Bryr sig släktforskare om familjeartefakter?

Bryr sig släktforskare om familjeartefakter?

Detta är ett gästinlägg av Joy Shivar, ägare till JustaJoy.com – en webbplats som liknar en anslagstavla, där man kan söka på efternamn, som används av antikhandlare och andra, för att nå ut till familjemedlemmar. Med tusentals orginalobjekt som är associerade med mer än 100.000 efternamn, har JustaJoy blivit störst i världen med att matcha antikviteter och artefakter med de ursprungliga familjerna. Joys bakgrund som livstids antiksamlare och återförsäljare, gör henne unikt kvalificerad för detta projekt. Hon beskriver sin hemsida som ”Antikjakt i släktträdet” och älskar när matchningar sker.

Bryr sig släktforskare om familjeartefakter? Det spontana svaret är ja och nej. Jag har träffat människor som skulle gå hundra mil om det var nödvändigt, bara för att få en möjlighet att hålla eller äga ett objekt som tillhört en förfader, medan andra helt enkelt skulle slänga bort alla dessa ”gamla grejor”.

Det finns ett skämt om att antikhandlare köper ”skräp” men säljer ”fina antikviteter.” Kanske har det att göra med hur man ser på saker, men jag tror att det går lite djupare än så.

Efter att i många år ha studerat, hur antika saker berör en del människor, har jag kommit fram till en teori som jag kallar ”DNA-minne”. I antikvärlden kan man se att olika kunder lockas till en mängd olika föremål. En dam ser skönheten i en handgjord filt, medan en annan är dragen till böcker, vintagekläder eller gamla verktyg.

Jag har sett män vidröra en musköt från den koloniala tidsperioden, med sådan vördnad att det var lätt att se att de ”kände” något speciellt för geväret.

DNA-minnet kan förklara varför vissa människor dras till en typ av antikviteter, till exempel konst och silver, medan andra dras till mer primitiva objekt. Jag har även förstått att om människor inte hade känt någonting för gamla saker, skulle antikindustrin helt enkelt inte existera.

Men antikindustrin finns. I nästan varenda stad kan man hitta antikaffärer, utställningar och evenemang. Var och en av dessa visar upp saker som andra inte har, och olika återförsäljare har olika specialiteter. Allt från antika tidningar till souvenirer från världsutställningar finns och många av dessa föremål kan identifieras.

Familjereliker kan försvinna från familjer på många sätt. Änkor eller änklingar från andra eller tredje äktenskap har kanske inte den kunskap som krävs för att identifiera saker på rätt sätt. Konkurs och skilsmässor kan också leda till att dyrbara artefakter blir ”föräldralösa arvegods”. Men de största `syndarna`, har vi funnit, är fastighetsförvaltare.

Ofta överväldigade av massiva samlingar som ska distribueras och dessutom belastade med ett medföljande domstolsdokument, kommer en förvaltare ofta att förlora den stora generationsbilden. De hinner inte oroa sig för småsaker, såsom fotoalbum eller familjebiblar, när de har en fastighet på 250.000 $ som ska delas upp!

Resultatet har blivit att nästan alla antikaffärer innehar föremål som är familjerelaterade. Ofta kan datum och tillhörande plats bestämmas. Dessa objekt har många former. Brev, regimentsbilder, hundetiketter, dukar, konst, handgjorda signerade möbler och klockor, inristat silver och guld, reklamobjekt av alla slag, äktenskapslicenser, bilder på barn, årsböcker, troféer, pokaler, affischer som efterlyser någon, domstolsdokument, handarbeten, och mycket, mycket mer, kan hittas.

Vi får ibland höra: ”Men jag har redan allt från min familj”, och vi svarar att det är inte möjligt. Vi har funnit att släktforskare regelbundet underskattar det massiva sortimentet av objekt som finns tillgänglig. Eftersom de flesta familjerelaterade artefakter har verkligt värde, är de sällan förstörda, utan de har bara gått från samlare till samlare.

Och vi kan också med all säkerhet säga, att eftersom dessa saker återställs till kärleksfulla familjer, medför det en känsla av lycka som få andra saker kan ge – inte bara för familjerna, utan även för den person som gjorde restaureringen möjlig.

Ett exempel är berättelsen om två JustaJoy-medlemmar, Bruce Weekley (Columbus, North Carolina) och Luella Taylor (Denton, Texas).

Bruce, en antikhandlare som specialiserat sig på historiska papper, bilder och vykort, gick med i JustaJoy så fort han hörde om det, år 2012, och började lägga ut fantastiskt material som inkluderade föremål som var daterade till innan amerikanska inbördeskriget.

Ett av inläggen som Bruce skrev, beskrev en affärsjournal från 1856 hos en allmänvarubutik i Shelby, NC.

Affärsjournalen som Bruce inhandlade

Affärsjournalen som Bruce inhandlade

Han köpte journalen på en antikauktion nära Shelby, publicerade den på JustaJoy och noterade alla namn han kunde hitta. Butiken var byggd och ägd av Charles C. Durham, Luellas farfars farfars farfar.

”När boken anlände grät jag,” skrev Luella. ”Bara att hålla något i handen som är över 150 år gammalt och som han har hållit i …” Luella har planer på att överföra boken till sina barnbarn för att ”göra historien en levande studie för dem”.

Luellas farfar

Luellas farfar

”En bokjournal som korsar sju generationer – inget dåligt arbete”, sa Bruce när han hörde om hennes planer. ”Jag är så glad över att ha varit en del av det.”

Det finns många fler liknande händelser på webbplatsens ”Happy Stories”-sida.

Möjligheten att upptäcka familjeobjekt, är belöningen för alla dessa år av forskning, och kan göra släktforskning till ett påtagligt projekt, vilket är glädjande för många kommande generationer. Det här är skattejakt i allra högsta grad!