Vad en morfar har att säga sina barnbarn på sin dödsbädd

Vad en morfar har att säga sina barnbarn på sin dödsbädd

Månaderna innan den irländske mannen James Flanagan avled skrev han ett brev med sitt livs visdomsord till sina fem barnbarn. Rörd av brevet, tyckte deras mamma att det var värt att dela brevet med omvärlden.

Foto: Sébastien Wiertz

Foto: Sébastien Wiertz

Detta är brevet:

Kära Ryan, Conor, Brendan, Charlie och Mary Catherine,

Min kloka dotter Rachel uppmanade mig att skriva ner några visdomsord till er, om de viktigaste sakerna som livet har lärt mig.

1. Var och en av er är underbara gudsgåvor, både till er familj och hela världen. Glöm aldrig det, speciellt när de kalla vindarna av tvivel och missmod blåser i ert liv.

2. Var inte rädd… för någon eller något när det gäller att leva livet fullt ut. Jaga dina drömmar och ambitioner, oavsett hur ”konstiga” eller svåråtkomliga de verkar vara. Allt för många människor gör inte det för att de är rädda för vad andra kommer att tycka och tänka. Kom ihåg att om de inte ger er kycklingsoppa när ni är sjuka eller står vid er sida när ni har problem, är de obetydliga. Undvik sura pessimister som lyssnar när ni berättar om era drömmar för att sedan säga: ”Ja, men tänk om …”, ”det kommer aldrig fungera…”. Gör det bara. Det värsta i livet är att titta tillbaka i backspegeln och säga: ”Jag önskar att jag hade, men jag vågade inte”. Ta risker, gör misstag.

3. Alla i världen är bara vanliga människor. Vissa människor kan bära vackra hattar, ha stora titlar eller få (tillfällig) makt och vill övertyga dig om att de står över resten av oss. Men de har samma tvivel, rädsla och förhoppningar som oss andra: de äter, dricker, sover och fiser precis som vi. Koppla bort tvivlet, men var försiktig och noga med hur ni göra detta.

4. Gör en lista över saker ni vill göra: resa, lära sig saker, bemästra ett språk, träffa någon speciell. Gör listan omfattande och lång och se till att ni kan stryka över något varje år. Säg inte ”Jag gör det i morgon”, eller nästa månad, eller år. Det finns inte alltid en morgondag. Och den bästa tiden att börja göra något är inte i morgon, utan nu.

5. Lev enligt det irländska ordspråket: ”Moi an olge agus tiocfaidh sí ”, vilket betyder ”hylla barnet och de kommer att blomstra”.

6. Var snäll och gör ditt bästa för att hjälpa andra – särskilt de svaga, de rädda, och barn. Alla bär på sitt eget lidande och behöver vårt medlidande.

7. Anslut dig inte till armén eller någon annan organisation som utbildar dig i att döda. Krig är dåligt. Alla krig startas av gamla män som tvingar unga män att hata och döda varandra. De gamla männen överlever, och, precis som kriget började – med penna och papper – slutar det på samma vis. Så många goda och oskyldiga människor dör. Om krig är så bra och ädelt, varför är de som bestämmer att det ska bli krig inte med och slåss?

8. Läs böcker, så många ni kan. De är en fantastisk källa till glädje, vishet och inspiration. De behöver inga batterier eller anslutning, ni kan ta med dem överallt.

10. Res, speciellt när ni fortfarande är unga. Vänta inte till att ni har ”tillräckligt” med pengar eller den ”rätta tiden”. Det existerar inte. Förnya ert pass nu.

11. Välj yrke utefter vad ni verkligen tycker om att göra. Självklart kommer det att finnas nackdelar med det ni väljer, men ett jobb ska skapa glädje. Akta er för att ta ett jobb enbart för pengarna – det kommer att lamslå er själ.

12. Skrik inte. Det hjälper inte och skadar er själva och andra. Varje gång jag har skrikit, har jag misslyckats.

13. Hålla alltid er löften till barn. Säg inte ”vi får se” när ni menar ”nej”. Barn förväntar sig sanningen; ge dem det med kärlek och vänlighet.

14. Säg inte att ni älskar någon om ni inte menar det.

15. Lev i harmoni med naturen. Gå ut i skogen, i bergen, till havet och öknen. Det är viktigt för er själ.

16. Besök Irland. Här finns våra rötter och släkten är född här – särskilt väster ut i: Roscommon, Clare och Kerry.

17. Krama människor ni älskar. Berätta för dem hur mycket de betyder för er. Gör det nu, innan det är för sent.

18. Var tacksam. Det finns ett irländskt ordspråk som lyder ”Det här är en dag i våra liv som aldrig kommer igen”. Ha detta i åtanke varje dag.

Vad tycker du? Vilka visdomsord skulle du vilja dela med dig av till dina barnbarn?

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

 • Eva Fält Gustavsson

  april 28, 2014

  Krama människor ni älskar. Berätta för dem hur mycket de betyder för er. Gör det nu, innan det är för sent.

  Detta skulle vi alla behöva göra. Om morgondagen vet vi ingenting!

 • Vivi-Anne Stenberg

  juli 15, 2014

  Klokt, vackert och känslomässigt!

 • Vivi-Anne Stenberg

  juli 15, 2014

  Lär dig av livet- dela de goda kunskaperna med andra. Tala om för dina kära att du älskar dem. Lev så du slipper skämmas för morgondagen!

 • agneta gustafsson

  januari 3, 2015

  Mycket klokt o vackert nedtecknat.Skall be mim Mor som är 92 år nedteckna sina tankar till oss.