Postorder-bebisar: Den bisarra historien om barn som skickades med posten

Postorder-bebisar: Den bisarra historien om barn som skickades med posten

Jul är en hektisk tid för posttjänster över hela världen: Överallt människor som beställer och skickar kort och presenter. Här på MyHeritage är Cyber Monday MyHeritage DNA-försäljningen i full gång, och vi erbjuder gratis frakt på 2+ barn … kit! Vi menar kit.

Men tänk, skulle det inte vara fantastiskt om du kunde få barnbarnen skickade till dig som julklapp istället?

People and the Post, posthistoria från Smithsonian’s postnational-museum

People and the Post, posthistoria från Smithsonian’s postnational-museum

Tro`t eller ej, under en kort period på 6 år, var det möjligt att skicka en bebis eller ett litet barn via den amerikanska posttjänsten!

Frakta barnen till mormor

USAs postservice introducerade paketpost år 1913. Innan dess skulle alla paket som skickades med posten väga 1,8 kg eller mindre. När pakettjänsten påbörjades kunde människor nu skicka allt under 23 kg.

Det tog inte lång tid att inse att det var billigare att skicka bebisar och små barn på posten än att köpa tågbiljetter. 1913 skickades det första barnet med posten: 8 månader gamla James Beagle, som vägde 7 kg, skickades från Glen Este, Ohio till sin mormors hem i Batavia, några mil bort. Föräldrarna betalade 15 cent för porto och 50$ för försäkring.

Man kan tycka att tanken på bebisar som packas in i lådor och kastas upp på baksidan av en lastbil är störande, men det var inte riktigt så! Spädbarn och barn som skickades med posten blev burna eller hade en medföljare längs vägen.

Ett barn gjorde en resa med järnvägsposten: 5-åriga May Pierstorff skickades från Grangeville till Lewiston, Idaho, för att besöka sin mormor den 19 februari 1914. May befann sig precis under viktgränsen med sina 22 kg, och hennes föräldrar insåg att det skulle vara billigare att skicka henne med posten än att köpa henne en tågbiljett. De fäste portot – 53 cent i paketstämplar – på Mays kappa, och hon reste i tågets postvagn hela vägen till Lewiston. Hon levererades personligen till sin mormors hem av Leonard Mochel, postvaktmästaren som då var i tjänst.

May Pierstoff. Kredit: Postmuseet

May Pierstoff. Kredit: Postmuseet

Vissa barn skickades ganska långt. Edna Neff, 6 år, skickades 1150 km från Pensacola, Florida till Christiansberg, Virginia, där hennes far bodde.

Bebis på postorder

Det fanns till och med ett fall där en man från Georgien försökte få ett barn skickat till sig för adoption. En artikel publicerades i The New York Times, i januari 1913, där det konstaterades att generalpostdirektören hade mottagit ett brev från denna man som ville ha råd om ”specifikationer för inpackning, så att den (bebisen) skulle uppfylla bestämmelserna och tillåtas leverans med paketpost, eftersom expressföretaget hanterar frakten för grovt.”

Ett urklipp från NYT från brevet som skickades till generalpostdirektören

Ett urklipp från NYT från brevet som skickades till generalpostdirektören

Det verkar som om det fanns tvivel om lagligheten med att frakta människor redan 1913, men 1920 beslutade generalpostdirektören äntligen en gång för alla att barn inte får skickas via posten. Ända sedan dess har spädbarn och småbarn varit tvungna att åka tåg, flyg eller buss tillsammans med alla andra!

Då den korta historiken med att frakta barn på posten kan verka försumlig eller rent av grym, förklarar Jenny Lynch, USAs posthistoriker, att det faktiskt var ett tecken på hur mycket landsbygdssamhällen litade på lokala postarbetare.

”Postbärare var betrodda tjänare, och det bevisar detta,” sa hon till Smithsonian.com. ”Det finns berättelser om lantbärare som levererar barn och tar hand om sjuka. Till och med nu räddar de liv, eftersom de ibland är de enda personer som besöker ett avlägset hushåll varje dag.”

Skulle du lita på din lokala brevbärare med ett sådant värdefullt paket? Berätta i kommentarerna!

Skulle du lita på din lokala brevbärare med ett sådant värdefullt paket? Berätta i kommentarerna!