Gamla släktbilder avslöjar dåtidens skönhetsideal

Gamla släktbilder avslöjar dåtidens skönhetsideal

När du sitter med ett gammalt släktfoto i handen och låter blicken vandra över ansiktena som fångats i tidens gråtoner, är det som att resa tillbaka till en annan värld. Blicken fastnar kanske på en stolt mor med håret uppsatt i en hård knut, en far med stram kostym och väldefinerad mustasch, eller kanske en ung kvinna vars bleka hy och allvarliga uttryck speglar tidens normer. Du kanske funderar över varför dom ser så allvarliga ut? Varför ler de inte?

Idealet var att hålla munnen rak

Först och främst berodde de stela uttrycket på kamerans begränsningar, att ta en bild tog nämligen upp till 20 minuter – så länge orkade ingen le! Cirka 20 år senare, på 1840-talet, tog det bara 20 sekunder att ta en bild, men då ansåg man det vara opassande, det var bara fyllon och mindre begåvade som log på bild. Det var först i början på 1900-talet som idealet förändrades, efter att Kodak hade lanserat en reklam med leende modeller, som man började le på bild.

Bild från början av 1900-talet; foto färglagt och förbättrat av MyHeritage
Bild från början av 1900-talet; foto färglagt och förbättrat av MyHeritage
Bild från början av 1900-talet; foto färglagt och förbättrat av MyHeritage

Du fick inte klä dig hur som helst

En annan sak som du kanske funderar på när du låter blicken vandra över ett gammalt familjefoto, är deras utseenden och kläder. Vad ansågs vara fint på den tiden? För tittar du på ett gammalt familjefoto så bär dina släktingar förmodligen sina finaste kläder, det var ju trots allt inte jättevanligt att låta sig fotas av en fotograf. Det är också detta som MyHeritages AI-fotoverktyg PhotoDater, använder för att analysera och datera bilden åt dig, om du inte redan vet när den togs förstås. PhotoDaters algoritm analyserar kläder, frisyrer, ansiktsbehåring, möbler och andra föremål som är karakteristiska för ett visst årtionde och på så sätt kan den ge dig ett sannolikt årtal.

Familjefoto 1940-talet; foto färglagt och förbättrat av MyHeritage
Familjefoto 1940-talet; foto färglagt och förbättrat av MyHeritage
Familjefoto 1940-talet; foto färglagt och förbättrat av MyHeritage

Förutom att man inte fick le på bild så är det spännande att tänka på vilka skönhetsideal som våra förfäder försökte efterlikna när de gjorde sig fina för en bild. För då, precis som nu, så används utseendet och kläderna för att beskriva en viss grupptillhörighet, livsstil eller klass (t.ex. övreklassen, arbetare, skejtare m.m.). Den stora skillnaden nu och då, är att det då var förbjudet och straffbart och klä sig över sitt stånd.

1800-talet: Den smala midjan och kritvita hyn

Under det tidiga 1800-talet, var idealet för kvinnlig skönhet en sjukligt smal midja och flödande kjolar som gav en nästan svävande siluett. Detta mode speglade en önskan om att framstå som graciös, delikat och feminin. Ansikten skulle vara bleka, med rosiga kinder och små munnar, vilket ansågs aristokratiskt och sofistikerat. Man skulle också ha blek hy, smala handleder och vara raka motsatsen till bondekvinnans solbrända och muskulösa kropp. Under 1850-talet började man använda korsett som knöts så hårt att kvinnor fick andningssvårigheter och till och med skadade organ!

1900-talet: Världsläget inspirerar modet

På 1900-talet gav läkares kritik mot det smala modet ett mer lössittande mode och efter första världskriget skulle kvinnor inte längre ha en markerad midja. Det blev också populärt med kortklippt hår och små bröst. Detta ändrades helt efter andra världskriget då ett nytt skönhetsidealet kom som en motreaktion mot ransoneringen och fattigdomen under kriget. Nu skulle kvinnorna ha stora bröst, smal midja och kläderna vara mer lyxiga. Under senare delen av 1900-talet förändrades modet fram och tillbaka mellan det mer bekväma, pojkaktiga modet till det mer feminina modet där kvinnliga former skulle framhävas.


Bild från 1964

2000-talet: Modernt att vara stark och solbränd

2000-talet är nästan en rak motsats mot hur det var på 1800-talet när kvinnor skulle vara bleka och bräckliga. På den tiden skulle fina kvinnor inte arbeta och därför inte vara utomhus eller få några muskler. Kroppsligt arbete utomhus var för bönder. Idag är det tvärtom, idag har många i arbetarklasserna kontorsarbeten där de inte får varken sol eller muskler och därför anses det vara privilegierat att ha tid att gå till gymmet och att ha råd att resa så att man dessutom kan få en solbränna. Den perfekta kroppen är en stark kropp, inte nödvändigtvis muskulös, men en stark, frisk, lagom solbränd kropp är för många idealet.

Gamla släktbilder berättar en historia

När du släktforskar på MyHeritage kommer du hitta gamla bilder på dina släktingar och kanske till och med nyhetsartiklar i vår tjänst OldNews. Fotografier, målningar, och till och med skrivna beskrivningar kan ge oss spår om hur dina förfäder har sett ut, vilka kläder och frisyrer de bar och hur dessa speglade tidens ideal. Kanske kan du också upptäcka att vissa fysiska drag går igen genom generationerna – från din farfars höga kindben till din mormors lockiga hår.

Att koppla skönhetsideal till släktforskning är ett sätt att förstå hur kultur och historia influerat vår identitet, både fysiskt och estetiskt. Vad vi anser som ”vackert” är ofta en spegling av samhällets ideal, men också av våra egna rötter och släkters historia. När vi ser på gamla familjebilder eller hittar spår av våra förfäders liv, ser vi inte bara deras yttre – vi ser också historien i deras ansikten.