Släktens gamla möbler

Släktens gamla möbler

Möbler är ibland en del av vårt släktarv. En specifik möbel kan representera en bit av vår släkthistoria.

Möbeln kan vara ett bord som ärvts från mormors mor och som har funnits i släkten i flera generationer, eller något liknande. En sådan möbel betyder ofta väldigt mycket för oss. Och ofta har en ärvd möbel en extra speciell plats i ens hem.

Ivars gamla bord

Ivars gamla bord

Det beror förstås på den historia som finns att hämta hos just den möbeln. Man kanske vet om hur och var den tillverkades, vilket gör att man känner en extra stark koppling till just den.

I mitt föräldrahem finns det ett vackert gammalt skrivbord som ärvts från en släkting. Vi vet att bordet en gång i tiden tillhörde en man vid namn Ivar och att bordet har funnits i släktens ägor i ett par generationer.

Min kollega har en vacker berättelse om en ärvd möbel. En släkting till henne korsade Atlanten, med sig hade han två fåtöljer. En av dessa finns numera i min kollegas hem och hennes dotter sitter på den mer eller mindre dagligen. Enligt min kollega är detta en mycket häftig upplevelse, att hennes dotter använder sig av en möbel som en gång tillhörde en av hennes släktingar!

Har du en ärvd möbel i ditt hem? Berätta för oss i kommentarerna nedan.