MyHeritage DNA hjälpte mig att hitta min biologiska farfar

MyHeritage DNA hjälpte mig att hitta min biologiska farfar

Anders Bergenek från Sverige hade alltid misstänkt att hans far kanske inte var biologiskt släkt med mannen som han kände till som sin farfar. Med noggrann forskning och ett MyHeritage DNA-test kunde han inte bara bekräfta denna misstanke, utan också identifiera sin biologiska farfar och få kontakt med sina nya släktingar – tack vare matchningar som han fick via MyHeritage.

Anders Bergenek

Anders Bergenek

Här berättar han sin historia:

För ungefär 25 år sedan, när min dotter var tonåring, började hon påpeka hur konstigt det var att min far, Inge, var så annorlunda än sina bröder.

”Det är nästan som om de inte vore syskon”, sa hon.

Inge and Britta Bergenek med deras 3 barn i början av 1950-talet

Inge and Britta Bergenek med deras 3 barn i början av 1950-talet

Jag avslöjade för henne att min mormor Elin inte gifte sig med sin man Carl förrän drygt ett år efter att min far Inge föddes – vilket antyder att han kan ha haft en annan far. Min dotter tyckte denna idé var mycket spännande och vi bestämde oss för att se om vi kunde bekräfta vår misstanke. Tillsammans började vi bläddra igenom kyrkböcker och även barnmorskans dagböcker. I båda källorna listades fadern som okänd vid födseln. Min far hade gått bort vid denna tidpunkt, men hans bror och syster fanns fortfarande kvar, och båda var skeptiska till att Inge kunde ha haft en annan far.

Inge Bergenek – far – som ung och gammal

Inge Bergenek – far – som ung och gammal

När min fru började släktforska 2014 deltog jag i en släktforskningskonferens i Nyköping. Där bestämde jag mig för att ta ett DNA-test för att se om det skulle hjälpa mig att hitta min farfar. Resultaten visade en nära matchning med min syster, och sedan massor av avlägsna matchningar som inte gav mig några ledtrådar.

2015, när jag gick i pension, stötte jag på en kollega som var släkt med min farfar Carl, men inte med min mormor Elin. Vi pratade om hur vi var släkt och jag föreslog att hon skulle ta ett DNA-test för att se om vi verkligen var släkt. Hon gick med på det. När resultatet kom överensstämde inte vårt DNA.

Detta bekräftade att Carl faktiskt inte var min biologiska farfar.

Så om det inte var Carl … vem var det?

Mina systrar och jag började gräva och komma med idéer för vem vår verkliga farfar kunde ha varit. När vi hade en ledtråd letade vi upp personens släktingar och bad dem ta ett DNA-test. Vi testade vi en barndomsvän till min mormor, en arbetsgivare för vilken hon arbetat som hembiträde och en präst som liknade min farfar på ett fotografi. Ingen av dessa människor matchade oss.

Till julen 2019 bestämde jag mig för att köpa ett MyHeritage DNA-test som en julklapp till mig själv. Resultatet var intressant: det var en matchning på 3,3% (235 cM) med en yngre kvinna i USA (”A”), och ytterligare en svagare matchning – 1,7% (120 cM) i England (”B”). Jag skrev till dessa två kvinnor och några andra. ”A”, som bodde i Florida, hade ingen kunskap om en möjlig svensk bakgrund. Det här var frustrerande, det fanns inga kända utvandrare på min mors eller på min fars sida.

I början av februari 2021 fick jag ett e-postmeddelande via MyHeritage från “B” i England. Hon bad om ursäkt för att det hade tagit ett år för henne att se mitt meddelande, men hon var säker på att vi var släkt. Hon är en ättling till August Olsson från Halmstad, som emigrerade till England i slutet av 1800-talet. Min fru, som är släktforskare, letade upp honom i kyrkoboken och fick också namnen på sina föräldrar och hans syskon. Resultaten motsvarade vad min syster redan hade fått reda på om en amerikansk DNA-matchning (”C”).

Vid denna tidpunkt tecknade jag ett abonnemang på MyHeritage så att jag kunde forska mer även i andra släktträd. Jag fick veta att ”A”:s far också hette Olson. Matchningen med (“C”) från DNA-testet jag gjorde 2014 blev igen relevant med förfäderna till Olson, då vi tittade närmare på deras träd, och vi hittade en koppling till Halmstad. Nu var det ingen tvekan om att vi var på rätt väg: min syster hade forskat på “C” ett år tidigare, men hon kunde inte koppla dem till vår biologiska farfar.

Jag skrev till “C” och sa till honom att vi förmodligen var släkt. Han svarade snabbt och sa till mig att han också härstammade från Gustaf Samuel Olsson. Jag svarade och berättade om min nära matchning med “A” och frågade om han kände henne. Han sa nej, men nästa dag skrev han att han hade upptäckt att ”A” s far var en ättling till Simon Olson – Gustaf Samuels brorson. Både Simon och min mormor Elin bodde i Halmstad 1910 när Elin blev gravid med sitt första barn. Han emigrerade till USA i januari 1911, 6 månader innan min far föddes. Alla Simons äldre bröder hade redan emigrerat till USA innan. Alla tecken tycktes peka på Simon.

Simon Olson – farfar – Bilden är förbättrad och färglagd med MyHeritages fotofunktioner – se den magiska skillnaden!

Simon Olson – farfar – Bilden är förbättrad och färglagd med MyHeritages fotofunktioner – se den magiska skillnaden!

Tidigare hade jag lagt upp en fråga på Facebook i en lokal Halmstad-grupp där jag frågade om någon kände till Olson-familjen och gav ytterligare information om dem jag hittat. Jag fick ett svar från en kvinna i Halmstad som sa att hon hade gjort släktforskning på Olson-familjen. Jag sa till henne att vi hade en huvudmisstänkt i Simon Olson. Hon blev helt tyst och sa sedan, ”Tja, det var Simon. Han var min mans farbror. Jag träffade honom några gånger.”

Hennes man gick med på att ta ett MyHeritage DNA-test, och hans resultat avslöjade en matchning på 6,3% (448,5 cM) – vilket bekräftade att han var en kusin till min biologiska farfar.

Detta har varit en resa på 6–7 år som har krävt mycket hårt arbete och tålamod. Vi körde fast många gånger genom hela vår forskning, men vi slutade aldrig att tro att vi kunde hitta den vi letade efter: vår biologiska farfar, Simon Olson (1891–1964).

Vi använde oss av många resurser under denna process, dock var det DNA-matchningarna vi fick genom MyHeritage som i slutändan gav oss vårt stora genombrott.

I dag, tack vare våra resultat, njuter vi av relationer med nya släktingar och bekanta i Sverige och USA som vi fick under denna fina, men utmanande resa.

Stort tack MyHeritage!

Har även du gjort en släktforskningsresa eller en upptäckt i släkten som du vill dela? Vill vill gärna höra din historia! Skriv till oss, till historia@myheritage.com  – vi väntar med spänning på att höra från dig!

Har du ännu inte tagit ett DNA-test? Beställ ditt test nu, upptäck din etnicitetsuppdelning och hitta nya släktingar!