Två av världens bästa fotbollsspelare är släkt

Två av världens bästa fotbollsspelare är släkt
Femmänningarna Lionel Messi och Bojan Krkić

Femmänningarna Bojan Krkić och Lionel Messi

I ett tidigare blogginlägg frågade jag om du är släkt med någon känd person. I dagens blogginlägg kan du läsa om två kända personer som är släkt med varandra. Det är den argentinske fotbollsspelaren Lionel Messi och den spanska spelaren Bojan Krkić som är släktingar.

De båda spelarna har spelat för samma spanska fotbollsklubb: FC Barcelona. Messi anses vara en av världens bästa fotbollsspelare. Och Bojan Krkić, vars far ursprungligen kommer från Serbien spås även han en lysande framtid som fotbollsproffs. Men de har mer gemensamt än att de båda är briljanta fotbollsspelare.  De är som sagt släkt!

Messi, vars släkt delvis härstammar från Spanien, bodde tills att han var 13 år i Argentina. Men flyttade därefter, tillsammans med sin familj ”tillbaka” till Spanien för att redan då börja spela för FC Barcelona.

De två fotbollsikonerna är femmänningar. Släkten härstammar delvis från Spanien men Messis farmor gifte sig senare med en argentinsk man och flyttade till Sydamerika. Mariano Perez Miralles och Teresa Llobera Minguet fick två pojkar på 1800-talet. Ramon Perez Llober (född 1859), som är Lionel Messis farmors farfar, och Goncal Perez Llobera (1868), som är Bojan Krkićs morfars morfar. De två släktingarna till Messi och Krkić var alltså bröder vilket gör duon till femmänningar.

Femmänningar

Vad är släktbandet mellan två personer som är femmänningar eller pyssling som det även kan kallas? Femmänning är som namnet antyder en släkting i femte led. Vilket betyder att de personer som är släkt är barnbarns barnbarns barn till en gemensam ana. Det går i ordningen syskon, kusin, syssling, brylling och femmänning.

De två fotbollsspelarna Messi och Krkić är alltså inte nära besläktade men att de delar samma talang och att de dessutom har spelat fotboll tillsammans tycker jag är ganska uppseendeväckande. Vad tycker du? Dela med dig på vår Facebooklogg eller Twitter.