Har du en olympier i släkten?

Har du en olympier i släkten?
Ett amerikanskt frimärke visar en olympisk löpare från OS 1932.

Ett amerikanskt frimärke visar en olympisk löpare från OS 1932.

Om ungefär tre veckor börjar de olympiska sommarspelen (OS) i London.

Nedräkningen till sommarens evenemang började redan 2008 vid avslutningsceremonin i Beijing, när den olympiska flaggan överlämnades från Beijings borgmästare till Londons borgmästare.

I år är det även ett stort år för oss svenskar eftersom det är 100 år sedan som Stockholm stod som värd för de olympiska sommar- spelen. Då deltog 28 nationer i 102 grenar i 15 sporter. I år deltar 197 länder i 302 grenar i 26 sporter. De olympiska spelen erbjuder en möjlighet att minnas stora ögonblick från det förflutna som exempelvis vid spelen i Berlin 1936 när Jesse Owens vann fyra guldmedaljer. Eller när Michael Johnson vann både 200 meter och 400 meter i Atlanta i USA.

Vi kunde inte låta bli att söka dokument relaterade till de olympiska spelen i vår nya släkthistoriska sökmotor: SuperSearch. Vid vår sökning gjorde vi några intressanta upptäkter. Bland annat hittade vi en student i Kansas statsuniversitets årsbok från 1988 vars ambition var att vinna en guldmedalj i OS 1988. Han berättade om hans tankar kring hans ambition att kvalificera sig till OS 1984.

I SuperSearch kan du på egen hand söka på de olympiska spelen eller andra sökord som kan leda till mer information om din släkthistoria.

I takt med att spelen närmar sig är vi intresserade av att höra mer om dina personliga OS-berättelser. Har du tävlat? Har du några olympier i ditt släktträd? Om inte, varför inte göra en snabb SuperSearch och se vad du upptäcker.

Fynd från SuperSearch

Fynd från SuperSearch

Berätta om dina upptäckter i kommentarsfältet nedan eller skicka dina upptäckter till sara@myheritage.com.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Niklas Lindberg

    juli 3, 2012

    Jag har några olympier som jag är släkt med.
    Den mest aktuella är min 4-männing Malin Wong som i år tog OS-guld i hockey och spelar i Svenska U18 landslaget. Länkar;

    Sen har jag även lite längre tillbaka en släkting som tävlade i OS 1960 i hästsport som hette Yngve Viebke. Länk;

    Min morfars bror; Karl-Johan Wong, var uttagen till OS-truppen för brottning i OS i Helsingfors 1952, men då var skadad och inte kunde vara med. (men han tog 2 guld och 2 silver i EM).

  • Håkan Allinger

    juli 30, 2012

    Ruben Allinger, 1891 – 1979, medverkade i Sveriges Olympialag
    i ishockey 1924 i Frankrike. Sverige blev 4:e lag.
    Ruben är fader till Håkan, Bengt, Åke och Jan-Anders som alla
    spelat i IFK Tumba. Ruben hade även 3 döttrar.

    • Sara

      augusti 1, 2012

      Hej Håkan,

      du har en äkta idrottare i din släkt. Jag ska ta en titt och se om jag kan hitta något intressant om honom i SuperSearch.

      / Sara

  • Emma

    januari 12, 2013

    Har inte sett den här artikeln tidigare. Jag har ingen Olympier längre bak i släkten men min kusin tog OS-guld i Aten 2004 i höjdhopp.