Under årens lopp har vi presenterat många otroliga historier från MyHeritage användare som har gjort släktforskningsupptäckter. Några har funnit bilder eller minnessaker av sina nära och kära, andra har återfått kontakt med sedan länge försvunna släktmedlemmar eller återförenats med helt okända släktingar! Vi har samlat några av deras bästa råd, för att hjälpa dig med din släktforskning, oavsett vilket skede av din forskning du är i just nu. Kom igång. Ange namnen på de personer du känner och den information du har. Arbeta sedan bakåt mot det okända.
Prata med levande äldre släktingar. Tala med din familj: föräldrar, morföräldrar, kusiner och syskon. Särskilt med alla dina äldre släktingar för att ta reda på om deras liv och vad de minns. Vänta inte tills dina föräldrar eller morföräldrar är för gamla för att komma ihåg eller inte längre lever.
Var djärv. Våga ställ alla de frågor du kommer att tänka på, även obekväma sådana. Låt inte ett kort ja eller nej svar avsluta diskussionen. Gräv djupare.
Var organiserad. Ta kopior av alla dokument och foton du kan hitta. Spela upp allt. Det är viktigt att göra konsekventa logiska anteckningar och att hålla register över alla kontakter (samtal, telefonsamtal, e-post, etc.) och upptäckter, med datum.
Ta intresse för ditt efternamn. Ditt efternamn kan avslöja ditt ursprung. Leta upp de platser där familjemedlemmar är födda. Du kommer att upptäcka ny information om din familj och de platser och tider där de bodde.
Gå vidare med bilder. Titta på baksidan av alla bilder för att se om något är skrivet. Ta ut foton från sina ramar för att inspektera dem. Du kanske hittar en annan bild bak i ramen. Ta bilder med dig när du intervjuar anhöriga för att lära dig mer om de personer som avbildats. Bilder rör ofta upp alla typer av glömda minnen.
Ta en chans. Tveka inte att kontakta MyHeritage användare genom Smarta Matches. Det resulterar ofta i en stor mängd värdefull information, bilder eller intressanta gamla familjehistorier. Sådana kontakter kan också skapa underbara vänskaper med avlägsna släktingar.
Döm inte dina förfäder alltför hårt. Tiderna var annorlunda, och de måste ha haft sina skäl för att ha levt det liv de gjorde.
Ha ett öppet sinne. Var beredd på att hitta saker som motsäger vad du trodde du visste eller hade fått höra tidigare.
Var lyhörd. Var känslig och dölj berättelser du upptäcker som kan skada levande familjemedlemmar.
Be om hjälp. Fråga andra släktforskare att dela sin forskning, för att ge dig en utgångspunkt. Be dem om tips.
Dra inte förhastade slutsatser. Se till att kontrollera allt du kan med andra familjemedlemmar.
Lita på andra, men kontrollera. Tro inte automatiskt på allt du läser. Människor ansluter individer till sitt släktträd med de bästa avsikter, men det är inte alltid korrekt. Lyssna på andras forskning men se till att det verkar rimligt och hitta dokumentation för att stödja det. Kontrollera gamla folkräkningar och invandringsposter som kan avslöja fel information och avslöja okända släktingar som inte nämns.
Kontrollera datum. Se upp för datumordning (dag/månad jämfört med månad/dag), beroende på var dina förfäder bodde. Se till att datumen är rimliga. Till exempel, tänk på hur du kopplar en kvinna med ett barn om kvinnan var i 60-årsåldern eller äldre när barnet föddes.
Läs mer om det historiska sammanhanget. Händelser som naturkatastrofer, krig, svält och politisk oro har ofta varit en anledning till att flytta. Tänk dig till exempel vad som hände med familjemedlemmar när Napoleon invaderade större delen av Europa, eller om personer i din familj dog av kolera eller andra hemska sjukdomar på den tiden. Hur överlevde dina förfäder?
Gör en sammanfattning. Kontrollera informationen du tidigare har samlat då och då. Ibland kan nya fynd och nya detaljer ge mer stöd åt något du redan har lärt dig, men inte kunde vara säker på vid den tidigare tidpunkten.
Var beständig. Håll ut och ge aldrig upp.
Ha tålamod. Släktforskning är en aldrig sinande process. Bli inte frustrerad om du inte hittar det du letar efter i en viss uppsättning poster eller om du inte snabbt gör ett genombrott. Man vet aldrig när nästa fynd upptäcks. Även minsta detalj kan leda till nya spännande riktningar.
Dela med dig av din släkthistoria. Dela med dig med andra familjemedlemmar. De kan kontinuerligt hjälpa dig lägga till nya namn och bilder till ditt släktträd. Ibland är allt du behöver ett nytt par ögon att se över saker.
Hjälp andra. Hjälp andra med sin forskning. De kommer att vara evigt tacksamma för hjälpen. Framför allt, njut! Njut av resan med alla dess vändningar. Omfamna din familjs arv vad än det visar sig vara. Vad är ditt bästa släktforskningsråd? Låt oss veta i kommentarerna nedan!