateras rutan till höger för att visa dess polygon på kartan och en mer detaljerad beskrivning.

Om du svävar över en genetisk grupp i listan ser du en verktygstips med beskrivningen av den gruppen och en indikation för de konfidensnivåer som du och DNA-matchningen har för den genetiska gruppen.

Det finns tre konfidensnivåer: låg, medium och hög, baserat på kvaliteten och kvantiteten för de segment som delas med de genetiska data som representerar varje grupp.

Klicka på etniciteten eller gruppen för att se den fullständiga beskrivningen, eller välj “Läs mer” för att se ytterligare information för den specifika etniciteten eller genetiska gruppen.

Som standard ser du DNA-matchningens fullständiga resultat för etnicitetsuppskattning och genetiska grupper tillsammans med dina, så att du kan jämföra dem själv. Om du föredrar att endast se de etniciteter och genetiska grupper som ni har gemensamt kan du klicka på knappen ”Endast delad” längst upp till höger.

Hur hjälper gemensamma genetiska grupper till i släktforskningen?

Att jämföra dina genetiska grupper med dina DNA-matchningars genetiska grupper kan hjälpa dig på flera sätt.

Som nämnts ovan kan granskning av genetiska egenskaper som du delar med din matchning hjälpa dig att avgöra hur de kan relateras till dig. Till exempel, om du vet att din mamma har skandinaviskt arv medan din pappas sida mestadels kommer från Grekland och södra Europa, kan skandinavisk etnicitet indikera att matchen är relaterad till dig via din mors sida.

Genetiska grupper hjälper dig att dyka in djupare. Vad händer om både din mamma och din pappa är från Skandinavien? I så fall skulle det inte hjälpa dig att veta att din DNA-matchning har en viss skandinavisk etnicitet. Men om din mors familj var från Danmark och din pappa från östra Sverige, och du och din DNA-matchning delar den genetiska gruppen som heter Danmark (Nordregionen) – kan det tyda på att du kan vara släkt genom din mors sida.

Om du tar detta ännu längre, om du vet att din mormor var från Svendborg och din morfar var från norra Danmark, kunde denna gemensamma genetiska grupp indikera att er gemensamma förfader är på din morfars sida – vilket avsevärt minskar möjligheterna.

Vem kan se gemensamma etniciteter och genetiska grupper?

Gemensam etnicitet och genetiska grupper är en premiumfunktion som kräver en betald MyHeritage-plan (Komplett, Premium eller PremiumPlus). Användare utan MyHeritage-abonnemang kommer inte att kunna se det här avsnittet på sidan Granska DNA-matchning. Användare som laddar upp sin råa DNA-data från en annan testtjänst till MyHeritage kan betala en engångsavgift på 29 USD per kit för att låsa upp alla avancerade DNA-funktioner som erbjuds på MyHeritage, inklusive gemenamma etniciteter och genetiska grupper. Läs mer om våra abonnemang.

Om du inte vill att dina DNA-matchningar ska se dina etnicitetsresultat eller genetiska grupper, kan du stänga av den här funktionen via sidan ”Min integritet” på ”Mina DNA-inställningar”. Bocka av kryssrutan ”Tillåt att mina DNA-matchningar visar min etnicitetsuppskattning och genetiska grupper”.

Slutsats

Att jämföra de gemensamma genetiska egenskaperna hos dina DNA-matchningar kan hjälpa dig att räkna ut hur ni kan vara relaterade. Tidigare kunde du på sidan Granska DNA-matchning se etnicitetsuppskattningen av dina DNA-matchningar och se vilka etniciteter ni delar. Nu kan du gå in djupare och se vilka genetiska grupper de tillhör och vilka ni har gemensamt. Detta kan hjälpa dig att få ytterligare inblick i era relationer med dina matchningar, lära dig mer om dina rötter och kanske till och med öppna tidigare låsta dörrar i din släktforskning.