Lukter som skapar nostalgi

Lukter som skapar nostalgi

Nostalgi är definierad som sentimentalitet om det förflutna, oftast om en tid eller plats som man minns med glada personliga associationer.

Ordet nostalgi kommer från en kombination av två grekiska ord: νόστος (nóstos) som betyder ”hemkomst”. Och: ἄλγος (álgos) som betyder ”smärta, värk”.

Det tillskrevs av en medicinare på 1700-talet som beskrev det som den oro som visades av schweiziska legosoldater som stred långt hemifrån.

Det kan framkallas av många olika associationer. Minnen kan röras till liv när man tittar på gamla fotografier på personer och platser eller när man lyssnar på en låt som tar dig tillbaka till den första gången du hörde den eller smakade på något som du åt när du var barn.

Professor Barry Smith som är expert på sensorisk säger att: ”lukt, mer än något annat sinne, kan väcka till liv kraftfulla, emotionella minnen. Hela scener av människor, platser och saker kan väckas till liv igen genom en antydan till en sedan länge glömd lukt”.

“Oavsett om det är en semester vid kusten, ett besök på ett nöjesfält eller en solig promenad i skogen eller lukten av en specifik doft kan helt plötsligt för oss tillbaka dit”.

Enligt en brittisk studie med över 2 000 vuxna, som nyligen publicerades i tidningen Daily Mail, är vissa lukter mer troliga att utlösa nostalgiska minnen än andra. Studien presenterade de fyrtio populäraste lukterna som väcker starka känslor bland britterna när de luktade på den igen.

De tio populäraste lukterna som utlöser flest nostalgiska minnen från skoltiden, semestrar och nära och kära är: solkräm, tuggummi, fish & chips, nyklippt gräs, sockervadd och regn på varm asfalt.

Lavendel och pepparmint visade sig mest troligt att väcka minnen av mor- och farmödrar. Medan doften av bensin, gamla skjul och parfymen Old Spice är mest troligt att framkalla minnen av mor- och farfäder.

Vilka lukter gör dig nostalgisk? Vilka lukter förknippar du med din barndom?

Taggar:

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

 • agneta gustafsson

  juni 18, 2014

  Palmolive-tvål……Tänker på morfar då.
  Luktärtor…..Min Mamma
  Vita trädgårdsrosor…..Min mormor
  Nysågat trävirke….Min Pappa