Hur påverkar våra anfäders liv oss?

Hur påverkar våra anfäders liv oss?

Härom veckan besökte jag Stockholms stadsarkiv. Jag ville försöka ta reda på mer om omständigheterna kring mina farföräldrars emigration till Sverige. Hur hade de tagit sig till landet? Var hade de bott under den första tiden när de precis kommit hit? Listan med frågor kan göras längre. Farfar kom från Italien och farmor från Finland. Besöket på arkivet fick mig att börja fundera på hur deras livsval påverkat mitt liv.

Våra anfäders påverkan på vårt liv.

Tänk om de aldrig hade rest till just Sverige, utan valt ett annat land. Hur hade deras liv sett ut då? Tänk om farmor och farfar aldrig hade träffats och gift sig. Hur hade mitt liv då sett ut? Och så vidare.

Besöket på arkivet väckte även frågor om hur deras liv sett ut innan de rest till Sverige. Jag började tänka i banor av hur stor inverkan deras upplevelser haft på deras liv, och i förlängningen på deras sons liv, min far. Och hur har det i förlängningen påverkat mig? Det är ju frågor som jag aldrig kommer att få svar på, utan jag kan bara fantisera och spekulera om det arv som de har efterlämnat.

Hur tror du att dina anfäders livsval och öden har påverkat ditt liv? Dela gärna dina egna reflektioner om detta i kommentarsfältet nedan.