Mytomspunna midsommarafton – en svensk högtid med historia och traditioner
- Av emma
Det finns ingen annan högtid som är så starkt förknippad med Sverige som just midsommar. Vi har firat midsommar sedan 1500-talet, dock har själva firandet förändrats över tid. Midsommar betyder ”mitt i sommaren” och markerar tiden för när solen står som högst på himlen dvs årets längsta dag (sommarsolståndet). Det inträffar vanligen den 20-22 juni, för år 2024 inträffar ”riktiga midsommar” alltså sommarsolståndet idag den 20:e juni.
Midsommar firades från början den 23:e juni varje år, men 1953 bestämde man att midsommaraftonen alltid skulle ligga på en fredag mellan 19:e- 25:e juni för att passa bättre in i arbetsveckan.
Traditioner
Midsommar firas i dag med en rad olika traditioner, här är några av de mest ikoniska inslagen:
-
- Midsommartången (även kallad majstången) – Att resa och dansa runt en lövbeklädd majstång är kanske den mest igenkännliga midsommartraditionen. Majstången har inget med månaden maj att göra, utan den äldre benämningen kommer från att ”maja” som betyder ”löva och pryda” därav ordet majstång. Dock är det en myt att majstången skulle vara en forntida fallossymbol som penetrerar jorden för att få en bättre skörd.
- Blommor i håret – Midsommar var enligt vidskepelse förknippat med magi och man trodde att allt som växte var laddat med magiska krafter. För att ta vara på detta band man kransar så att man kunde spara den till vintern. Man trodde att man kunde återfå energin under vintern genom att lägga en torkad midsommarkrans i det årliga julbadet
- Midsommarstångsdansen – Dans runt midsommarstången har funnits sedan 1800-talet och under 1900-talet kom mer inslag av lek in. Det var också då som dn välkända visan ”Små grodorna” introduceras och blev snabbt populär. Själva melodin härstammar dock från napoleonkrigen då engelsmännen använde denna som en nidvisa om fransmännen.
- Midsommarmat – Ett traditionellt midsommarbord inkluderar färskpotatis, sill, gräddfil, gräslök och jordgubbar. Färskpotatis dök upp hos de mer välbärgade under 1900-talets början. Det var en lyx eftersom det också var slöseri för den med knappa resurser, man tar ju upp och äter en gröda innan den blivit fullvuxen.
Myter och Folktro
Midsommar är också en tid fylld av myter och folktro. En av de mest kända myterna är att om en flicka plockar sju sorters blommor och lägger dem under sin kudde på midsommarnatten, kommer hon att drömma om sin framtida make. En annan tokig tradition som var vanlig förr i tiden var att man gick ut naken och rullade sig i morgondaggen på midsommar, man trodde att det skulle hjälpa en att hålla sig frisk under hösten och vintern.
Det finns även en mängd berättelser om övernaturliga väsen som är särskilt aktiva under midsommarnatten, såsom älvor och troll. Enligt folktron är naturen som mest magisk och levande just denna natt, och det är en tid då gränsen mellan vår värld och det övernaturliga är som tunnast.
”Det görs flest barn på midsommarnatten”
Detta är faktiskt sant, åtminstone förr i tiden, då kunde man se i statistik att flest barn föddes omkring 9 månader efter midsommar, ofta utanför äktenskapet. Är det något du har märkt av i din släktforskning?
Nuförtiden har kurvan förskjutits lite och de flesta barn föds jämt utspritt över sommarmånaderna juni, juli och augusti. Man tror att det är så för att blivande föräldrar försöker planera när på året dom vill föda och kör igång bebisverkstan utifrån det.
Dagens midsommarfirande
I dag firas midsommar både traditionellt och på mer moderna sätt. Många svenskar samlas med familj och vänner för att njuta av god mat, musik och dans. Det är också vanligt att fira i sommarstugor eller ute i naturen, vilket förstärker kopplingen till årstidens skönhet, när det inte regnar det vill säga… det är ju ändå blivit lite av en tradition på midsommar det med.
Midsommar är mer än bara en fest, det är en del av vår historia och vårt arv. Genom att bevara och hedra dessa traditioner håller svenskarna en bit av sin kultur och historia levande. Så på fredag när du firar midsommar, tänk på alla de generationer som dansat runt majstången före dig och njut av att vara en del av denna magiska tradition.