Gästblogg: De 3 K:na: Tips Om Hur Du Bäst Organiserar Ärvd Forskningsmatterial

Gästblogg: De 3 K:na: Tips Om Hur Du Bäst Organiserar Ärvd Forskningsmatterial

Detta är ett gästinlägg av Kate Eakman, släktforskare på Legacy Tree Geneologist, en ut av MyHeritages rekommenderade forskningspartners. Kate har en masters i historia och älskar att hjälpa folk med deras släktforskning. Hennes kreativa sätt att tänka gör att hon hittar väll gömda detaljer i personers förfäders liv.

Du har ärvt din mormors, kusins eller kanske farbrors släktforskning, eftersom de har hört att du är intresserad av släktforskning. Nu kanske du undrar vad du ska göra med det.

Här är tre enkla steg som visar hur du ska integrera deras forskning med din egna.

1. Klassificera
Titta på varje sida.
• Vad är det? Är det ett foto, brev, folkregister, tidningsurklipp eller något annat?
• Vem handlar det om? Är detta information om bara en person, en familj eller flera generationer av en familj? Det kan också vara information om en person du aldrig hört talats om.

Före: Vad ska man göra med alla nya papper, dokument coh fotografier? Klassificera, Kombinera och Konservera. (Bildkälla: Kate Eakman)

Före: Vad ska man göra med alla nya papper, dokument coh fotografier? Klassificera, Kombinera och Konservera. (Bildkälla: Kate Eakman)

Organisera Informationen.
När du tycker att du har förstått vad det är du har blivit given så kan du organisera det.
• Om de olika fotona alla relaterar till en familj är det bäst att organisera dem per generation. Börja med din generation och jobba bakåt.
• Om informationen innehåller ett bredare släktspektrum är det bäst att börja genom att dela upp informationen per familj och sedan i generationer.

Hur du praktiskt organiserar informationen får du själv bestämma. Se bara till att ditt nya system fungerar med ditt gamla så att du inte blir förvirrad.

Vilket system du än väljer behöver du ett sätt att dela upp informationen i underavdelningar. Inom en familj kanske du ytterligare delar in informationen per generation. Beroende på hur mycket information och detaljer du har kanske du sedan delar in informationen i personer.

• Lägg sedan in den ärvda informationen i filerna som du skapat.
• Om ett inlägg är relevant i mer än en fil kan du kopiera dokumentet och lägga till det i flera filer. Detta ser till att du tar hänsyn till informationen i koppling till resten av informationen i filerna.
• När du har en fråga angående något du ärvt, till expempel vem är det som visas på ett foto, kan du ta kopia av informationen och skriva din fråga på sidan. Samla sen ihop alla papper du har frågor på och skapa en mapp som du namnger ”Frågor” eller ”Gåtor”

2. Kombinera
Nu när du har klassificerat och organiserat informationen är det dags att integrera den nya, ärvda informationen med din egen släktforskning.
• Börja med den information som är kopplad till generationen närmst dig, och läs varje sida.
• Jämför den ärvda informationen med det du redan hade.
• Verifiera att informationen är rätt och om du upptäcker något nytt så kan du skriva till det i din forskning.

Du kommer kanske att finna information som motsäger den information du redan har. Hantera detta som du skulle vilken motstridig information som helst: jämför, överväg, och fortsätt att forska tills du hittar en förklaring för avvikelsen.

Om den ärvda informationen introducerar nya personer till ditt släktträd, verifiera att detta är den rätta familjen och lägg till dem till ditt släktträd. Bifoga källorna till den nya informationen.
• Databaser på webben tillåter att man lägger till foton och andra dokument så som brev. Scanna dem och plasera dem i rätt fil.
• Var uppmärksam på ny information I den ärvda forskningen som inte är åtkomlig på andra ställen. Finns det ett kuvert med en sändaradress som kan hjälpa dig hitta familjen i folkregistret? Finns det bilder som visar ytterliga familjemedlemmar som du inte visste fanns?

Slutligen, kan du bearbeta din ”Frågefil” och om ditt genomförda arbete ännu inte svarat på dina frågor så kan du börja forska specifikt på de okända områden du ännu har. Kanske en okänd person är en granne eller familjekompis. Be din släkt om hjälp.

3. Konservera
Spara allt, även om det betyder att du har duplikat. All information är ett tecken på din förfaders kärlek till sin familj. Genom att bevara deras arbete uppmärksammar du deras prestation.

Scanna fotografierna, dokumenten, och transkriberingarna, specielt om de inerhåller ny information.

När du har scannat allt spara originalen. Du kan bevara fotografier och handskrivna dokument i plastfickor. Investera i ett bra arkivkvalitets förvaringssystem.

Efter: Alla de ärvda dokumenten prydligt och säkert bevarade. (Bildkälla: Jeremy Katz, archivization.wordpress.com)

Efter: Alla de ärvda dokumenten prydligt och säkert bevarade. (Bildkälla: Jeremy Katz, archivization.wordpress.com)

Nu är du redo att dela med dig av din skatt med intresserade familjemedlemmar. Du kan ladda up informationen på MyHeritage. Använd den nya informationen som ett sätt att uppmuntra andra i din släkt att bidra till din släktforska.